Daria Napisano 5 Sierpnia 2023 Zgłoś Napisano 5 Sierpnia 2023 (edytowane) Dzień dobry. Niedawno kupiłam nowy samochód z salonu Kia picanto (2022) czy będe mogła nim jeździć po stanach? Koszty dostarczenia auta z Polski do Usa nieistotne. Nie wiem za bardzo co zrobić, nie chce sprzedawać bo strace dużo kasy, oddac tez nie mam komus zeby sobie jezdzil na czas mojej nieobecnosci. Samochod zeby w garazu 3-5 lat stał nieczynny chyba też nie za dobry pomysł. Edytowane 5 Sierpnia 2023 przez Daria Cytuj
mcpear Napisano 5 Sierpnia 2023 Zgłoś Napisano 5 Sierpnia 2023 51 minutes ago, Daria said: Dzień dobry. Niedawno kupiłam nowy samochód z salonu Kia picanto (2022) czy będe mogła nim jeździć po stanach? Koszty dostarczenia auta z Polski do Usa nieistotne. Nie wiem za bardzo co zrobić, nie chce sprzedawać bo strace dużo kasy, oddac tez nie mam komus zeby sobie jezdzil na czas mojej nieobecnosci. Samochod zeby w garazu 3-5 lat stał nieczynny chyba też nie za dobry pomysł. Najmniej stracisz jak sprzedasz w Europie przed wyjazdem. Koszt sprowadzenia auta do USA jest spory. Wszelkie papiery, które musisz dostarczyć są zapewne drogie. Do tego co z tym autem zrobisz w przypadku stłuczki? Kia Picanto nie jest sprzedawana w USA. Sprowadzanie części, blach do USA to może być majątek. Koszt ubezpieczenia takiego "egzotycznego" auta może być bardzo znaczący. Piszesz, że za 3-5 lat chcesz wrócić do Polski, to co chcesz to auto wziąć ze sobą? (koszty ponowne transportu??) Auto praktycznie będzie niesprzedawalane w USA, bo po pierwsze egzotyczne, po drugie bardzo bardzo małe jak na tutejsze warunki, po trzecie zapewne z manualną skrzynią biegów, po czwarte nie serwisowalne / nie naprawialne łatwo w USA, po piąte bez liczników w milach i po szóste z horendalnym ubezpieczeniem. Sprzedając po roku pewnie stracisz 20-30% wartości. Zakładając, że kupiłaś najdroższą wersję to było to 76 tys PLN. Jak sprzedasz dzisiaj to stracisz 25% czyli pewnie 18-19 tys PLN. To na dolary pewnie z 4.5 tys. Myślę, że sprowadzanie, utrzymywanie, serwisowanie, ubezpieczanie i wywóz z powrotem do Europy za te 3-5 lat będzie dużo droższe niż ta suma. 1 Cytuj
kzielu Napisano 6 Sierpnia 2023 Zgłoś Napisano 6 Sierpnia 2023 Zaimportować samochodu który w US nie jest sprzedawany i nie jest starszy niż 25 lat jest w zasadzie niemozliwe. Cytuj
maverick96 Napisano 9 Sierpnia 2023 Zgłoś Napisano 9 Sierpnia 2023 Mialem podobny problem przy moim powrocie do USA. Po przeanalizowaniu calej sytuacji wyszlo lepiej sprzedac w Polsce i kupic cos tutaj. A autko bylo fajne Renault Megane III Graundtour trzyletnie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi