Jump to content

Recommended Posts

Posted

Chyba tak. Będą podróżować na paszport.

A przepisy się zmieniają bo kończy się możliwość podróżowania samolotem na "zwykłe" prawo jazdy. Niektóre stany dają możliwość nielegalnym imigrantom wyrobić prawo jazdy bez potwierdzania statusu, ale to prawo jazdy nie będzie "real ID"

Posted
29 minut temu, mcpear napisał:

Chyba tak. Będą podróżować na paszport.

Do czasu jego waznosci. Zdarzylo mi sie latac samolotami pprzed legalizacja pobytu z niewazna wiza USA. TSA nigdy nie sprawdzalo czy mam wize, porownywali tylko facjate ze zdjeciem w paszporcie i go ahead. Czasy sie zmieniaja, jesli pomaranczowy dojdzie do wladzy to kto wie co jeszcze wymysli.

Posted
17 minutes ago, andyopole said:

Do czasu jego waznosci. Zdarzylo mi sie latac samolotami pprzed legalizacja pobytu z niewazna wiza USA. TSA nigdy nie sprawdzalo czy mam wize, porownywali tylko facjate ze zdjeciem w paszporcie i go ahead. Czasy sie zmieniaja, jesli pomaranczowy dojdzie do wladzy to kto wie co jeszcze wymysli.

Real ID to poklosie 9/11. Dziekowac mozesz George W Bushowi. Jedyne 20 lat im implementacja zajela. Jak na standardy federalne to prawie predkosc podswietlna ;-)

Posted
18 minut temu, Xarthisius napisał:

Real ID to poklosie 9/11. Dziekowac mozesz George W Bushowi. Jedyne 20 lat im implementacja zajela. Jak na standardy federalne to prawie predkosc podswietlna ;-)

Juz, juz mialo wejsc w zycie ale przyszedl Covid i znow sie przesunelo. W przyszlym roku konczy mi sie waznosc DL to wtedy zrobie sobie nowiuskie, z gwiazdeczka.  :D

Posted
Teraz, Tirowiec1312 napisał:

to coś na kształt naszego PESEL?

Nieee, tutejszy odpowiednik PESELa to SSN.

Nie jestem pewien czy nie jest to "biometric" z odciskami. Nie interesowalem sie tym zbytnio. Da sie przezyc bez niego. Paszportow ci u mnie dostatek.

Posted (edited)

LOL, taa i imprint DNA. Nic wielkiego, trzeba dostarczyc wiecej dokumentow przy wyrabianiu prawka i tyle. Real ID spelnia pewne wymogi odnosnie formatu (glownie ze je trudniej podrobic).

Edited by Xarthisius
Posted
4 minuty temu, Xarthisius napisał:

LOL, taa i imprint DNA. Nic wielkiego, trzeba dostarczyc wiecej dokumentow przy wyrabianiu prawka i tyle. Real ID spelnia pewne wymogi odnosnie formatu (glownie ze je trudniej podrobic) i tyle.

Dobrze ze nie grzebia w przodkach bo jeden z moich mial smiertelny  konflikt z mafia chicagowska w okresie miedzywojennym.