Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czesc wszystkim :D

Pytalem juz kilku ludzi co mysla o wyjezdzie do USA i od kazdego inna odpowiedz .

Wiec znalazlem sie tutaj 

A wiec , mieszkamy pracujemy i wychowujemy dzieci w niemczech , ale nas czas tu dobiega konca , planujemy sprzedac dom i wrocic ..... no wlasnie i tu jest wlasnie pytanie czy polska czy moze usa. 

Jak ewetualnie zabrac sie do wyjazdu , jak legalnie wyemigrowac do USA , czy ma to wogole sens ??? 

Dziekuje za odpowiedz 

Pozdrawiam 

Napisano
Czesc wszystkim 
Pytalem juz kilku ludzi co mysla o wyjezdzie do USA i od kazdego inna odpowiedz .
Wiec znalazlem sie tutaj 
A wiec , mieszkamy pracujemy i wychowujemy dzieci w niemczech , ale nas czas tu dobiega konca , planujemy sprzedac dom i wrocic ..... no wlasnie i tu jest wlasnie pytanie czy polska czy moze usa. 
Jak ewetualnie zabrac sie do wyjazdu , jak legalnie wyemigrowac do USA , czy ma to wogole sens ??? 
Dziekuje za odpowiedz 
Pozdrawiam 

Czesc. A gdzie pytales? Bo ja wlasnie szukam innych wątków okołoprzeprowadzkowych do usa niz to forum. Podasz namiary?
Napisano
On 12/14/2025 at 2:24 AM, lukas1189 said:

Forum nie jest inne. Od każdego usłyszysz inną odpowiedź.

On 12/14/2025 at 2:24 AM, lukas1189 said:

Na forum znajdziesz masę tematów "jak legalnie wyemigrować" - ogólna odpowiedź "nie łatwo"

Czy to ma sens? Filozof odpowiedziałby "co w życiu ma sens". Ameryka to nadal miejsce gdzie miliony ludzi próbują wyemigrować co roku - oni sens znajdują. Ameryka to miejsce gdzie wielu nie wyobraża sobie życia bez osłon socjalnych i z dzikim liberalnym kapitalizmem wszędzie Ciebie otaczającym - oni uważają że życie tutaj jest bez sensu.

Napisano

Pytalem roznych ludzi mieszkajacy w USA Chicago Nowy Jork  lub Houston 

Nie stetek tys nie posiadamy :rolleyes:, wiec zostaje tylko loteria , lub chyba sponsoring takk ?? Ale tez slyszalem ze nie zawsze jest to korzystne . 

A jak wogole wygladaja sprawy zarobkowe + - plus koszty utrzymania oczywiscie wiem ze kazdy stan ma inaczej 

Czy jezeli 2 rodzicow pracuje mozna normalnie zyc i cos odlozyc ?? 

Napisano (edytowane)
Godzinę temu, lukas1189 napisał:

Pytalem roznych ludzi mieszkajacy w USA Chicago Nowy Jork  lub Houston 

Nie stetek tys nie posiadamy :rolleyes:, wiec zostaje tylko loteria , lub chyba sponsoring takk ?? Ale tez slyszalem ze nie zawsze jest to korzystne . 

A jak wogole wygladaja sprawy zarobkowe + - plus koszty utrzymania oczywiscie wiem ze kazdy stan ma inaczej 

Ja właśnie jestem po rozmowie ze znajomym który już ma obywatelstwo itd. Wyjechał z Polski w sumie jako dzieciak i jeździ na truckach, sponsoring jest dłuuugi i obecnie trwa około 5lat (według pracy Urzędu Imigracyjnego) ale da się wyjechać tylko czekanie jest uciążliwe plus koszta duże. Zarobki z tego co mówił zależą od branży, opowiadał nawet jak jego kumpel na uberze jeździ w Chicago i zarabia około 600$ dniówki (jeżdżąc 12h dziennie na uber black i te inne jakieś kategorie) mówił, że to dobra dniówka tylko czasochłonna. Koszta utrzymania są podobne jak w Polsce jak pracujesz dużo i ciężko to masz lepsze życie. 2 rodziców jak pracuje w "normalnych" pracach to i w Polsce da rade się utrzymać więc podejrzewam, że tam również. Kwestia tego co chcesz robić, jak chcesz robić i czy celujesz wysoko na poczatku bo z tego co on mówił to można się rozczarować dość szybko.
Ja sama obecnie celuje już w sponsoring bo loteria nie wiadomo czy się odbędzie czy co kolwiek będzie i jak będzie. Rozpoczne sobie proces sponsoringu może się uda tędy ale uwięź będzie do firmy na jakiś czas

Edytowane przez kinia2071
Napisano
7 hours ago, lukas1189 said:

Ale jakie prace, i gdzie? Jezeli macie dziecko to musicie liczyc na spory wydatek miesieczny na przedszkole. A potem, jak dziecko jest juz w szkole to na "swietlice" - after school care, bo wy bedziecie jeszcze w pracy kiedy szkola sie konczy. Wczytales sie w realia ubezpieczenia? Minimalne pokrycie dwoch zdrowych osob przez Obamacare moze kosztowac $1,000 na miesiac, plus. Wiec szukjac pracy, lepiej celowac na przynajmniej jedna prace ktora oferuje ubezpieczenie czesciowo pokryte przez pracodawce. W wielu miejscach - zwlaszcza tych tanszych, poza miastach - przewaznie trzeba miec dwa samochody. Te nizsze prace ledwo pokrywaja koszty zycia. Mam znajoma Polke ktora mieszka na wsi w Nebrasce. Pracuje w kafejce szpitala, zarabiajac malo, ale szpital oferuje ubezpieczenie wiec ta praca "oplaca sie" Ale poniewaz zarabia malo, to takze pracuje w catering w weekendy. Jej maz pracuje w biurze miasta, skromne zarobki, wiec tez dorabia w weekendy. Jednym slowem, pracuja prawie non-stop. Ale poniewaz mieszkaja w naprawde w tanim miejscu (dom kupili za jakies $120,000) i zyja oszczednie, to maja i na zycie, i oszczednosci. Gdzie ja mieszkam -- srednie domy w cenach od $600,000 -- to nie byloby mozliwe.