Skocz do zawartości

Otwarcie granic USA

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
37 minutes ago, PannaMarianna said:

Udało się, opisałam to w innym wątku niżej "lot to usa spoza Schengen". Ja sama jestem właśnie w busie do Chorwacji i mam lot 30 sierpnia już do USA. Jak będę po wszystkim to napiszę jak mi poszło.

Wow! Trzymam za Ciebie kciuki!!! Koniecznie daj znać, jak Ci poszło!!! Powodzenia!

• Odpowiedzi 20
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano
12 hours ago, casandra said:

Dziewczyny jestem już na Chorwacji 2 tygodnie i  jutro już lecę do Stanów ( przez Instambul ) dam Wam znać w poniedziałek jak poszło. 

Wow! Super! Trzymam kciuki!

Napisano

Jestem już w Stanach . Jeśli chodzi o lot to ,,Turkish Airlines „ mierzy kilka razy temperaturę ciała. W Instambul zadawali wiele pytań , min. dlaczego nie mam pieczątki w paszporcie. Dodatkowo liczyli na palcach ile dni byłam w Chorwacji. 
Musicie być min 15 dni bo mogą Wam kazać zostać na lotnisku ( byłam tego świadkiem ) . Natomiast w NY nie było żadnych problemów.Ja akurat miałam Wizę narzeczeńska wiec nic ode mnie nie chcieli ale jeśli lecicie turystycznie to również nie powinno być rzadnych problemów

Napisano
11 godzin temu, casandra napisał:

Jestem już w Stanach . Jeśli chodzi o lot to ,,Turkish Airlines „ mierzy kilka razy temperaturę ciała. W Instambul zadawali wiele pytań , min. dlaczego nie mam pieczątki w paszporcie. Dodatkowo liczyli na palcach ile dni byłam w Chorwacji. 
Musicie być min 15 dni bo mogą Wam kazać zostać na lotnisku ( byłam tego świadkiem ) . Natomiast w NY nie było żadnych problemów.Ja akurat miałam Wizę narzeczeńska wiec nic ode mnie nie chcieli ale jeśli lecicie turystycznie to również nie powinno być rzadnych problemów

A musiałaś coś pokazać żeby udowodnić, że byłaś te 15 dni? Pokazałaś rejestrację pobytu lub rezerwację pokoju?  

Dużo czasu spędziłaś na lotnisku? Szybko dostałaś się do swojej bramki? Ja mam tylko godzinę na przesiadkę...

Napisano
1 hour ago, PannaMarianna said:

A musiałaś coś pokazać żeby udowodnić, że byłaś te 15 dni? Pokazałaś rejestrację pobytu lub rezerwację pokoju?  

Dużo czasu spędziłaś na lotnisku? Szybko dostałaś się do swojej bramki? Ja mam tylko godzinę na przesiadkę...

Godzina na przesiadkę to raczej malo nawet przed pandemia. Samoloty czesto maja opoznienia co moze spowodować ze ta godzina "skurczy sie" znacznie. Obecnie trzeba doliczyć czas spedzony na sprawdzanie temperatury i odpowiadanie na pytania dotyczace COVIDA... U nas ta dodatkowa procedura trwala okolo 15 minut ale i tak mieliśmy szczęście bo opuscilismy w miare szybko samolot. 

Napisano
7 godzin temu, Roelka v.2 napisał:

Godzina na przesiadkę to raczej malo nawet przed pandemia. Samoloty czesto maja opoznienia co moze spowodować ze ta godzina "skurczy sie" znacznie. Obecnie trzeba doliczyć czas spedzony na sprawdzanie temperatury i odpowiadanie na pytania dotyczace COVIDA... U nas ta dodatkowa procedura trwala okolo 15 minut ale i tak mieliśmy szczęście bo opuscilismy w miare szybko samolot. 

Niestety Turkish Airlines ma tylko 3 połączenia w tygodniu Zagrzeb-San Francisco (środa, niedziela i poniedziałek) i w zależności od dnia albo przesiadka jest kilkunastogodzinna albo właśnie godzinna. TA oferuje 2 bagaże rejestrowane w cenie biletu, więc nadam też moją kabinową walizkę i ze sobą będę miała tylko malutki plecaczek, co w jakimś stopniu ułatwi mi przemieszczanie się. Zobaczymy :)

Napisano

Pannna Marianna ja miałam prawie 3 h czasu na przesiadkę , ale powiem szczerze ze godzina wydaje mi się za mało . 

Tak , musiałam pokazać jakiś dowód wiec wybrałam ,,boarding pass” . 

Napisano
11 hours ago, PannaMarianna said:

(... )więc nadam też moją kabinową walizkę i ze sobą będę miała tylko malutki plecaczek, co w jakimś stopniu ułatwi mi przemieszczanie się.

Czyli szybko zdążysz na połączenie do USA i najwyżej zostaniesz z tym plecaczkiem przez pierwsze dni w USA w tej samej "kreacji". Nie wiem czy nadanie walizki kabinowej znacząco przyspieszy twoje przemieszczanie się po nowym lotnisku w Stambule (które rzeczywiście jest przeogromne) a na 100% zwiększy ryzyko, że po wylądowaniu nie będziesz miała na pierwsze dni w USA nic więcej niż komplet odzieży w którym przyleciałaś. Rekomendowałbym nie nadawanie walizki pokładowej

Napisano
57 minut temu, mcpear napisał:

Czyli szybko zdążysz na połączenie do USA i najwyżej zostaniesz z tym plecaczkiem przez pierwsze dni w USA w tej samej "kreacji". Nie wiem czy nadanie walizki kabinowej znacząco przyspieszy twoje przemieszczanie się po nowym lotnisku w Stambule (które rzeczywiście jest przeogromne) a na 100% zwiększy ryzyko, że po wylądowaniu nie będziesz miała na pierwsze dni w USA nic więcej niż komplet odzieży w którym przyleciałaś. Rekomendowałbym nie nadawanie walizki pokładowej

58 minut temu, mcpear napisał:

Nie martw się, mam w USA całą masę swoich osobistych "kreacji", kosmetyków i innych niezbędnych do przeżycia rzeczy z poprzednich wizyt  :) i szczerze to czy lecą do USA czy Europy niegdy nie brałam ze sobą walizki kabinowej, bo i tu i tam mam możliwość normalnego funkcjonowania w razie takiej awarii, to nie jest wypad na wakacje do hotelu, że zostałabym bez niczego.

W każdym razie jaka była możliwość zakupienia biletu z takiej skorzystałam wybierając najlepsza opcje na daną chwilę zarówno dla mnie jak i dla osoby, która odbierze mnie z SFO. Może będę miała pecha w postaci opóźnień, a może wszystko pójdzie sprawnie, okaże się za tydzień. Z pewnością podzielę się doświadczeniem.

Dzięki @casandra za odpowiedź :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...