jstark Napisano 21 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2023 1 minute ago, Xarthisius said: @jstark wytlumacz jeszcze jak to wszystko o czym piszesz ma sie do tego czy OP powinnien ubiegac sie o wize B2 / ESTA przed wyjazdem do USA? Tak jak wczesniej prosilem: skoncz te dyskusje. a czy OP o ktorym piszesz mial moze GC ? bo jak tak - to zastanawia mnie twoje pytanie , a jak nie - to masz racje , relevance Teraz - zadajesz pytanie i prosisz o konczenie dyskuji - dual-personality czy zapomniales dopisac "pytanie retoryczne"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
222marcin Napisano 22 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2023 Ha ha, ciekawa dyskusja. Tylko teoria to teoria, a w praktyce wyglada zupelnie inaczej. Czy Ty powaznie myslisz, ze IRS ma czas i zasoby ludzkie, zeby scigac dla paru dolarow takiego Janusza, ktorego roczne dochody w PL to ok. 20.000 $ ??? Przepis, ktory cytujesz jest wykorzystywany w sprawach, gdzie majatek takiego bylego LPR jest liczony w milionach dolarow i calkowity koszt prowadzenia postepowania nie bedzie wiekszy, niz naleznosc podatkowa. USA to nie PL, gdzie kwota w wezwaniu do zaplaty jest nizsza niz koszty wysylki tego wezwania. tam rocznie jest rozpatrywanych setki tys. spraw imigracyjnych i tyle samo podatkowych i wierz mi, ze nikt nie bedzie zawracal sobie glowy jakims bylym rezydentam z kraju 3 swiata. Co do USCIS i podatkow. Jedyna sytuacja, kiedy USCIS sprawdza Twoje podatki to w trakcie procesu naturalizacji (wylacznie ostatnie 5 lat) lub ewentualnie kiedy prowadzone jest przed sądem imigracyjnym postepowanie ws. odebrania Ci statusu rezydenta. Reasumujac. USCIS ma gleboko w d... Twoje podatki, IRS podobnie, chyba ze beda mieli informacje, ze taki byly LPR ma majatek warty kilka baniek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danielwro Napisano 22 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2023 no to jak to w koncu jest Panowie.. Wpadłem pod koniec 2022 zaktywować GC, a na dobre do USA wjade na wiosne 2023 (i od tego momentu bede mial dochod w USA, a do tej pory byl tylko ten w PL). Zgłaszać juz teraz rok 2022? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
222marcin Napisano 22 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2023 Tu masz wszystko opisane: https://www.irs.gov/individuals/international-taxpayers/taxation-of-dual-status-aliens 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danielwro Napisano 22 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2023 no i ok, tylko czegos nie rozumiem.. wszedzie, a takze i tu (no chyba, ze sobie cos zle zrozumialem) czytam, ze niewazne kiedy zaczne rezydencje w usa to i tak musze caly rok rozliczyc, a tym czasem - "For the part of the year you are a nonresident alien, you are taxed on income from U.S. sources only." czyli za 2022 potencjalnie tylko 3 miesiace musialbym rozliczyc? a gdzie znajde "cos" o uldze $120k na dochody z outside usa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
222marcin Napisano 22 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2023 (edytowane) Zeznanie sklada sie za caly rok, ale ujmujesz w nim dochody z PL uzyskane od dnia, kiedy zostales rezydentem. Co do ulg w pierwszym roku, nie wiem. Trzeba poszukac na stronie IRS lub TurboTax. Edytowane 22 Stycznia 2023 przez 222marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danielwro Napisano 22 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2023 dzieki! piszesz - "ulga w pierwszym roku", czyli rozumiem, ze moge ja wykorzystać tylko raz w 2022, a pozniej juz pierwsze miesiące 2023 dochodu spoza usa mam w całości opodatkowane podwójnie (PL i USA)? czyli tutaj jest ten aspekt niefajności aktywowania GC na koniec roku.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
222marcin Napisano 22 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2023 Nie, to nie tak. Z niektorych ulg i odliczen od podatku mozesz skorzystac, jak w roku podatkowym byles rezydentem pełne 12 miesiecy. Nie pamietam jakie to ulgi i nie wiem czy to sie tyczy takze tej ulgi, o ktorej wspomniales. Trzeba poszukac na necie, a najlepiej dac zrobic rozliczenie za pierwszy rok agencji. To nieduzy koszt, ok. 150$, ale tak bedzie najbezpieczniej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karusek Napisano 30 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2023 Mam zielona karte do wrzesnia 2024 roku. Nie bylem w USA 1 i pół roku. Co by bylo, gdybym wjechal na teren USA jako turysta, a pozniej poszedl do pracy z tą zieloną kartą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andyopole Napisano 30 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2023 Jesli masz GC to nie dostaniesz wizy turystycznej. Jesli jednak masz wize turystyczna z czasow uprzednich to ona utracila waznosc w momencie otrzymania przez Ciebie GC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi