filip1992 Posted January 9, 2023 Report Posted January 9, 2023 Witam, w 2018 dotrzymałem odmowę wizy. Moje pytanie co mam zrobić teraz jeśli chciałbym lecieć do USA?
andyopole Posted January 9, 2023 Report Posted January 9, 2023 Próbować ESTA. Jeśli wyskoczy odmowa wtedy do Konsulatu.
filip1992 Posted January 15, 2023 Author Report Posted January 15, 2023 Sęk w tym ze byłem w USA w 2016 roku 6 miesięcy potem wróciłem do polski starałem się do 2018 roku o wizę 3 razy i 3 razy odmowa. Zastanawiam się czy jest sens w ogóle składać este to jeszcze mały koszt ale iść do konsulatu w przypadku odmowy esty wydać 160 dolarów na nowy wniosek o wizę i dostać odmowę to trochę słabo..
andyopole Posted January 15, 2023 Report Posted January 15, 2023 36 minut temu, filip1992 napisał: Sęk w tym ze byłem w USA w 2016 roku 6 miesięcy potem wróciłem do polski starałem się do 2018 roku o wizę 3 razy i 3 razy odmowa. Zastanawiam się czy jest sens w ogóle składać este to jeszcze mały koszt ale iść do konsulatu w przypadku odmowy esty wydać 160 dolarów na nowy wniosek o wizę i dostać odmowę to trochę słabo.. Dopóki nie zaaplikujesz o ESTA to niczego się nie dowiesz. Jeśli system Cię odrzuci to ryzykujesz $160 (?) ale odrobisz to we dwie dniowki na scafo. W twoim przypadku pozostaje udowodnić co, poza placem budowy, zwiedzałeś w USA jako turysta przez sześć miesięcy podczas poprzedniego pobytu. Jedyna pociecha jest taka ze teraz patrzą i rozpatrują wnioski wizowe o wiele łagodniej.
mcpear Posted January 15, 2023 Report Posted January 15, 2023 1 hour ago, filip1992 said: Sęk w tym ze byłem w USA w 2016 roku 6 miesięcy potem wróciłem do polski starałem się do 2018 roku o wizę 3 razy i 3 razy odmowa. Zastanawiam się czy jest sens w ogóle składać este to jeszcze mały koszt ale iść do konsulatu w przypadku odmowy esty wydać 160 dolarów na nowy wniosek o wizę i dostać odmowę to trochę słabo.. Oczekujesz porady. Ale nie wiemy co było przyczyną odmowy. Czemu aż 3 razy podchodziłeś pod wizę. Co zmieniło się pomiędzy tymi podejściami w twojej sytuacji? co zmieniło się w 2023 roku w stosunku do 2018? Czy za każdym razem odmowa była z tego samego powodu? Czy dostałeś jakies paragrafy na kartce na której ci odmawiali wizy? Powiedz coś więcej to wiele może się rozjaśnić i porady mogą być bardziej sensowne. Zadałeś pytanie "co zrobić aby polecieć do USA" i nie napisałeś nic więcej praktycznie o swoim przypadku. Wspomniana odmowa wizy w oryginalnej wypowiedzi - przez domniemanie 1 raz a nie 3 razy oraz brak informacji o 6cio miesięcznym pobycie w USA powodują że dostajesz proste porady typu "próbuj ESTA a jak nie to konsulat" Jeśli było tak, że wykazali ci że pracowałeś nielegalnie to chyba nie dostaniesz wizy i nie masz co próbować. Jeśli jedyne co ci zarzucili to "brak związków z Polską" to musisz sobie odpowiedzieć co się zmieniło. Masz rodzinę obecnie w Polsce typu Żona, dzieci? Masz zakupioną nieruchomość najlepiej z kredytem hipotecznym? Wyedukowałeś się i masz np pracę, która Ciebie silnie wiąże z Polską typu bycie lekarzem, prawnikiem? Masz dobrze prosperującą firmę, która nie jest łatwo przenaszalna za ocean? To są przykłady zmian życiowych, które mogły zajść przez 4-5 lat, które "związały Ciebie z Polską". Przykłady takich zmian mogą być bardzo indywidualne i w Twojej sytuacji mogą być inne. Jeśli jednak nie umiesz wykazać takich zmian to w oczach konsulach jesteś zapewne zdesperowanym młodym człowiekiem (być może bez rodziny), który już raz próbował uciec z Polski, zrobił półroczny rekonesans i zamknąwszy kolejne rozdziały z Polski teraz chce wyjechać na stałe. Tacy ludzie nie dostają wizy bo są "zaszuffladkowani jako potencjalni nielegalni imigranci" 27 minutes ago, andyopole said: Jedyna pociecha jest taka ze teraz patrzą i rozpatrują wnioski wizowe o wiele łagodniej. Chyba nie. Łagodniej to było jak Polska starała się o wejście do ruchu bezwizowego za czasów Pani Mosbacher i wszystkim zależało na tym aby odmów nie było - to był rok 2019. Teraz przez ESTA bardzo mało ludzi trafia do konsulatu po B1/B2 - w zasadzie jedynie tylko ci z odmową w przeszłości, ewentualnie z niewpuszczeniem do USA. Nie słyszałem, żeby takowi byli traktowani obecnie ulgowo. Chyba przyznawanie wiz B1/B2 wróciło "do normalności"
Xarthisius Posted January 15, 2023 Report Posted January 15, 2023 13 minutes ago, mcpear said: Chyba nie. Łagodniej to było jak Polska starała się o wejście do ruchu bezwizowego za czasów Pani Mosbacher i wszystkim zależało na tym aby odmów nie było - to był rok 2019. Teraz przez ESTA bardzo mało ludzi trafia do konsulatu po B1/B2 - w zasadzie jedynie tylko ci z odmową w przeszłości, ewentualnie z niewpuszczeniem do USA. Nie słyszałem, żeby takowi byli traktowani obecnie ulgowo. Chyba przyznawanie wiz B1/B2 wróciło "do normalności" "Najswiezsze" dane sa tylko z FY21, ale co 5 petent odchodzi w chwili obecnej z kwitkiem (Refusal rate B-visa: 18.48%), a B1/B2 wydano Polakom raptem 907. Dla porownania, w czasach przed ESTA, Polacy otrzymywali ~100k wiz B1/B2 rocznie.
filip1992 Posted January 15, 2023 Author Report Posted January 15, 2023 1 hour ago, mcpear said: Oczekujesz porady. Ale nie wiemy co było przyczyną odmowy. Czemu aż 3 razy podchodziłeś pod wizę. Co zmieniło się pomiędzy tymi podejściami w twojej sytuacji? co zmieniło się w 2023 roku w stosunku do 2018? Czy za każdym razem odmowa była z tego samego powodu? Czy dostałeś jakies paragrafy na kartce na której ci odmawiali wizy? Powiedz coś więcej to wiele może się rozjaśnić i porady mogą być bardziej sensowne. Zadałeś pytanie "co zrobić aby polecieć do USA" i nie napisałeś nic więcej praktycznie o swoim przypadku. Wspomniana odmowa wizy w oryginalnej wypowiedzi - przez domniemanie 1 raz a nie 3 razy oraz brak informacji o 6cio miesięcznym pobycie w USA powodują że dostajesz proste porady typu "próbuj ESTA a jak nie to konsulat" Jeśli było tak, że wykazali ci że pracowałeś nielegalnie to chyba nie dostaniesz wizy i nie masz co próbować. Jeśli jedyne co ci zarzucili to "brak związków z Polską" to musisz sobie odpowiedzieć co się zmieniło. Masz rodzinę obecnie w Polsce typu Żona, dzieci? Masz zakupioną nieruchomość najlepiej z kredytem hipotecznym? Wyedukowałeś się i masz np pracę, która Ciebie silnie wiąże z Polską typu bycie lekarzem, prawnikiem? Masz dobrze prosperującą firmę, która nie jest łatwo przenaszalna za ocean? To są przykłady zmian życiowych, które mogły zajść przez 4-5 lat, które "związały Ciebie z Polską". Przykłady takich zmian mogą być bardzo indywidualne i w Twojej sytuacji mogą być inne. Jeśli jednak nie umiesz wykazać takich zmian to w oczach konsulach jesteś zapewne zdesperowanym młodym człowiekiem (być może bez rodziny), który już raz próbował uciec z Polski, zrobił półroczny rekonesans i zamknąwszy kolejne rozdziały z Polski teraz chce wyjechać na stałe. Tacy ludzie nie dostają wizy bo są "zaszuffladkowani jako potencjalni nielegalni imigranci" Chyba nie. Łagodniej to było jak Polska starała się o wejście do ruchu bezwizowego za czasów Pani Mosbacher i wszystkim zależało na tym aby odmów nie było - to był rok 2019. Teraz przez ESTA bardzo mało ludzi trafia do konsulatu po B1/B2 - w zasadzie jedynie tylko ci z odmową w przeszłości, ewentualnie z niewpuszczeniem do USA. Nie słyszałem, żeby takowi byli traktowani obecnie ulgowo. Chyba przyznawanie wiz B1/B2 wróciło "do normalności" Mam właśnie nieruchomość z kredytem hipotecznym
filip1992 Posted January 16, 2023 Author Report Posted January 16, 2023 6 hours ago, mcpear said: Miałeś ją w 2018? Nie, dopiero w 2021 kupiłem mieszkanie, ale nie wiem czy to coś zmienia przy 3 odmowach. Kiedyś słyszałem ze mieszkanie można wynająć i dla nich to nie jest jakaś silna więź z Polska
mcpear Posted January 16, 2023 Report Posted January 16, 2023 Ale przynajmniej to jest jakaś zmiana. A jakie paragrafy dostałeś przy odmowie?
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.