Xarthisius Napisano 25 Kwietnia 2023 Zgłoś Napisano 25 Kwietnia 2023 (edytowane) 2 hours ago, kzielu said: Musisz wypelnic tax return bo jestes rezydentem "for tax purposes", bez wzgledu na wize czy pozwolenie na prace lub jego brak. Nie do konca. Jtki sa specyficzne, a OP z tego co pisze jest na J2. W zaleznosci od desygnacji jest sie 2 albo nawet 5 lat nonresident for tax purposes. Edytowane 25 Kwietnia 2023 przez Xarthisius Cytuj
MiL999 Napisano 26 Kwietnia 2023 Zgłoś Napisano 26 Kwietnia 2023 18 hours ago, andyopole said: @MiL999 ściemnia bo pisze z Polski. Sprytne Pisałem że mam działalność w Polsce, potrzebuję VPN. Wyłączyłem na chwilę, sprawdź teraz 1 Cytuj
MiL999 Napisano 26 Kwietnia 2023 Zgłoś Napisano 26 Kwietnia 2023 17 hours ago, Xarthisius said: Nie do konca. Jtki sa specyficzne, a OP z tego co pisze jest na J2. W zaleznosci od desygnacji jest sie 2 albo nawet 5 lat nonresident for tax purposes. Dokładnie tak, wiza J w zależności nawet od jej rodzaju ma różne okresy nonresident for tax purposes. Cytuj
Cloe997 Napisano 5 Maja 2023 Zgłoś Napisano 5 Maja 2023 Zainteresował mnie ten wątek. Czyli co, przyjeżdżając do Stanów nie mogę pracować zdalnie ? Bo tak to zrozumiałam teraz .... Cytuj
Xarthisius Napisano 5 Maja 2023 Zgłoś Napisano 5 Maja 2023 1 hour ago, Cloe997 said: Zainteresował mnie ten wątek. Czyli co, przyjeżdżając do Stanów nie mogę pracować zdalnie ? Bo tak to zrozumiałam teraz .... Nie, nie mozesz. Praca zdalna ze stanow podpada pod definicje "employment", ktora mozna znalezc tu: 8 CFR 274a.1(h) (https://www.law.cornell.edu/cfr/text/8/274a.1). Cytuj
MiL999 Napisano 5 Maja 2023 Zgłoś Napisano 5 Maja 2023 To idiotyzm ale na szczęście niewykrywalny. Cytuj
Roelka v.2 Napisano 5 Maja 2023 Zgłoś Napisano 5 Maja 2023 31 minutes ago, MiL999 said: To idiotyzm ale na szczęście niewykrywalny. Dlaczego idiotyzm? Jesli jedziesz do USA na ESTA albo B2, to jedziesz w celach turystycznych a nie zeby pracowac. Na granicy moga cie poprosic o pokazanie zawartosci telefonu albo laptopa i w ten sposob wykryc twoj zamiar pracy zdalnej. Czy czesto sie to zdarza, nie wiem. Ale generalnie w ten sposob na granicy moga wykryc twoje zamiary. Cytuj
katlia Napisano 5 Maja 2023 Zgłoś Napisano 5 Maja 2023 (edytowane) 36 minutes ago, MiL999 said: To idiotyzm ale na szczęście niewykrywalny. Zachecasz ludzi do lamania prawa, zdajesz sobe z tego sprawe? Szkoda ze potwierdzasz stereotyp ze Polak to kombinator ktory klamie i siedzi tu nielegalnie. Kiedys sie tak o Polakach mowilo czesto, potem ten stereotyp troche zniknal - ale najwyrazniej - do dzisiejszego dnia sa powody dlaczego on zaistnial. Wszystkim Polakom psujesz opinie. But what do you care. Edytowane 5 Maja 2023 przez katlia Cytuj
MiL999 Napisano 5 Maja 2023 Zgłoś Napisano 5 Maja 2023 No przepraszam bardzo, ale gdzie tu kombinowanie, łamanie prawa czy działanie na czyjąś szkodę? Czy wyjeżdżając do USA turystycznie nie wolno nawet sprawdzić służbowego maila lub zadzwonić z jakąś sprawą do swojej firmy? Jeżeli ktoś ma firmę w Polsce to nie wolno mu nic zrobić bo to już praca? Pozwolenie na pracę w USA ma chronić ten rynek przed napływem dużej ilości ludzi, którzy zabieraliby pracę obywatelom USA. Można przyjechać turystycznie do USA i w wolnym czasie zrobić projekt klientowi z Japonii, czy to taka zbrodnia? Nie popadajmy w paranoję. Cytuj
katlia Napisano 5 Maja 2023 Zgłoś Napisano 5 Maja 2023 1 hour ago, MiL999 said: No przepraszam bardzo, ale gdzie tu kombinowanie, łamanie prawa 8 hours ago, Xarthisius said: Nie, nie mozesz. Praca zdalna ze stanow podpada pod definicje "employment", ktora mozna znalezc tu: 8 CFR 274a.1(h) (https://www.law.cornell.edu/cfr/text/8/274a.1). Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi