mcpear Napisano 4 Stycznia Zgłoś Napisano 4 Stycznia Ja rozumiem (może mylnie) to tak że w dniu w którym przeprowadzisz się do Polski na stałe to w tym dniu przeniesiesz ośrodek interesów życiowych do Polski. Rozumiem że proponujesz interpretację że przeniesienie nastąpi 1 stycznia 2026 mimo że przeprowadzka nastąpi w połowie roku 2025. Nie sądzę aby US podzielał Twoją opinię. Zawsze możesz wystąpić o indywidualną interpretację podatkową. Ja bym jednak założył że w opinii US przeniesienie centrum interesów życiowych nastąpi w połowie roku 2025. Profesjonalny doradca podatkowy powinien Tobie pomóc jak zminimalizować obciążenia podatkowe w Polsce za rok 2025. poza tym możesz mieć problem z opodatkowaniem tej pracy zdalnej. To jest generalnie czarna dziura w przepisach. Transgraniczna praca zdalna przez podwójnego obywatela to jest coś czego przepisy o unikaniu podwójnego opodatkowania nie przewidują. Z punktu widzenia USA jesteś obywatelem USA pracującym w USA. Z punktu widzenia Polski jesteś obywatelem Polski mieszkającym na terenie Polski i pracującym na terenie Polski. Oba kraje mogą chcieć Ciebie opodatkować u siebie. Nie ma jasnych przepisów jak taką sytuacje traktować Cytuj
bartek_p2 Napisano 4 Stycznia Autor Zgłoś Napisano 4 Stycznia Super, dzięki za opinię. Niestety ciężko znaleźć kogoś kto zna się na tych przepisach dobrze i jak narazie nikt nie chce podjąć się mojej sprawy Cytuj
mcpear Napisano 5 Stycznia Zgłoś Napisano 5 Stycznia Właśnie doczytałam że do Polski przeprowadzasz się w maju. Więc cała dyskusja o centrum interesów życiowych jest nieaktualna. Będziesz w Polsce w 2025 roku ponad 183 dni więc będzie Ciebie obejmował nieograniczony obowiązek podatkowy tak czy siak. To że pierwsze miesiące będziesz pracował zdalnie nie ma znaczenia. Cytuj
bartek_p2 Napisano 5 Stycznia Autor Zgłoś Napisano 5 Stycznia @mcpear dzięki za pomoc. Jak wygląda sytuacja gdybym do Polski wrócił na stałe w maju i np w ciągu roku poleciał z powrotem do USA np na 2 miesiące (tak aby ponad 183 dni być w USA) czy moja rezydencja będzie w USA czy w Polsce ? Na jakiej podstawie US to sprawdza/weryfikuje ? Cytuj
mcpear Napisano 5 Stycznia Zgłoś Napisano 5 Stycznia Nie wiem jak urząd skarbowy to weryfikuje. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi