Skocz do zawartości

Zmiana statusu na wizie turystycznej?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. 

Czy będąc w USA na wizie turystycznej można ją przedłużyć?

1/ Czy w tym czasie mąż - obywatel USA może się starać o wizę małżeńską dla mnie?

2/ Czy jeśli trwa cała procedura ja mogę przebywać w USA, jeśli mąż będzie miał "domicile" i mnie sponsorował?

3/ Czy dalsza rodzina męża może mnie cosponsorować?

4/ Jeśli nie dostanę wizy turystycznej to zamykam drogę do ESTA, a w drugą stronę - jeśli nie dostanę ESTA to czy mogę się ubiegać o wizę turystyczną? 

5/ Co zrobić, aby być w USA razem, bo przecież docelowo o to chodzi w ramach łączenia rodzin?

edit: edytowalem zeby latwiej bylo odpowiedziec.

Napisano

Wiesz ze forumowicze widza twoje poprzednie posty?

Twoja jedyna opcja to wiza malzenska.

Nie przebywasz teraz na terenie US wiec odpada opcja zmiany statusu z wizy B2. Wszelkie plany obecnie co do zmiany statusu to tzw oszustwo imigracyjne.

Zaczynajcie proces o wize malzenska. W miedzy czasie mozesz odwiedzac meza jak dostaniesz esta/B2. Potem idziesz na rozmowe w ambasadzie, dostajesz wize i jedziesz na stale. Bez kombinowania. Tak, rodzina meza moze byc joint sponsorem.

Wiekszosc par w miedzy narodowych zwiazkach przechodzi przez okres rozlaki i jakos wszyscy zyja. Wy tez sobie poradzicie.

Napisano

Wiem, że widzą, ale nie wiem po co ta uszczypliwość z Twojej strony. Kto pyta nie błądzi, a Ty żeby odpowiadać na każdy temat też musiałaś jakoś do tego dojść. Wytłumaczysz na czym polegałoby sponsorowanie przez rodzinę męża? I czy w tym czasie można byłoby się starać o wizę małżeńską? Zasugerowałaś, że od miejsca przebywania jest zależna zmiana statusu z wizy B2, tak więc czy przebywając w USA byłoby to możliwe? I ponawiam, bo nie otrzymałam odpowiedzi - jeśli nie dostanę ESTA to czy mogę się ubiegać o wizę turystyczną?

Napisano

Sponsorem moze zostac kazdy (nie musi byc rodzina) kto wykaze odpowiednie dochody oraz zadeklaruje ze przez 10 lat bedzie za Ciebie odpowiadal finansowo w przypadku gdy nie potrafisz sama sie utrzymac.

Jednym z warunkow starania sie o wize imigracyjna jest posiadanie sponsora tak wiec te rzeczy biegna warunkowo, nie ma sponsora nie ma wniosku o wize, zostanie odrzucony.

Napisano
12 minutes ago, Dorotaa said:

(...) I ponawiam, bo nie otrzymałam odpowiedzi - jeśli nie dostanę ESTA to czy mogę się ubiegać o wizę turystyczną?

Tak

Napisano
8 minut temu, andyopole napisał:

Sponsorem moze zostac kazdy (nie musi byc rodzina) kto wykaze odpowiednie dochody oraz zadeklaruje ze przez 10 lat bedzie za Ciebie odpowiadal finansowo w przypadku gdy nie potrafisz sama sie utrzymac.

Jednym z warunkow starania sie o wize imigracyjna jest posiadanie sponsora tak wiec te rzeczy biegna warunkowo, nie ma sponsora nie ma wniosku o wize, zostanie odrzucony.

Czyli jaki to byłby rodzaj wizy? I czy w jego trakcie można byłoby się starać o wizę małżeńską? 

Napisano

Może to nie było jasne w poprzednich postach:

Planowanie otrzymania dowolnej wizy nieimigracyjnej z zamiarem wjazdu na niej do USA i aplikowania z terenu USA o prawo stałego pobytu jako żona obywatela USA jest PRZESTĘPSTWEM imigracyjnym!!

Na tym forum pomocy jak ZŁAMAĆ prawo z założenia nie udzielamy.

Czy są ludzie którzy wjechali na ESTA / wizie turystycznej i którzy złamawszy prawo zaplanowali emigrację do USA jako małżonek: TAK. Czy wszystkim się udaje: NIE WIEM.

Oficjalna (nieprzestępcza) droga jest trudna gdyż zakłada rozłąkę na czas starania się o wizę. Dlatego nie jest "lubiana". Możliwe jest ewewntualnie czekanie obopólnie (z małżonkiem) na terenie Polski o ile ktoś inny z USA podpisze 10-letni cyrograf za Ciebie, że nie będziesz pobierała pomocy od USA. Jednak Najbardziej "legalna" droga to, że mąż wylatuje do USA, tam zamieszkuje, zaczyna wykazywać dochód, występuje o sponsorowanie małżonka, czekasz pomiędzy 9 i 12 miesięcy i otrzymujesz wizę imigracyjną i jedziesz do USA i żyjecie długo i szczęśliwie.

Każde wystąpienie o dowolną wizę nieimigracyjną dokonane z założeniem że na niej wlecisz do USA i że będąc w USA wystąpisz o prawo pobytu jako małżonek jest złamaniem prawa. Czy ludzie tak robią? Pewnie tak.

Napisano
16 minut temu, Dorotaa napisał:

Czyli jaki to byłby rodzaj wizy? I czy w jego trakcie można byłoby się starać o wizę małżeńską? 

wydawalo mnie sie ze mowa caly czas jest o wizie "malzenskiej"...  :D

Napisano
1 minutę temu, andyopole napisał:

wydawalo mnie sie ze mowa caly czas jest o wizie "malzenskiej"...  :D

Myślałam, że wiza małżeńska obejmuje tylko najbliższą rodzinę obywatela, a rodzina męża to dosyć dalekie więzy. Poza tym pisałeś, że sponsorem może być każdy dlatego dziwię się, że każdy może być ujęty w kategorii wizy małżeńskiej. Czyli jeśli rodzina męża podpisze ten cyrograf to dostanę wizę na 100% ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...