cklaymen Napisano Poniedziałek o 23:09 Zgłoś Napisano Poniedziałek o 23:09 Cześć, Słowem wstępu: mam wizę imigracyjną i na początek planuję przyjechać do znajomego w Kalifornii, gdzie planuję odebrać zieloną kartę. Później myślę kupić RV i ruszyć w drogę po różnych stanach. Z tego względu myślę o zmianie meldunku i zarejestrowaniu takiego pojazdu w innym stanie (np. Nevada), ponieważ Kalifornia wydaje się mniej korzystna (ze względu na podatek dochodowy, podatek od kupna pojazdu i ewentualne dodatkowe koszty ubezpieczeń). Stąd moje pytania: Wyczytałem, że istnieją takie usługi jak mailing address. Czy mogę pod adresem uzyskanym z takiej usługi się zameldować? Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tego typu usługami? Czy to dobry pomysł? Czy mogę korzystając z adresu z mailing address zarejestrować pojazd? Na początku chciałbym mieć meldunek u znajomego w Kalifornii, żeby tam odebrać zieloną kartę. Następnie zmienić meldunek na mailing address z Nevady, kupić RV i tam go zarejestrować i tam (w Nevadzie) zrobić prawo jazdy. Czy to ma sens? Pracuję jako programista. Czy wybór Nevady zamiast Kalifornii może mi zaszkodzić pod względem znalezienia pracy? Czy może wpłynąć na wynagrodzenia, które pracodawca będzie oferował? Będę wdzięczny za informacje. Tym bardziej, jeżeli ktoś miał podobne doświadczenia. Pozdrawiam Cytuj
cklaymen Napisano Poniedziałek o 23:26 Autor Zgłoś Napisano Poniedziałek o 23:26 *Mail forwarding miało być - usługa, która pozwala wykupić stały adres w danym stanie, na który później przychodzi poczta. Cytuj
andyopole Napisano Poniedziałek o 23:50 Zgłoś Napisano Poniedziałek o 23:50 Po pierwsze primo: w USA nie istnieje pojęcie meldunku, sam deklarujesz gdzie mieszkasz ale gdy zechcesz zrobić prawko musisz na potwierdzenie rezydencji pod tym adresem okazać na przyklad umowę najmu, rachunki za media, które opłacasz w tym lokalu. W zależności od stanu musisz mieć takich dokumentów 2albo trzy. Nawet ja, od dziesięciu lat pod tym adresem i ponownie przedłużający ważność prawka sam musiałem takie rachunki przynieść. Teraz dostaje się to "really ID" i nie ominiesz tego wymogu. Cytuj
mola Napisano wczoraj o 00:58 Zgłoś Napisano wczoraj o 00:58 Tak jak @andyopole powyżej napisał - tu nie chodzi o meldunek, ale o potwierdzenie rezydencji. Rezyduje się zazwyczaj w miejscach przeznaczonych do mieszkania, a nie w P.O. Boxach. Żeby potwierdzić zamieszkanie przynosi się umowę najmu, rachunki za media, wyciągi z konta bankowego. Na rachunkach za media jest "service address" - czyli miejsce gdzie media są faktycznie podłączone i nazwisko osoby, która za nie powinna zapłacić. Forwarding services są oznaczane jako usługi komercyjne i o ile bank może przesyłać wyciągi na ten adres, to do założenia potrzebny jest realny adres domu/mieszkania i znowu - bank zażąda dokumentu który go potwierdza (umowa najmu, rachunki), bo tak wymaga prawo federalne. Cytuj
cklaymen Napisano 15 godzin temu Autor Zgłoś Napisano 15 godzin temu Rozumiem - w takim razie miałem na myśli rezydencję, nie meldunek. Chodzi o adres, który pozwala rejestrować pojazd w danym stanie, płacić podatki, itp - to chyba tak zwany “domicile”. Może coś się zmieniło przez ostatnie miesiące, że jest to bardziej restrykcyjne? Wspomniane “really ID”? Dalej potrafię znaleźć usługi, które deklarują się dostarczyć fizyczny adres, który może posłużyć do tych formalności: TravelingMailbox, Escapees RV Club (https://rvshare.com/blog/state-residency/, https://travelingmailbox.com/addresses, https://www.escapees.com/benefits/mail-forwarding-service). Chyba, że tego typu usługi nie do końca są zgodne z prawem i powinienem tego unikać? Super by było jakby ktoś miał z tym doświadczenia i mógł się podzielić. Z tego co widzę to o Nevadę trudniej w tych usługach, dominuje Floryda, Teksas, ale w TravelingMailbox jest opcja premium na Nevadę. Cytuj
andyopole Napisano 15 godzin temu Zgłoś Napisano 15 godzin temu 4 minuty temu, cklaymen napisał: Może coś się zmieniło przez ostatnie miesiące Zawsze tak było ale z przestrzeganiem było różnie. Ja zrobilem DL bez żadnego dokumentu na dodatek z przetrminowana już wiza B2. Dali prawko gdy obiecałem że przyniosę GC jak już otrzymam. Oczywiście nie przyniosłem. Dopiero po 8 latach gdy DL byla expired pokazalem GC. A w tym roku, przy kolejnym przedluzaniu prawka musialem przynieść kwitki potwierdzające rezydencje i legalność pobytu. Teraz już chyba w Oregon dają prawko także nielegalnym. Cytuj
mola Napisano 12 godzin temu Zgłoś Napisano 12 godzin temu Tak tylko dla sprostowania - mówimy o REAL ID. @cklaymen tak zupełnie patrząc po wierzchu na te oferty, wygląda to na takie "adresowe airbnb". Coś w stylu ty mi płacisz, bym dopisała Cię do mojego adresu, ja odbieram Twoją pocztę i wysyłam Ci ją raz na jakiś czas. Może to jest legalne dla obywateli, ale w dzisiejszych czasach i na zielonej karcie to ja bym była ostrożna z balansowaniem na granicy legalności z prawem federalnym. 1 Cytuj
kzielu Napisano 12 godzin temu Zgłoś Napisano 12 godzin temu Ja jeszcze dodam ze to pewnie dziala dobrze w kwestii mail forwarding that ludzi ktorzy sa full time RVers (ale jakas tam rezydencje "normalna" kiedys mieli), natomiast na ustanowienie rezydencji od zera w obecnej chwili to moze byc slabo. Przy okazji, spotkanie w CA i NV CBP checkpoint na autostradzie to nie jest jakas rzadkosc (jedyny raz w zyciu mialem okazje na I-8 zdaje sie wracajac z NAF El Centro do San Diego. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi