majkelpl Posted March 18 Report Share Posted March 18 Witam wszystkich Zastanawiamy się z żoną na wyjazd do USA w celach turystycznych na okres czasu do 6 miesięcy. Chcielibyśmy pozwiedzać różne części stanów. Jestem freelancerem (wolnym strzelcem), programistą (praca zdalna), mam własną firmę w polsce, mam podpisana umowę z firmą Toptal od której dostaje wynagrodzenie za moją pracę. Firma ma główna siedzibę w USA. Czy jeżeli chcielibyśmy wyjechać do stanów na czas do 6 miesięcy żeby pozwiedzać to czy moge pracowac podczas tego pobytu? Pracowałbym dokładnie tak samo jak dotychczas, z tą różnicą ze z innego miejsca na świecie. Czy wiza turystyczna pozwoli mi na to? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kzielu Posted March 18 Report Share Posted March 18 2 hours ago, majkelpl said: Witam wszystkich Zastanawiamy się z żoną na wyjazd do USA w celach turystycznych na okres czasu do 6 miesięcy. Chcielibyśmy pozwiedzać różne części stanów. Jestem freelancerem (wolnym strzelcem), programistą (praca zdalna), mam własną firmę w polsce, mam podpisana umowę z firmą Toptal od której dostaje wynagrodzenie za moją pracę. Firma ma główna siedzibę w USA. Czy jeżeli chcielibyśmy wyjechać do stanów na czas do 6 miesięcy żeby pozwiedzać to czy moge pracowac podczas tego pobytu? Pracowałbym dokładnie tak samo jak dotychczas, z tą różnicą ze z innego miejsca na świecie. Czy wiza turystyczna pozwoli mi na to? Formalnie - nie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mcpear Posted March 19 Report Share Posted March 19 jak wyżej. Ale jest to nie do wykrycia. Przygotuj się jednak, że urzędnik na granicy będzie bardzo zainteresowany jak się utrzymasz przez te 6 miesięcy i który pracodawca pozwala ci na 6 miesięcy urlopu. W dyskusji z nim raczej nie używaj argumentu, że planujesz pracoawać z terenu USA zdalnie. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts