Skocz do zawartości

Student - 2 odmowy - co teraz ? Jakis posrednik ?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam !

jestem na 3 roku studiow - w lutym 2006 bede bronil inzyniera ;)

kiedys w szkole sredniej 2 razy staralem sie o wize - mam rodzine w NY - no i niestety wizy nie dostalem (niby za biedny bylem)

Teraz widze ze mnostwo znajomych wizy dostaje dlatego bede probowal 3 raz.

Nie zalezy mi na robocie, dlatego Work&travel odpada raczej ...

Chcialbym pozwiedzac i podouczyc sie jezyka ...

Dlatego co proponujecie zrobic aby ten 3 raz byl skuteczny ?

Moze skorzystac z jakiegos programu podobnego do W&T ?

Czy moze starac sie o wize turystyczna lub jakas inna i liczyc na to ze tym razem puszcza ???

z gory dzieki za rady

Napisano

jesli uwazaja, ze byles za biedny, to znaczy, ze rodzice nie zarabiaja zbyt duzo (nie wnikam). - ale pewnie we wniosku napisales, ze sam oplacisz wyjazd. - wiec tym razem wpisz, ze rodzina z NY pokrywa koszty wszystkiego..... no i nie powiedza, ze jestes zbyt biedny- bo juz wtedy nie ma do tego podstawy (kiedys wlasnie dokladnie to mowil jeden z konsuli podczas wywiadu w TV- ale robil to na przykladzie robotnika).

jesli juz sie na to zdecydujesz, to dobrze by bylo to jakos udokumentowac - czyli poprosic rodzine z NY, aby wystawila Affidavit of Support - na ktorym zobowiazuja sie do utrzymania Cie (zapewnienia noclegu i wyzywienia). - no i mysle, ze to kwestie finansowa juz rozwiazuje... pozostaje wtedy tylko udowodnic swoje powiazanie z krajem i przekonac o checi/przymusie powrotu... ;-)

Napisano

jesli chodzi o poprzednie starania o wize to mialem wszelkie papiery od wujka ktory siedzi tam 25 lat i zarabia nienajgorsza kase - mialem nawet letnia szkole (kurs) w usa oplacona i powiedzieli ze oni nie wierza ze mam takiego dobrego wujka co za mnie placi :/

ale to bylo 4 lata temu a teraz kumple podostawali mimo ze nie maja tam rodziny a w domu jest ich 7 wiec kazdy grosz licza ...

z tego co slyszalem to teraz studentow puszczaja raczej bez wiekszych problemow tylko ze ja mam juz na koncie 2 odmowy i o to sie martwie ...

co do checi powrotu no to po wakacjach mam ostatni semestr i obrone pracy wiec jest to jakis powod ;)

atakowac wize turystyczna ?

Napisano

Dlatego pojdz jeszcze jako student, nie musisz sie przyznawac, ze bronisz sie niedlugo, bylebys jeszcze byl studentem. To moze pomoc (choc gwarancji nigdy nie ma)

Napisano
powiedzieli ze oni nie wierza ze mam takiego dobrego wujka co za mnie placi :/

Nie mów że chcesz zwiedzać Stany, bo jak bum cyk-cyk konsul zapyta czy masz na to fundusze, a jak powiesz że wujek zapłaci to po raz kolejny dostaniesz odmowę.

Nie powinno się kłamać, ale pewne rzeczy można przemilczeć ;)

Napisano

Powiedz że jedziesz rodzinę odwiedzić. Jesteś studentem, powinieneś bez problemow dostać wizę, choć, jak ktoś wcześniej pisał, nie ma gwarancji. I faktycznie postaraj się o ten Afiidavit of Support od rodziny.

Napisano

Affidavit of Support mialem wczesniej ;)

lezy na biurku :)

nie wiem, popytam jeszcze znajomych wiem ze niektorzy korzystali z posrednikom ktorzy im to zalatwiali ...

jesli placili nieduzo i jest to pewne to moze z tego skorzystam ...

a jak teraz jest z terminami w konsulacie ?

pamietam ze te 4-5 lat temu to aby zalapac sie na wizyte w konsulacie w czerwcu to trzeba bylo dzwonic w lutym-marcu ...

i przed i w samym konsulacie (Krakow) byl istny sajgon :)

poprawilo sie teraz ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...