Jump to content

Czas od zalogowania się do GC

Recommended Posts

Hej,

Jesteśmy z mężem sponsorowani przez teściowa, czekaliśmy 7 lat, już zalogowalismy się i zbieramy dokumenty typu niekaralność, itp. Ile mamy na to czasu od zalogowania?

Bede wdzięczna za odp.

Ja już byłam sponsorowana i miałam GC ale już wszystko przepadło a wtedy załatwiali to rodzice.

Edited by Gduska34

Hej, powinno być napisane w liście z NVC, który dostaliście.

Zwykle daja adnotację, że ma się rok na skontaktowanie się z nimi (czyt. rozpoczęcie procedury, wysłanie dokumentów, cokolwiek), później wiza przepada. Także jak wyślesz tak wyślesz, ogólnie czym prędzej tym lepiej, bo data wysłania dokumentów decyduje o twoim miejscu w kolejce na interview w ambasadzie.

Jak zajmie ci to 2-3 miesiące to też tragedii nie będzie, w moim przypadku tyle zajęło, bo akurat zaczęli zamykać granice ze względu na Covida i czekaliśmy, kiedy będzie można będzie z powrotem wlecieć do Polski (koniec końców nie otworzyli i załatwialiśmy wszystko listownie. 

Hej, tak, o ile masz wspomniane na końcu listu "one year contact requirement otherwise case will be suspended" albo coś podobnego.

I to jest czas na jakikolwiek kontakt z nimi, a nie na zakończenie całego procesu. Mi się ciągnie to załatwianie papierów od lutego (dwa razy nam odsyłali bo coś im nie pasowało), także sama widzisz, że proces idzie powolutku w naszym wydaniu ;)

Ale polecam powoli zacząć działać - zacząć zbierać odpisy, zaświadczenia o niekaralności, wziąć się za wypełnianie wniosku, wniesienie opłat. Ogólnie nie czekać do samego końca, bo ta ich strona działa jak pożal się Boże i często ma awarie - ostatnim razem wrzucenie dokumentów (3 skanów) zajęło mi tydzień :D 

Także najpóźniej za pół roku zacznijcie ogarniać temat. Na samo sprawdzenie dokumentów, o ile nie jest się w kategorii IR1, czeka się aktualnie 2-3 miesiące. Później to już z górki, jak tylko dostaniecie termin rozmowy z konsulem.

• 11 months later...

Hej mam pytanie :) po 2 latach od złożenia przez siostrę wniosku o sponsorowanie dostałam wczoraj maila informacyjnego właśnie o tym ze coś tam rusza… no i teraz tak bije sie z myślami bo życie w Polsce mi sie ułożyło i nie wiem czy na stare lata chce do USA hehe .I teraz pytanie czy ja np mogę sie zalogować i rozpocząć procedurę i w trakcie przerwać czy nie? Mam wizę do USA jeszcze ważna 6 lat… i nie wiem co robić .. czy gdybym rozpoczęła procedurę a zrezygnowała w trakcie to stracę swoją B2 czy nie? Oraz ile może czasu upłynąć do zakończenia tej całej procedury ? Czy to jest 13 lat czy mniej ? Dziękuje za odpowiedz pozdrawiam 

21 minutes ago, truski27 said:

Hej mam pytanie :) po 2 latach od złożenia przez siostrę wniosku o sponsorowanie dostałam wczoraj maila informacyjnego właśnie o tym ze coś tam rusza… no i teraz tak bije sie z myślami bo życie w Polsce mi sie ułożyło i nie wiem czy na stare lata chce do USA hehe .I teraz pytanie czy ja np mogę sie zalogować i rozpocząć procedurę i w trakcie przerwać czy nie? Mam wizę do USA jeszcze ważna 6 lat… i nie wiem co robić .. czy gdybym rozpoczęła procedurę a zrezygnowała w trakcie to stracę swoją B2 czy nie? Oraz ile może czasu upłynąć do zakończenia tej całej procedury ? Czy to jest 13 lat czy mniej ? Dziękuje za odpowiedz pozdrawiam 

Przerwac mozesz w dowolnym momencie, B2 nie stracisz poza tym zawsze jest ESTA a ile czasu to zalezy od tego kiedy byla zlozona petycja - ale w tej chwili patrzac na visa bulletin zakladajac ze petycja zlozona ~2 lata temu to 13 lat. Z tym ze przez te 13 lat wiele moze sie zmienic - wydluzyc, skrocic, kategoria moze zostac zlikwidowana.