Skocz do zawartości

Wiza L1 / Eb1 - otwarcie nowej firmy w USA

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszyskich 

Obecnie od 6 lat prowadzę w Polsce firmę zajmująca się odzyskiwaniem odszkodowań  za wypadki w pracy, komunikacyjne oraz błędy medyczne. Działaności rozszerzam obecnie na terenie UK.

W przyszłym roku zamierzam otworzyć odział swojej firmy w USA i prowadzić podobny rodzaj działalności. Nie zawierzam zdawać bar exam by wstąpić do amerykańskiej palestry.  Chce raczej otworzyć LLC i zatrudnić w niej prawnika z USA lub współpraca na zasadzie b2b.

I tu pytanie.

znajmoy prawnik z USA zaproponował by wystąpi o wizę L1 by otworzyć oddział i dostać wizę na rok.

Czy ktoś ma doświadczenie i rozszerzał swoje biznesy na USA ? Jak łatwo jest w praktyce uzyskać L1 ?

Czy można łatwo późnej uzyskać zielona kartę po przez sponsorowanie pracownika który miałby pracować w oddziale firmy USA ? Jakie  w praktyce są wymagania ?

Czy znacie dobrego prawnika z USA który mógłby mi pomoc ?

Napisano

Z tego co wiem to L1 nie tak latwo dostać, musisz być zatrudniony na umowę o pracę w biurze przez rok w Polsce, żeby się starać. 

Jak chcesz założyć nową firmę w USA , to może wiza E2 by bardziej pasowała? Tylko tam chyba nie ma ścieżki prostej do green card.

Napisano

To chyba mówisz o zielonej karcie w kategorii EB5 (tak zwana GC za inwestycje) - wtedy musisz przywieść kasę i stworzyć miejsca pracy.

Kaśka mówiła o wizie E (nie zielonej karcie) - tam nie ma na sztywno takich warunków.

OP pytał o L1 w scenariuszu, że polska firma tworzy w USA oddział i przenosi pracowników. W sumie nie słyszałem uprzednio, że jest to możliwe (zawsze wydawało mi się że to Amerykańska firma musi mieć w Polsce oddział i przenieść polskiego pracownika do Amerykańskiego oddziału - sam tą drogą zlądowałem w USA), aczkolwiek jak wczytałem się w warunki to chyba jest to możliwe ale nie znam nikogo kto by "poszedł tą drogą"

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...