kejt.fornir Posted October 23, 2020 Report Share Posted October 23, 2020 Cześć, jestem już w związku z Amerykaninem z polskim paszportem już 4 lata, od niedawna myślimy o ślubie. Mieszkamy razem w Polsce. Byliśmy w US razem tylko raz w 2019 (ja na wizie turystycznej)w odwiedzinach jego rodziny (Polaków z oby. Amerykańskim). 1) Pytanie, gdzie najlepiej wziąć ślub? Najlepiej, mam na myśli, żeby wszystko było zgodne z prawem, bez większych problemów, z mniejszą ilością papierologii. 2) Jak wygląda późniejsze staranie się o Zieloną Kartę, w dwóch przypadkach: - Ślub w PL - Ślub w US. Dzięki za odpowiedź Link to comment Share on other sites More sharing options...
kzielu Posted October 23, 2020 Report Share Posted October 23, 2020 Staranie sie o zielona karte wyglada tak samo bez wzgledu na miejsce gdzie sie slub odbyl. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Roelka v.2 Posted October 23, 2020 Report Share Posted October 23, 2020 Jesli interesuje was tylko wiza malzenska to nie ma znaczenia gdzie bierzecie slub. Proces CR1 bedzie wygladal tak samo. Jesli intetesuje was wiza narzeczenska to czekasz na wize, jedziesz do USA, bierzesz slub i rozpoczynasz osobny proces o zielona karte. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xarthisius Posted October 23, 2020 Report Share Posted October 23, 2020 25 minutes ago, Roelka v.2 said: Jesli intetesuje was wiza narzeczenska to bierzecie slub w PL, czekasz na wize, jedziesz do USA i rozpoczynasz osobny proces o zielona karte. Whaaaat? @Roelka v.2 wypij mocna kawe i przypomnij sobie jak to bylo ;-) Dla innych czytajacych: bron Boze zaden slub w PL (nawet udawany), tylko: wniosek o wize dla narzeczonej, wiza przyznana, wlot do USA, slub w USA, adjustment of status w USA. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kzielu Posted October 23, 2020 Report Share Posted October 23, 2020 30 minutes ago, Xarthisius said: Whaaaat? @Roelka v.2 wypij mocna kawe i przypomnij sobie jak to bylo ;-) Dla innych czytajacych: bron Boze zaden slub w PL (nawet udawany), tylko: wniosek o wize dla narzeczonej, wiza przyznana, wlot do USA, slub w USA, adjustment of status w USA. Tez nie wiem co jest grane ;-) Szczegolnie ze Roelka to chyba na K-1 wyjechala Link to comment Share on other sites More sharing options...
Roelka v.2 Posted October 23, 2020 Report Share Posted October 23, 2020 Edytowalabym post ale juz nie moge. :p Brain fart. Wiem, ze K1 oznacza slub w USA. Dobrze, ze ktos zauważył. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kzielu Posted October 23, 2020 Report Share Posted October 23, 2020 35 minutes ago, Roelka v.2 said: Edytowalabym post ale juz nie moge. :p Brain fart. Wiem, ze K1 oznacza slub w USA. Dobrze, ze ktos zauważył. Zmienilem, mam nadzieje ze nie masz nic przeciwko. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pelasia Posted October 24, 2020 Report Share Posted October 24, 2020 Tu problem, że oboje mieszkaja w PL. Nie ma czego łączyć. On musi mieć domicile. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kejt.fornir Posted November 10, 2020 Author Report Share Posted November 10, 2020 W dniu 23.10.2020 o 17:00, Xarthisius napisał: Whaaaat? @Roelka v.2 wypij mocna kawe i przypomnij sobie jak to bylo ;-) Dla innych czytajacych: bron Boze zaden slub w PL (nawet udawany), tylko: wniosek o wize dla narzeczonej, wiza przyznana, wlot do USA, slub w USA, adjustment of status w USA. Mimo tego, że mam przyznaną wizę turystyczną na 10 lat to i tak musze się starć o wizę narzeczeńską? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kejt.fornir Posted November 10, 2020 Author Report Share Posted November 10, 2020 W dniu 24.10.2020 o 03:23, pelasia napisał: Tu problem, że oboje mieszkają w PL. Nie ma czego łączyć. On musi mieć domicile. L. ma zameldowanie w USA, czy to nie to samo? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.