lukas1189 Napisano Niedziela o 10:24 Zgłoś Napisano Niedziela o 10:24 Czesc wszystkim Pytalem juz kilku ludzi co mysla o wyjezdzie do USA i od kazdego inna odpowiedz . Wiec znalazlem sie tutaj A wiec , mieszkamy pracujemy i wychowujemy dzieci w niemczech , ale nas czas tu dobiega konca , planujemy sprzedac dom i wrocic ..... no wlasnie i tu jest wlasnie pytanie czy polska czy moze usa. Jak ewetualnie zabrac sie do wyjazdu , jak legalnie wyemigrowac do USA , czy ma to wogole sens ??? Dziekuje za odpowiedz Pozdrawiam Cytuj
Roelka v.2 Napisano Niedziela o 11:11 Zgłoś Napisano Niedziela o 11:11 Loteria wizowa to raczej wasza jedyna szansa na legalny wyjazd do US. Chyba ze kwalifikujecie sie na wize pracownicza. Albo macie setki tysięcy $ i pomysl na biznes w US, to wtedy sa jeszcze wizy inwestycyjne. Cytuj
Tobiaszka Napisano Niedziela o 15:54 Zgłoś Napisano Niedziela o 15:54 Czesc wszystkim Pytalem juz kilku ludzi co mysla o wyjezdzie do USA i od kazdego inna odpowiedz . Wiec znalazlem sie tutaj A wiec , mieszkamy pracujemy i wychowujemy dzieci w niemczech , ale nas czas tu dobiega konca , planujemy sprzedac dom i wrocic ..... no wlasnie i tu jest wlasnie pytanie czy polska czy moze usa. Jak ewetualnie zabrac sie do wyjazdu , jak legalnie wyemigrowac do USA , czy ma to wogole sens ??? Dziekuje za odpowiedz Pozdrawiam Czesc. A gdzie pytales? Bo ja wlasnie szukam innych wątków okołoprzeprowadzkowych do usa niz to forum. Podasz namiary? Cytuj
Xarthisius Napisano Poniedziałek o 01:29 Zgłoś Napisano Poniedziałek o 01:29 9 hours ago, Tobiaszka said: Czesc. A gdzie pytales? Bo ja wlasnie szukam innych wątków okołoprzeprowadzkowych do usa niz to forum. Podasz namiary? A co przeszkadza Ci w zadawaniu pytan na tym forum? Cytuj
Tobiaszka Napisano Poniedziałek o 07:00 Zgłoś Napisano Poniedziałek o 07:00 A co przeszkadza Ci w zadawaniu pytan na tym forum?Nic mi nie przeszkadza, ale to pewnie nie jest jedyne forum o tych sprawach. Cytuj
mcpear Napisano Poniedziałek o 16:03 Zgłoś Napisano Poniedziałek o 16:03 On 12/14/2025 at 2:24 AM, lukas1189 said: Pytalem juz kilku ludzi co mysla o wyjezdzie do USA i od kazdego inna odpowiedz . Forum nie jest inne. Od każdego usłyszysz inną odpowiedź. On 12/14/2025 at 2:24 AM, lukas1189 said: Jak ewetualnie zabrac sie do wyjazdu , jak legalnie wyemigrowac do USA , czy ma to wogole sens ??? Na forum znajdziesz masę tematów "jak legalnie wyemigrować" - ogólna odpowiedź "nie łatwo" Czy to ma sens? Filozof odpowiedziałby "co w życiu ma sens". Ameryka to nadal miejsce gdzie miliony ludzi próbują wyemigrować co roku - oni sens znajdują. Ameryka to miejsce gdzie wielu nie wyobraża sobie życia bez osłon socjalnych i z dzikim liberalnym kapitalizmem wszędzie Ciebie otaczającym - oni uważają że życie tutaj jest bez sensu. Cytuj
lukas1189 Napisano 21 godzin temu Autor Zgłoś Napisano 21 godzin temu Pytalem roznych ludzi mieszkajacy w USA Chicago Nowy Jork lub Houston Nie stetek tys nie posiadamy , wiec zostaje tylko loteria , lub chyba sponsoring takk ?? Ale tez slyszalem ze nie zawsze jest to korzystne . A jak wogole wygladaja sprawy zarobkowe + - plus koszty utrzymania oczywiscie wiem ze kazdy stan ma inaczej Czy jezeli 2 rodzicow pracuje mozna normalnie zyc i cos odlozyc ?? Cytuj
kinia2071 Napisano 20 godzin temu Zgłoś Napisano 20 godzin temu (edytowane) Godzinę temu, lukas1189 napisał: Pytalem roznych ludzi mieszkajacy w USA Chicago Nowy Jork lub Houston Nie stetek tys nie posiadamy , wiec zostaje tylko loteria , lub chyba sponsoring takk ?? Ale tez slyszalem ze nie zawsze jest to korzystne . A jak wogole wygladaja sprawy zarobkowe + - plus koszty utrzymania oczywiscie wiem ze kazdy stan ma inaczej Czy jezeli 2 rodzicow pracuje mozna normalnie zyc i cos odlozyc ?? Ja właśnie jestem po rozmowie ze znajomym który już ma obywatelstwo itd. Wyjechał z Polski w sumie jako dzieciak i jeździ na truckach, sponsoring jest dłuuugi i obecnie trwa około 5lat (według pracy Urzędu Imigracyjnego) ale da się wyjechać tylko czekanie jest uciążliwe plus koszta duże. Zarobki z tego co mówił zależą od branży, opowiadał nawet jak jego kumpel na uberze jeździ w Chicago i zarabia około 600$ dniówki (jeżdżąc 12h dziennie na uber black i te inne jakieś kategorie) mówił, że to dobra dniówka tylko czasochłonna. Koszta utrzymania są podobne jak w Polsce jak pracujesz dużo i ciężko to masz lepsze życie. 2 rodziców jak pracuje w "normalnych" pracach to i w Polsce da rade się utrzymać więc podejrzewam, że tam również. Kwestia tego co chcesz robić, jak chcesz robić i czy celujesz wysoko na poczatku bo z tego co on mówił to można się rozczarować dość szybko. Ja sama obecnie celuje już w sponsoring bo loteria nie wiadomo czy się odbędzie czy co kolwiek będzie i jak będzie. Rozpoczne sobie proces sponsoringu może się uda tędy ale uwięź będzie do firmy na jakiś czas Edytowane 20 godzin temu przez kinia2071 Cytuj
katlia Napisano 14 godzin temu Zgłoś Napisano 14 godzin temu 7 hours ago, lukas1189 said: Czy jezeli 2 rodzicow pracuje mozna normalnie zyc i cos odlozyc ?? Ale jakie prace, i gdzie? Jezeli macie dziecko to musicie liczyc na spory wydatek miesieczny na przedszkole. A potem, jak dziecko jest juz w szkole to na "swietlice" - after school care, bo wy bedziecie jeszcze w pracy kiedy szkola sie konczy. Wczytales sie w realia ubezpieczenia? Minimalne pokrycie dwoch zdrowych osob przez Obamacare moze kosztowac $1,000 na miesiac, plus. Wiec szukjac pracy, lepiej celowac na przynajmniej jedna prace ktora oferuje ubezpieczenie czesciowo pokryte przez pracodawce. W wielu miejscach - zwlaszcza tych tanszych, poza miastach - przewaznie trzeba miec dwa samochody. Te nizsze prace ledwo pokrywaja koszty zycia. Mam znajoma Polke ktora mieszka na wsi w Nebrasce. Pracuje w kafejce szpitala, zarabiajac malo, ale szpital oferuje ubezpieczenie wiec ta praca "oplaca sie" Ale poniewaz zarabia malo, to takze pracuje w catering w weekendy. Jej maz pracuje w biurze miasta, skromne zarobki, wiec tez dorabia w weekendy. Jednym slowem, pracuja prawie non-stop. Ale poniewaz mieszkaja w naprawde w tanim miejscu (dom kupili za jakies $120,000) i zyja oszczednie, to maja i na zycie, i oszczednosci. Gdzie ja mieszkam -- srednie domy w cenach od $600,000 -- to nie byloby mozliwe. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi