Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Chciałabym  wybrać się z rodziną do Chicago. Niestety nikt z nas nie zna języka angielskiego. 
Bardzo martwi mnie to ,że na lotnisku w drodze powrotnej (z Chicago do Polski) przez brak znajomości języka nie będziemy umieli trafić na odpowiednie stanowisko do wylotu ,zdanie bagażu itd.

Co w takim przypadku zrobić?

Dodam ,że to będzie nasz pierwszy w życiu lot. O ile nie martwi mnie tak bardzo lot z Polski do Chicago ponieważ w Polsce możemy pytać gdzie mamy się udać tak w Chicago z językiem będzie bardzo trudno…. :(

Napisano

Na pewno będziecie w stanie znaleźć bramki do wylotu, zdania bagażu, etc. Zawsze są one BARDZO czytelnie oznaczone nazwa lini lotniczej której będziesz pasażerem. Zgubienie się na lotnisku to jest naprawdę duża sztuka.

Ludzie bez znajomości języka zazwyczaj bardziej się martwią jak sobie dadzą radę rozmawiać z oficerem imigracyjnych. :p

Do tego zawsze możesz sobie zawczasu przetłumaczyć podstawowe słówka "lotniskowe" ex. Bagaż = Baggage, etc.

Napisano

Ja to myślę że przy powrocie jest tylko jedno kluczowe słowo do zapamiętania: Departures (odloty).

@mixa jak już ogarniesz jak się odprawić w Warszawie, to na każdym lotnisku na świecie robi się to dokładnie tak samo. Nie trzeba się nawet to nikogo odzywać.

Napisano

Pamiętam jak ponad 20 lat temu zamieszkałem w UK. Odwoziłem kolegę na lotnisko w Luton. Coś tam po angielsku umiał ale tak bardzo byl przerażony lotniskową procedurą że miał aż łzy w oczach więc zamiast go wysadzić pod Terminalem, musialem postawić auto na parkingu i dosłownie wsadzić do samolotu. A tak na co dzień to wygadany był jak sołtys w swojej wsi. Pamiętam jego zdziwienie jak zobaczył na lotnisku samolot UPS czy FedExu. Wtedy latanie nie było tak powszednie i powszechne jak dziś, sam miałem ponad dziesięcioletnią przerwę. 

Napisano
Godzinę temu, mola napisał:

Ja to myślę że przy powrocie jest tylko jedno kluczowe słowo do zapamiętania: Departures (odloty).

@mixa jak już ogarniesz jak się odprawić w Warszawie, to na każdym lotnisku na świecie robi się to dokładnie tak samo. Nie trzeba się nawet to nikogo odzywać.

No i w Ciupagowie trzeba jeszcze lotniskowym pociągiem jechać... We wsi WAWa takiego nie ma...

Napisano

Ja ORD generalnie unikam jak moge, ale dosc latwo - przynajmniej kiedys - bylo znalezc kogos mowiacego po polsku. Nawet urzednik CBP na Immigrations byl polskiego pochodzenia jak dawno (~20 lat) temu przylatywalem.

Napisano (edytowane)

Co ty gadasz @andyopole, lotniskowy pociąg tylko przy przesiadkach na loty krajowe. Jak się do hali odlotów na międzynarodowym terminalu zameldujesz na lot do Wawy to pociągiem nie jedziesz

Edytowane przez mola
Napisano
2 godziny temu, mola napisał:

Co ty gadasz @andyopole, lotniskowy pociąg tylko przy przesiadkach na loty krajowe. Jak się do hali odlotów na międzynarodowym terminalu zameldujesz na lot do Wawy to pociągiem nie jedziesz

Postraszyć chciałem. ;)

Ja to lotnisko znam tylko z przesiadek, raz tylko ORD był dla mnie portem docelowym, byłem na targach PACKEXPO. Podobnie jak @kzielu unikam tego lotniska jeżeli tylko się da.