Skocz do zawartości

Błąd w zgłoszeniu do DV 2023

Lukaspas

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. W formularzu zgłoszeniowym do DV 2023 zaznaczyłem High School Degree, zrobiłem to omyłkowo. Ponieważ skonczylem liceum dla doroslych (roczne) plus studium policealne, ale matury nie mam. Czy jesli dojdzie do rozmowy z konsulem to czy ta pomylka mnie zdyskwalifikuje? Bo „degree” to matura chyba, tak zaznaczylem a matury nie mam. Jak taki błąd wyglada przy rozmowie? Poza tym czy jesli mi lacznie wychodzi 11,5 lat nauki to jest sens podejmowac dalsze kroki po ewentualnym wylosowaniu?

Napisano
2 godziny temu, Tomasz92 napisał:

A zawodowo się kwalifikujesz? 

Tak wedlug O*Net online czyli tego co departamet imigracji korzysta to tak, kwalifikuje się i kod tego zawodu to: 33-9032.00 W ciągu ostatnich 5 lat, pracowałem w tym zawodzie 2,5 roku ciągle na umowe i mam na to dokument. Czyli moge sie tym ratowac? Moge powolac sie na doświadczenie a nie na wykształcenie? Powolac sie bede mogl w ds260 czy na ewentualnej rozmowie? ( Angielski znam na C1). Proszę o odpowiedź

Napisano
1 hour ago, Lukaspas said:

Tak wedlug O*Net online czyli tego co departamet imigracji korzysta to tak, kwalifikuje się i kod tego zawodu to: 33-9032.00 W ciągu ostatnich 5 lat, pracowałem w tym zawodzie 2,5 roku ciągle na umowe i mam na to dokument. Czyli moge sie tym ratowac? Moge powolac sie na doświadczenie a nie na wykształcenie? Powolac sie bede mogl w ds260 czy na ewentualnej rozmowie? ( Angielski znam na C1). Proszę o odpowiedź

No nie mozesz - SVP range dla DV lottery musi byc powyzej 7.0 o ile dobrze pamieta.

Napisano
17 godzin temu, kzielu napisał:

No nie mozesz - SVP range dla DV lottery musi byc powyzej 7.0 o ile dobrze pamieta.

Fakt. A to daje sobie spokój i nie ruszam się z Berlina, zostaje nadal, też jest tu super i nie ma co kombinować w takim układzieTrochę irytujące że żeby zamieszkać w kraju zwanym USA trzeba przejść tyle procedur. Niby proste warunki, ale jak tylko ktoś czegoś nie spełnia to kaplica. No cóż American Dream to i tak już fikcja to dam sobie spokój. Byłem tam turystycznie, nie wszystko widziałem co chciałem więc wrócę i zobaczę miejsca które jeszcze chcę zobaczyć. Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi

Napisano
10 minutes ago, Lukaspas said:

Trochę irytujące że żeby zamieszkać w kraju zwanym USA trzeba przejść tyle procedur. 

Piszesz - sorry - kompletnie bez sensu. Do ktorego kraju jest latwo wyemigrowac z mozliwoscia pracy ? Do Polski ? Nie. 

Warunki emigracji to US zdecydowanie nie sa proste (chyba calkowicie pominales element loterii w warunkach Loterii Wizowej) ale i tak mozliwosci jest nieporownywalnie wiecej niz w przecietnym cywilizowanym kraju.

(zeby uprzedzic - EU jest kiepskim przykladem).

Napisano
Godzinę temu, kzielu napisał:

Piszesz - sorry - kompletnie bez sensu. Do ktorego kraju jest latwo wyemigrowac z mozliwoscia pracy ? Do Polski ? Nie. 

Warunki emigracji to US zdecydowanie nie sa proste (chyba calkowicie pominales element loterii w warunkach Loterii Wizowej) ale i tak mozliwosci jest nieporownywalnie wiecej niz w przecietnym cywilizowanym kraju.

(zeby uprzedzic - EU jest kiepskim przykladem).

EU jest o niebo lepsze niz US. Berlin np pracuje na jednym etacie w spoko firmie, nie musze pracowac na 6 etatach no i chyba nie bierzesz pod uwage systemu opieki zdrowotnej jaki jest w US. Chyba mi nie wmowisz, ze opieka w us jest normalna. Jak zachorujesz przewlekle to albo masz miliony dolarow na leczenie albo ulica i namiot. To jest chore. Us jest MEGA i super owszem, ale na wypad np na kilka tygodni turystycznie. Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...