Skocz do zawartości

Zielona Karta a Social Security i Medicare tax

Stefano8

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć!

Mieszkam w Ohio od 2016 roku - przyjechałem na wizie L-1 a od dwóch tygodni jestem rezydentem USA! Uzyskałem zieloną kartę przez sponsorowanie ze strony pracodawcy.

Wiem że wraz z uzyskaniem zielonej karty powinienem udać sie do Social Security Administration i zmienić swoją Social Security Card - na obecnej jest zapis "valid for employment only". Zadzwoniłem do SSA i  niestety SSA nie przyjmuje obecnie petentów przez COVIDa a ta kwestia musi być załatwiona osobiście i na tą chwilę nie mogą mi zmienić SSID (nawet niewiadomo kiedy będą mogli ponownie przyjmować petentów).

Przez 4 lata pracodawca płacił income tax federalny, stanowy i miejski (dodatkowo 401k i ubezpieczenie zdrowotne). Nie płacił natomiast Social Security i Medicare. Rozumiem że jako rezydent powinienem zacząć płacić SS i Mediacare? Pytanie czy muszę mieć standardową SSID żeby być objętym Social Security? Kadry wiedzą że niedawno zostałem rezydentem ale nie informowały mnie o zmianie opodatkowania.

Drugie pytanie to czy ja powinienem być proaktywny w tej kwesti i domagać się żeby zaczęli płacić SS tax i Medicare? Dodam, że z mojej perspektywy nie liczyłbym specjalnie na emeryturę z SS (mam 32 lata a przewiduje się że środki SS starczą na kolejne 15). Oczywiście odkładam na 401k i prywatnie inwestuję i liczę że to będą filary mojej emerytry.

Ciekawi mnie czy ktoś kto dostał zieloną kartę po latach pobytu miał podobną sytaucję i co zrobił ? Będę wdzięczny za każdą odpowiedź. Czytałem na ten temat na stronie IRS ale nie było jasno sprecyzowane co do SS tax i Medicare na wizie L1.

Pozdrowienia i miłego weekendu!

Napisano
3 minutes ago, Stefano8 said:

Wiem że wraz z uzyskaniem zielonej karty powinienem udać sie do Social Security Administration i zmienić swoją Social Security Card - na obecnej jest zapis "valid for employment only". Zadzwoniłem do SSA i  niestety SSA nie przyjmuje obecnie petentów przez COVIDa a ta kwestia musi być załatwiona osobiście i na tą chwilę nie mogą mi zmienić SSID (nawet niewiadomo kiedy będą mogli ponownie przyjmować petentów).

W moim przypadku SSA powiedzieli mi zeby wyslac im poczta wniosek o aktualizacje statusu Social Security wraz z dokumentem potwierdzającym nowy status (zielona karta, obywatelstwo, etc.) Zadzwon do swojego najblizszego biura i zapytaj czy nie mozesz zalatwic tego w ten sposob.

Napisano
8 minutes ago, Roelka v.2 said:

W moim przypadku SSA powiedzieli mi zeby wyslac im poczta wniosek o aktualizacje statusu Social Security wraz z dokumentem potwierdzającym nowy status (zielona karta, obywatelstwo, etc.) Zadzwon do swojego najblizszego biura i zapytaj czy nie mozesz zalatwic tego w ten sposob.

Dzwoniłem do SSA w poniedziałek i powiedzieli mi że zielonej karty nie mogę im wysłać pocztą i ta kwestia zmiany zielonej karty musi być załatwiona osobiście.

Napisano
Just now, Stefano8 said:

Dzwoniłem do SSA w poniedziałek i powiedzieli mi że zielonej karty nie mogę im wysłać pocztą i ta kwestia zmiany zielonej karty musi być załatwiona osobiście.

Beznadziejnie. Na podstawie kopii tez nie moga tego zalatwic?

Napisano
3 godziny temu, Stefano8 napisał:

Ja dostałem SSN dwa miesiące przed pierwszą, dwuletnią GC i jest niej jakaś inskrypcja o jej ograniczonym znaczeniu. Niestety nie pamiętam treści a sejfu nie chce mi się otwierać bo musiałbym odsunąć ciężką meblościankę z kryształami. ;)

W każdym razie do dziś (minęło 1o lat) mam wciąż tę samą SSC, nie zmieniłem. 

Napisano
4 hours ago, Stefano8 said:

Przez 4 lata pracodawca płacił income tax federalny, stanowy i miejski (dodatkowo 401k i ubezpieczenie zdrowotne). Nie płacił natomiast Social Security i Medicare. Rozumiem że jako rezydent powinienem zacząć płacić SS i Mediacare? Pytanie czy muszę mieć standardową SSID żeby być objętym Social Security? Kadry wiedzą że niedawno zostałem rezydentem ale nie informowały mnie o zmianie opodatkowania.

Jesteś pewien? Ja byłem na L1 i też uzyskałem GC. Mój pracodawca płacił od pierwszego dnia L1 zarówno Social Security jak i Mediacare. Nie sądzę, że są one opcjonalne. Wejdź na secure.ssa.gov i sprawdź na swoim koncie czy reportowano twoje dochody do jednego i drugiego.

Napisano
11 hours ago, mcpear said:

Jesteś pewien? Ja byłem na L1 i też uzyskałem GC. Mój pracodawca płacił od pierwszego dnia L1 zarówno Social Security jak i Mediacare. Nie sądzę, że są one opcjonalne. Wejdź na secure.ssa.gov i sprawdź na swoim koncie czy reportowano twoje dochody do jednego i drugiego.

Tak, jestem pewien - Jak pisałem wcześniej jedyne podatki  z wypłaty to podatek dochodowy federalny, stanowy i miejski. I tak od czterech lat.

Napisano

Logowałeś się do ssa.gov? Rzeczywiście wyświetlił ci brak danych za ostatnie lata? Oznaczałoby też, że praktycznie żadnej karty kredytowej nie mógłbyś dostać, bo większość z wydawców kart po SSN weryfikuje nie tylko twój credit score ale również twój przychód sprawdzając jaki dochód był zgłoszony w Social Security.

Jak jednak nie był zgłoszony to pierwsze miejsce gdzie bym rozmawiał to HR własnej firmy

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...