PrzemekUsa Napisano 27 Listopada 2020 Zgłoś Napisano 27 Listopada 2020 Witam wszyskich Obecnie od 6 lat prowadzę w Polsce firmę zajmująca się odzyskiwaniem odszkodowań za wypadki w pracy, komunikacyjne oraz błędy medyczne. Działaności rozszerzam obecnie na terenie UK. W przyszłym roku zamierzam otworzyć odział swojej firmy w USA i prowadzić podobny rodzaj działalności. Nie zawierzam zdawać bar exam by wstąpić do amerykańskiej palestry. Chce raczej otworzyć LLC i zatrudnić w niej prawnika z USA lub współpraca na zasadzie b2b. I tu pytanie. znajmoy prawnik z USA zaproponował by wystąpi o wizę L1 by otworzyć oddział i dostać wizę na rok. Czy ktoś ma doświadczenie i rozszerzał swoje biznesy na USA ? Jak łatwo jest w praktyce uzyskać L1 ? Czy można łatwo późnej uzyskać zielona kartę po przez sponsorowanie pracownika który miałby pracować w oddziale firmy USA ? Jakie w praktyce są wymagania ? Czy znacie dobrego prawnika z USA który mógłby mi pomoc ?
Kaśka Bleczewska Napisano 1 Grudnia 2020 Zgłoś Napisano 1 Grudnia 2020 Z tego co wiem to L1 nie tak latwo dostać, musisz być zatrudniony na umowę o pracę w biurze przez rok w Polsce, żeby się starać. Jak chcesz założyć nową firmę w USA , to może wiza E2 by bardziej pasowała? Tylko tam chyba nie ma ścieżki prostej do green card.
andyopole Napisano 1 Grudnia 2020 Zgłoś Napisano 1 Grudnia 2020 Jednym z warunków wizy E jest oprócz zainwestowania odpowiedniej kwoty, utworzenie nowych miejsc pracy dla miejscowych pracownikow.
mcpear Napisano 1 Grudnia 2020 Zgłoś Napisano 1 Grudnia 2020 To chyba mówisz o zielonej karcie w kategorii EB5 (tak zwana GC za inwestycje) - wtedy musisz przywieść kasę i stworzyć miejsca pracy. Kaśka mówiła o wizie E (nie zielonej karcie) - tam nie ma na sztywno takich warunków. OP pytał o L1 w scenariuszu, że polska firma tworzy w USA oddział i przenosi pracowników. W sumie nie słyszałem uprzednio, że jest to możliwe (zawsze wydawało mi się że to Amerykańska firma musi mieć w Polsce oddział i przenieść polskiego pracownika do Amerykańskiego oddziału - sam tą drogą zlądowałem w USA), aczkolwiek jak wczytałem się w warunki to chyba jest to możliwe ale nie znam nikogo kto by "poszedł tą drogą"
andyopole Napisano 1 Grudnia 2020 Zgłoś Napisano 1 Grudnia 2020 Gosc z Polski jakies dwa lata temu, chyba w NJ wybudował fabryke świec zapachowych.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.