Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
W dniu 19.12.2022 o 07:38, mcpear napisał:

Złamanie warunków wizy B1/B2 to poważne wykroczenie i będzie rzutowało w przypadku starania się o wizy nieimigracyjne. Czy w sposób decydujący tego Ci na forum nikt nie zagwarantuje. Jedyną osobą, która ma władzę odpowiedzieć czy jest to dostateczny powód do odmowy / przyznania wizy to urzędnik w Ambasadziej.

Brak związków z Polską to często wygodny pretekst do nie dania wizy (przynajmniej był nim w czasie gdy Polska nie była w ruchu bezwizowym a Ambasodorem w Polsce nie była Pani Mosbacher - ona to znacząco zmniejszyła liczbę odmów). Skoro masz to wpisane to zapewne konsul będzie sprawdzał co się zmieniło u Ciebie w ostatnich 5 latach, co wiąże Ciebie z Polską bardziej niż to było 5 lat temu - taka będzie jego logika dociekania czy stanowisz niebezpieczeństwo nielegalnej emigrantki czy nie. Musisz sobie na to pytanie sama odpowiedzieć, czy w jego oczach jesteś teraz bardziej związana z Polską niż 5 lat temu.

Dziękuję za odpowiedź. Tak podejrzewałam, że to raczej naciągany powód, ponieważ 5 lat temu miałam tu nieruchomości i kredyt hipoteczny, działalność gospodarczą. Minie 5 lat i oczywiście, że złożę  wniosek o wizę jak poprzednio.

Napisano
Godzinę temu, mcpear napisał:

Powodzenia. Fajnie byłoby jakbyś w tym 2024 napisała czy dostałaś wizę i jak wyglądała rozmowa z konsulem po takim banie.

To dopiero za 1.5 roku, ale podzielę się doświadczeniem. Mam nadzieję, że uzyskam promesę, ale martwię się, że moze mnie spotkać podobna sytuacja na lotnisku...od tak. Zależy na kogo się trafi, taka prawda. Niestety mój angielski byl słaby na tyle, że nie potrafiłam się wybronić. Mialam wrażenie, że i tak sprawa była przesądzona. Pozdrawiam serdecznie Ania.

Napisano
25 minutes ago, Ann555 said:

To dopiero za 1.5 roku, ale podzielę się doświadczeniem. Mam nadzieję, że uzyskam promesę, ale martwię się, że moze mnie spotkać podobna sytuacja na lotnisku...od tak. Zależy na kogo się trafi, taka prawda. Niestety mój angielski byl słaby na tyle, że nie potrafiłam się wybronić. Mialam wrażenie, że i tak sprawa była przesądzona. Pozdrawiam serdecznie Ania.

@Xarthisius podal Ci dokladnie powod Twojego 5 letniego bana, ktory byl w 100% zasadny. Nie wiem dlaczego uwazasz ze dostalas go "od tak" Nieznajomosc przepisow niestety nie zwalnia z ich przestrzegania i pretesje mozesz miec tylko do siebie za to co sie stalo, a nie do urzednikow na granicy. Oni tylko wykonywali swoja prace 

On 12/18/2022 at 11:34 AM, Xarthisius said:

To przynajmniej wiadomo za co dostalas bana. Sama sie na granicy przyznalas do zlamania zasad wizy B1/B2 na ktorej przebywalas wczesniej. Dokladnie 8 CFR 214.2(b)(7), ktore zabrania zapisywania sie do szkol...

Daj znac za 1.5 roku czy sie udalo.

• 1 rok później...
Napisano
On 12/21/2022 at 11:55 AM, Ann555 said:

I jak poszło?

• Upvote 1