Thomas5510 Napisano 31 Sierpnia 2023 Zgłoś Napisano 31 Sierpnia 2023 Witam, Moi drodzy, czy jest szansa, abym otrzymał autoryzację Esta na wjazd do US, po ukończonym 10- letnim banie za samowolne przedłużenie pobytu na wizie turystycznej, czy też taki wniosek jest z góry skazany na odmowę ? Ban skończył mi się w 2018 roku. Dziekuję za wszelkie info Cytuj
andyopole Napisano 31 Sierpnia 2023 Zgłoś Napisano 31 Sierpnia 2023 (edytowane) Najprawdopodobniej system i tak odesle Cie do konsulatu po wize B2, jesli sie w formularzu przyznasz do "starej historii". Jesli sie nie przyznasz to decyzja zapadnie na lotnisku w USA bo Oni tam wszystko maja w systemie. Edytowane 31 Sierpnia 2023 przez andyopole 2 Cytuj
mcpear Napisano 31 Sierpnia 2023 Zgłoś Napisano 31 Sierpnia 2023 Szanse na pozytywne ESTA masz bardzo małe (prawie, że dożywotnio) Cytuj
Thomas5510 Napisano 1 Września 2023 Autor Zgłoś Napisano 1 Września 2023 7 godzin temu, andyopole napisał: Najprawdopodobniej system i tak odesle Cie do konsulatu po wize B2 a tam zapewne również dostanę odmowę, zwłaszcza że składałbym wniosek dla mnie i dzieci...? Cytuj
mcpear Napisano 1 Września 2023 Zgłoś Napisano 1 Września 2023 Są na to bardzo duże szanse - musiałbyś wykazać jakieś niesłychane związki z Polską (własny duży biznes, którego nijak nie można prowadzić zdalnie np.) albo np sytuacja gdzie konsul uznałby, że jesteś za stary aby podjąć pracę na terenie USA - skoro wspominasz dzieci to zapewnie nie jesteś w wieku emerytalnym (ale mogę się mylić) Cytuj
Thomas5510 Napisano 1 Września 2023 Autor Zgłoś Napisano 1 Września 2023 11 godzin temu, mcpear napisał: skoro wspominasz dzieci to zapewnie nie jesteś w wieku emerytalnym (ale mogę się mylić) Nie, nie jestem w wieku emerytalnym. Odnośnie dzieci to mam ich troje, lecz tu też pojawia się pewien mankament odnośnie wiz, ponieważ wniosek składałbym dla młodszej dwójki, ponieważ najstarszy (17lat) posiada paszport US z racji jego tam narodzin. No i ta sytuacja chyba stwarza kolejny problem we wniosku do Esta lub podczas ewentualnej rozmowy z konsulem ... faktu młodocianego obywatela w rodzinie raczej nie da się pominąć więc to samo już daje do zrozumieni, że raczej nie przebywałem tam, tylko kilka tygodni .... ;-) Cytuj
mcpear Napisano 1 Września 2023 Zgłoś Napisano 1 Września 2023 To ile tygodni tam przebywałeś to tak czy siak jest widoczne w systemie - no chyba że nie wyjechałeś z USA drogą lotniczą a przez zieloną granicę (o co Ciebie nie podejrzewam). 17to letni obywatel jako syn to jednak problem innego rodzaju. Taki Syn za 4 lata o ile spełni dodatkowe warunki mógłby sponsorować dla Ciebie zieloną kartę. Jako konsul mógłbym podejrzewać, że taki jest twój plan. Chcesz 10cioletniej wizy aby za 4 lata prysnąć do USA jak syn stanie się 21-letnim obywatelem, który uzyska rezydencję i stanie się finansowo niezależny aby Ciebie sponsorować na GC. Tym bardziej, że z tego co liczę na szybko to byłeś w USA ponad 3 lata albo i dłużej. Więc konsul może myśleć, że teraz też chcesz prysnąć na taki sam okres czasu i zalegalizować za 4 lata pobbyt przez "syna-obywatela". W Twojej historii jest wiele czerwonych flag - niestety. Z drugiej strony taki syn to taka "kotwica" - generalnie za 4 lata masz realną szansę na zieloną kartę. Syn musi wyjechać samodzielnie do USA, tam się usamodzielnić finansowo i ściągnąć Ciebie jako rodzica - nie wiem czy tym jesteś zainteresowany ale to może być łatwiejsze niż zdobycie wizy turystycznej. 1 Cytuj
Thomas5510 Napisano 1 Września 2023 Autor Zgłoś Napisano 1 Września 2023 2 godziny temu, mcpear napisał: Z drugiej strony taki syn to taka "kotwica" - generalnie za 4 lata masz realną szansę na zieloną kartę. Syn musi wyjechać samodzielnie do USA, tam się usamodzielnić finansowo i ściągnąć Ciebie jako rodzica - nie wiem czy tym jesteś zainteresowany ale to może być łatwiejsze niż zdobycie wizy turystycznej. Za cztery lata to syn dopiero może strać się o sponsorowanie mnie i żony a taki proces może potrwać kolejne 5 lat z czego robi się 10 a mi raczej nie będzie się chciało ruszać tam w wieku przedemerytalnym. Poza tym co z pozostałymi dziećmi ? Raczej nie ma szans na uzyskanie wiz. Dochodzę raczej do wniosku, iż szkoda mieszać co może tak naprawdę niefortunnie tylko skutkować dożywotnim banem. Pozostanę chyba przy DV lottery bo w przypadku wylosowania i rozmowy z konsulem moja historia pobytu nie przekreśla mnie wtedy na drodze do GC... Cytuj
mcpear Napisano 1 Września 2023 Zgłoś Napisano 1 Września 2023 Masz rację. Twoja historia pozwala spokojnie ubiegać się na wizy imigracyjne. Muszę skorygować twoje postrzeganie oczekiwania sponsorowania przez syna. Rodzice obywateli nie czekają 5 lat - w sumie rozpatrywana jest "od ręki" (w tej kategorii nie ma limitów) - czyli czeka się max 1 rok. Jak pozostałe dzieci będą po tych 10 miesiącach poniżej 21 lat i nie będą zamężne / żonate to uzyskają GC w tym samym procesie. Cytuj
Xarthisius Napisano 1 Września 2023 Zgłoś Napisano 1 Września 2023 (edytowane) 11 minutes ago, mcpear said: Jak pozostałe dzieci będą po tych 10 miesiącach poniżej 21 lat i nie będą zamężne / żonate to uzyskają GC w tym samym procesie. Nie. W kategorii immediate relative, dzieci ani spouse beneficjenta nie sa traktowani jako derived beneficiaries. Trzeba ich sponsorowac osobno. [1] https://fam.state.gov/fam/09FAM/09FAM050202.html 9 FAM 502.2-2(B)(d) Edytowane 1 Września 2023 przez Xarthisius Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi