hannacs Posted May 4, 2022 Report Share Posted May 4, 2022 Kochani, nie mogę znaleźć odpowiedzi na moje pytanie, jezeli ktoś miał podobna sytuacje to proszę o jakieś informacje. Jeżeli od stycznia jestem żona obywatela i cały nas pracuje w pl a od jesienie będę już w USa to jak wyglądają podatki, tzn ich rozliczenie za 2022 rok. muszę się rozliczyć w pl sama czy w USA z mężem ? życzę spokojnego więczoru i dziękuję za każdą informację Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Roelka v.2 Posted May 4, 2022 Report Share Posted May 4, 2022 (edited) W USA maz powinien wypelnic podatki jako married filled separately. Bo zakladam ze ty nie masz zielonej karty/obywatelstwa/SSN/nigdy nie pracowalas w USA. Rozliczac sie za 2022 dopiero mozna w przyszlym roku btw. Edited May 4, 2022 by Roelka v.2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kzielu Posted May 4, 2022 Report Share Posted May 4, 2022 22 minutes ago, hannacs said: Kochani, nie mogę znaleźć odpowiedzi na moje pytanie, jezeli ktoś miał podobna sytuacje to proszę o jakieś informacje. Jeżeli od stycznia jestem żona obywatela i cały nas pracuje w pl a od jesienie będę już w USa to jak wyglądają podatki, tzn ich rozliczenie za 2022 rok. muszę się rozliczyć w pl sama czy w USA z mężem ? życzę spokojnego więczoru i dziękuję za każdą informację Za malo informacji - za ktory rok ? Jaki jest Twoj status imigracyjny z punktu widzenia US ? Twoj maz musi rozliczyc sie MFS lub MFJ - generalnie married jak napisala Roelka - jezeli Ty jestes rezydentem ale z jakiegos powodu przebywasz w PL, to caly czas musisz sie rozliczyc w IRS (w roku w ktorym wyemigrujesz bedziesz prawdopodobnie musiala sie rozliczyc i z IRS i ze Skarbowym) - bo takie obowiazki masz jako rezydent - bez wzgledu gdzie osiagnelas dochody. (i jak czesto pisze - rozliczanie sie nie oznacza automatycznie placenia podatkow). 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hannacs Posted May 4, 2022 Author Report Share Posted May 4, 2022 20 minut temu, Roelka v.2 napisał: W USA maz powinien wypelnic podatki jako married filled separately. Bo zakladam ze ty nie masz zielonej karty/obywatelstwa/SSN/nigdy nie pracowalas w USA. Rozliczac sie za 2022 dopiero mozna w przyszlym roku btw. kartę bede miała jesienią i zatrudnienie tez, może dwa miesiące roku ... wiem, ze rozlicza się podatki za ten rok dopiero w przyszłym chcemy być przygotowani na każde ewentualności dziekuje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kzielu Posted May 4, 2022 Report Share Posted May 4, 2022 Just now, hannacs said: kartę bede miała jesienią i zatrudnienie tez, może dwa miesiące roku ... wiem, ze rozlicza się podatki za ten rok dopiero w przyszłym chcemy być przygotowani na każde ewentualności dziekuje Bedziesz musiala sie rozliczyc i z IRS (bo bedziesz rezydentem) i ze skarbowym. Co do jesieni - jako ze wyglada ze Twoj proces imigracji wciaz trwa - to roznie z tym moze byc niestety bo w tej chwili dlugosc procesu jest kosmiczna. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hannacs Posted May 4, 2022 Author Report Share Posted May 4, 2022 2 minuty temu, kzielu napisał: Bedziesz musiala sie rozliczyc i z IRS (bo bedziesz rezydentem) i ze skarbowym. Co do jesieni - jako ze wyglada ze Twoj proces imigracji wciaz trwa - to roznie z tym moze byc niestety bo w tej chwili dlugosc procesu jest kosmiczna. OMG nie strasz ?/ jak bardzo kosmiczna ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mcpear Posted May 4, 2022 Report Share Posted May 4, 2022 30 minutes ago, hannacs said: Kochani, nie mogę znaleźć odpowiedzi na moje pytanie, jezeli ktoś miał podobna sytuacje to proszę o jakieś informacje. Jeżeli od stycznia jestem żona obywatela i cały nas pracuje w pl a od jesienie będę już w USa to jak wyglądają podatki, tzn ich rozliczenie za 2022 rok. muszę się rozliczyć w pl sama czy w USA z mężem ? życzę spokojnego więczoru i dziękuję za każdą informację Trochę mało faktów podałaś: - kiedy uzyskasz zieloną kartę? - na jakiej zasadzie jesienią wyjedziesz do USA? - czy mąż jest obecnie w Polsce z Tobą i też wróci jesienią do USA? Odpowiedzi na te pytania trochę moga zmienić czy za rok 2022 musisz rozliczyć się w Polsce i czy małżonek jest objęty w Polsce rozliczeniem podatkowym czy nie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mcpear Posted May 4, 2022 Report Share Posted May 4, 2022 Mój post poszedł bo nie widziałem twojej konwersacji z @kzielu Za rok 2022 (o ile uzyskasz w nim GC) to będziesz musiała się rozliczyć w obu krajach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hannacs Posted May 4, 2022 Author Report Share Posted May 4, 2022 1 minutę temu, mcpear napisał: Trochę mało faktów podałaś: - kiedy uzyskasz zieloną kartę? - na jakiej zasadzie jesienią wyjedziesz do USA? - czy mąż jest obecnie w Polsce z Tobą i też wróci jesienią do USA? Odpowiedzi na te pytania trochę moga zmienić czy za rok 2022 musisz rozliczyć się w Polsce i czy małżonek jest objęty w Polsce rozliczeniem podatkowym czy nie zielona karta spodziewam się ze będzie jesienia jadę na wizie i już czekam tam na interview mąż jest cały czas w usa, obywatel i tam pracuje no i nie jest objęty rozliczeniem w pl Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hannacs Posted May 4, 2022 Author Report Share Posted May 4, 2022 1 minutę temu, mcpear napisał: Mój post poszedł bo nie widziałem twojej konwersacji z @kzielu Za rok 2022 (o ile uzyskasz w nim GC) to będziesz musiała się rozliczyć w obu krajach. dziękuję bardzo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts