andyopole Napisano 5 Listopada Zgłoś Napisano 5 Listopada 6 godzin temu, katlia napisał: My pracowac nie musimy juz, ale ciekawe o tym leczeniu. Od moich znajomych z UK, ktorzy podobnie jak ja szukaja jakiegos miejsca na emeryture dowiedzialem sie ze na Malcie sluzba zdrowia ponoc jest wzorowa. Moj kolega z pracy, nasz v-ce President. Caly wrzesien spedzil we Francji rozgladajac sie za miejscem na starosc. Jest rok mlodszy ode mnie wiec emerutura tez juz go czeka. Poniewaz jest dosc schorowany (serce, rozrusznik, nadwaga i inne klopotyy) to ten temat go bardzo interesowal. Powiedzieli mu, ze jesli kupi dom z zamiarem zamieszkania na stale, to dostanie bez problemu prawo legalnego pobytu a po (bodaj) 90 dniach uzyska dostep do francuskiej sluzby zdrowia na takich samych zasadach jak wszyscy mieszkancy. W przypadku chorob przewleklych opieka zostanie objety natychmiast. 1 Cytuj
rzecze1 Napisano 6 Listopada Zgłoś Napisano 6 Listopada Miałem napisać, że czuję się 8 lat młodszy bo… it feels like 2016… Ale tym razem chyba nawet nie będzie zwycięstwa w „popular vote”. Chyba pora spać. Cytuj
Roelka v.2 Napisano 6 Listopada Autor Zgłoś Napisano 6 Listopada To juz czas odświeżyć książki do nauki rosyjskiego z liceum? Cytuj
rzecze1 Napisano 6 Listopada Zgłoś Napisano 6 Listopada No cóż. Partia Demokratyczna musi się wymyślić na nowo. Clintons - out. Obamas - out. Pelosi i inni geriatryczni przywódcy którzy od lat sterują i nadal chcą ręcznie sterować partią - out. „Woke wing” przedkładające „minority hire” nad kompetencje - out. Inni przekonani we własnym przekonaniu -uważający zwykłych ludzi za idiotów, i/lub garbage - out. Jeśli nie wnosisz nic co przyciąga do ciebie centrum (bo sorry - ale to demokracja w której to właśnie centrum się liczy) to weź urlop, schowaj język za zęby, i daj szansę tym którzy będą wiedzieć jak rozmawiać z ludźmi. Bo w innym wypadku to tylko szkodzisz drażniąc. To co się stało to jest wielowymiarowa katastrofa, także temat tego jak się zmieni partia będzie ciekawy. 2 Cytuj
rzecze1 Napisano 6 Listopada Zgłoś Napisano 6 Listopada (edytowane) 8 hours ago, Roelka v.2 said: To juz czas odświeżyć książki do nauki rosyjskiego z liceum? Myślę, że - jeszcze… - nie. W 2016 była panika, a ostatecznie w polityce zagranicznej nie było tak źle. A pod pewnymi względami lepiej niż wcześniej. Na Bliskim Wschodzie jest pewien potencjał. Trump i jego otoczenie ma większy „sway” wśród tamtejszych autokratów niż ktokolwiek inny. Mówi ich językiem; i obecnie Saudis, jak także inni generalnie w rozmowach kuluarowych przemilczający temat Palestyny, wyglądają z nadzieją powrotu do ducha „Porozumienia Abrahamowego”. At the end of the day - money talks. I to akurat ze wszystkich opcji nie jest takie złe dla stabilności regionu. Ukraina to większy problem. I obawa, że ruscy mi na wiosnę staną - dosłownie - pod lasem, oczywiście jest… ale jeśli Trump chce „bomb the shit out of Iran”, to tu zaczynają się dla niego schody. Iran to wierny sojusznik Rosji. I to wszystko jest interconnected. Przegrywasz lub oddajesz pole w jednym miejscu, przegrywasz w innych. Także zobaczymy co się będzie działo i ocenimy to w nowym/starym… wątku. To oczywiście mowa o kwestiach zagranicznych. Bo co będzie w środku i czy system amerykański wytrzyma ten test…. no to to już zupełnie inny temat. Edytowane 6 Listopada przez rzecze1 2 Cytuj
kenadams Napisano 6 Listopada Zgłoś Napisano 6 Listopada 22 minutes ago, rzecze1 said: No cóż. Partia Demokratyczna musi się wymyślić na nowo. Clintons - out. Obamas - out. Pelosi i inni geriatryczni przywódcy którzy od lat sterują i nadal chcą ręcznie sterować partią - out. „Woke wing” przedkładające „minority hire” nad kompetencje - out. Inni przekonani we własnym przekonaniu -uważający zwykłych ludzi za idiotów, i/lub garbage - out. Jeśli nie wnosisz nic co przyciąga do ciebie centrum (bo sorry - ale to demokracja w której to właśnie centrum się liczy) to weź urlop, schowaj język za zęby, i daj szansę tym którzy będą wiedzieć jak rozmawiać z ludźmi. Bo w innym wypadku to tylko szkodzisz drażniąc. To co się stało to jest wielowymiarowa katastrofa, także temat tego jak się zmieni partia będzie ciekawy. Zgadzam się. Amerykańska lewica powinna dokonać powrotu do korzeni, a więc odnieść się bardziej do problemów klasowych, a nie zajmować się tylko problemami etnicznymi tudzież "światopoglądowymi" - nie dlatego że nie są to ważne tematy, ale tym po prostu nie wygrają centrum. Jedna sprawa z resztą co się wciąga na sztandary a co się potem robi oprócz tego. Innymi słowy - ekonomia, głupcze! Obawiam się tylko przy obecnym poziomie dyskursu da się w ogóle jeszcze jakkolwiek podnosić skomplikowane problemy i dyskutować "nudne" rozwiązania... Cytuj
cavscout Napisano 6 Listopada Zgłoś Napisano 6 Listopada 7 minutes ago, kenadams said: Zgadzam się. Amerykańska lewica powinna dokonać powrotu do korzeni, a więc odnieść się bardziej do problemów klasowych, a nie zajmować się tylko problemami etnicznymi tudzież "światopoglądowymi" - nie dlatego że nie są to ważne tematy, ale tym po prostu nie wygrają centrum. Jedna sprawa z resztą co się wciąga na sztandary a co się potem robi oprócz tego. Innymi słowy - ekonomia, głupcze! Obawiam się tylko przy obecnym poziomie dyskursu da się w ogóle jeszcze jakkolwiek podnosić skomplikowane problemy i dyskutować "nudne" rozwiązania... Kiedyś byłem zarejestrowany jako demokrata. Ale jak to Reagan powiedział, Ja nie odeszłam od partii demokratycznej, Partia Demokratyczna odeszla ode mnie. Jednym z issues które są ważne dla mnie, to dostęp do broni. I niestety Demokraci probują ograniczyc moje konstytucyjne prawo. Plus te tzw woke policies, tez są nie w smak. Nawet na przykładzie mojego stanu. Ten stan powinien być solidnie demokratyczny, ale te głupoty które demokraci promują odpychają zwykłych ludzi. Nawet moje county (Monroe County) które ma dużo transplantów z NYC i NJ i było solidnie demokratyczne, głosowało w większości na Trumpa. To co Demokraci robią, nie pracuje. 1 Cytuj
kzielu Napisano 6 Listopada Zgłoś Napisano 6 Listopada 13 minutes ago, cavscout said: Jednym z issues które są ważne dla mnie, to dostęp do broni. I niestety Demokraci probują ograniczyc moje konstytucyjne prawo. Blah, blah, blah. To akurat troche nonsens - dostep juz jest ograniczony przez NFA. Jest cala klasa broni ktora jest praktycznie dla Ciebie niedostepna, inne wymagaja tax stamps od ATF. Republikanie sa skuteczni w manipulacji ludzi ze to jest konstytucyjne prawo nie dlatego ze akurat w jakikolwiek sposob interesuje ich posiadanie broni, tylko ze latwo w ten sposob zantagonizowac ludzi przeciwko sobie. Red Flag laws i ewentualny ban ARs wiekszosci rozsadnych ludzi roznicy nie zrobi (nie rozwiaze tez problemu masowych strzelanin - nie ma sie co oszukiwac - ale przynajmniej jest to jakis krok na przod) a calkowitego bana zaden z demokratow nie proponowal. Najwiecej na tej dyskusji to zarabiaja firmy produkujace ARs i pierdyliard gadzetow do nich, Natomiast republikanie na pytanie jak zapobiec kolejnym Sandy Hook rozkladaja bezradnie rece i mamrocza "shall not infringe". Problem w tym ze wyborcy ktorzy wspominaja o dostepie do broni tez nic sensownego na temat zapobiegnieciu kolejnemu Sandy Hook nie sa w stanie powiedziec i to jest prawdziwy upadek tego kraju moim zdaniem. 3 Cytuj
kenadams Napisano 7 Listopada Zgłoś Napisano 7 Listopada 19 hours ago, cavscout said: Kiedyś byłem zarejestrowany jako demokrata. Ale jak to Reagan powiedział, Ja nie odeszłam od partii demokratycznej, Partia Demokratyczna odeszla ode mnie. Jednym z issues które są ważne dla mnie, to dostęp do broni. I niestety Demokraci probują ograniczyc moje konstytucyjne prawo. Plus te tzw woke policies, tez są nie w smak. Nawet na przykładzie mojego stanu. Ten stan powinien być solidnie demokratyczny, ale te głupoty które demokraci promują odpychają zwykłych ludzi. Nawet moje county (Monroe County) które ma dużo transplantów z NYC i NJ i było solidnie demokratyczne, głosowało w większości na Trumpa. To co Demokraci robią, nie pracuje. To naturalne że partie się zmieniają. Można się spierać która partia bardziej się zmieniła, ale IMO jest to bez sensu bo dla każdego ważniejsze są inne kwestie i inny będą powodować kontrast. Moim zdaniem dużo bardziej zmieniła się GOP, i chyba nie jest to kontrowersyjne stwierdzenie. Same za siebie mówią chyba jej sukcesy, w porównaniu do porażek lub "umiarkowanych" sukcesów Demsów ostatnimi laty... Co do broni, to @kzielu uderzył w punkt. Jeśli nie masz rozwiązania na rozstrzeliwane dzieci w szkołach to sorry ale Twoja pozycja jest delikatnie mówiąc nie akceptowalna. BTW. Australia jakoś potrafiła rozwiązać ten problem i się nie rozpadła. 1 Cytuj
cavscout Napisano 7 Listopada Zgłoś Napisano 7 Listopada 2 hours ago, kenadams said: To naturalne że partie się zmieniają. Można się spierać która partia bardziej się zmieniła, ale IMO jest to bez sensu bo dla każdego ważniejsze są inne kwestie i inny będą powodować kontrast. Moim zdaniem dużo bardziej zmieniła się GOP, i chyba nie jest to kontrowersyjne stwierdzenie. Same za siebie mówią chyba jej sukcesy, w porównaniu do porażek lub "umiarkowanych" sukcesów Demsów ostatnimi laty... Co do broni, to @kzielu uderzył w punkt. Jeśli nie masz rozwiązania na rozstrzeliwane dzieci w szkołach to sorry ale Twoja pozycja jest delikatnie mówiąc nie akceptowalna. BTW. Australia jakoś potrafiła rozwiązać ten problem i się nie rozpadła. W innym poście napisałeś ze mieszkasz w Polsce. Wiec masz trochę inne podejście do broni, i to jest w porządku. Nie wiem co zrobić w sparwie tych school shootings. Ale chęć powiedzieć. ze jak ja chodziłem do high school, starsi uczniowie przyjeżdżali do szkoły z bronia w samochodach. Bo przed szkoła albo zaraz po szkole chodzili na polowanie - to było początek lat 90tych (te sceny z filmu gdzie widziac zawieszony karabin za siedzeniem w pick up były były jak najbardziej realistyczne). i jakoś nie było strzelanin w szkołach. Nie wiem co się stało. Cos w latach 90tych się zmieniło. Mam kilka sztuk broni i jakoś mi do głowy nie przychodzi aby użyć jej do skrzywdzenia kogoś (chyba ze w samoobronie). Bron nie jest problemem, ludzie są problemem. W Chinach czesto są taki nożowe i giną dzieci w szkołach. Trzeba znaleść powód takich zachowań. Bo zabranie broni nie rozwiąże problemu. Ktoś kto chce zrobić komuś krzywdę zawsze znajdzie powód. Co do zmian partii. Wyglada ze GOP powoli się staje partia ludzi pracy (tzw blue collar) a demokraci partia elit. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi