Jahoo Napisano 13 Stycznia Zgłoś Napisano 13 Stycznia Witam wszystkich. W zeszłym roku wysyłałem z USA samochód do Polski. Przy odbiorze okazało się, że samochód został uszkodzony w wielu miejscach przez niewłaściwy załadunek i rozładunek. Podziurawione osłony silnika, uszkodzone felgi wewnątrz, przedziurawione węże chłodnicy. Wszystko spowodowane wyciąganiem samochodu wózkiem widłowym. Dodam, że samochód był nowy a teraz koszt jego naprawy to ok. 4-5k$. Wysłałem do firmy transportowej maila z opisem i uszkodzeniami i dostałem odpowiedź, że będą ustalać, kto jest winny. Niestety od ponad miesiąca się nie odzywają a ja już wysłałem idea razy prośbę i informację. Czy ktoś z Was się, jakie instytucje nadzorują takie firmy transportowe, gdzie mogę uzyskać pomoc? Będę wdzięczny za informację. Pozdrawiam. Cytuj
andyopole Napisano 13 Stycznia Zgłoś Napisano 13 Stycznia Niezła rzeźnia. Tu chyba nie znajdziesz pomocy. Na FB są grupy specjalizujące się w tej tematyce. Cytuj
kzielu Napisano 13 Stycznia Zgłoś Napisano 13 Stycznia 2 hours ago, Jahoo said: Witam wszystkich. W zeszłym roku wysyłałem z USA samochód do Polski. Przy odbiorze okazało się, że samochód został uszkodzony w wielu miejscach przez niewłaściwy załadunek i rozładunek. Podziurawione osłony silnika, uszkodzone felgi wewnątrz, przedziurawione węże chłodnicy. Wszystko spowodowane wyciąganiem samochodu wózkiem widłowym. Dodam, że samochód był nowy a teraz koszt jego naprawy to ok. 4-5k$. Wysłałem do firmy transportowej maila z opisem i uszkodzeniami i dostałem odpowiedź, że będą ustalać, kto jest winny. Niestety od ponad miesiąca się nie odzywają a ja już wysłałem idea razy prośbę i informację. Czy ktoś z Was się, jakie instytucje nadzorują takie firmy transportowe, gdzie mogę uzyskać pomoc? Będę wdzięczny za informację. Pozdrawiam. Zadne. Doslownie - zadne. Nie ma zadnego nadzoru. To jest kwestia czysto cywilna pomiedzy Toba a firma ktorej to zleciles. Jedyna opcja to wynajecie prawnika i postrasznie ich sadem - a jezeli to zignrouja - co pewnie sie stanie - zlozenie sprawy w sadzie cywilnym. Koszt prawnika w przypadku sprawy w sadzie przekroczy te $4-5k. Cytuj
Jahoo Napisano 14 Stycznia Autor Zgłoś Napisano 14 Stycznia Dzięki wielkie, to trochę mnie zmartwiłeś. Czytałem, że firmy transportowe muszą posiadać obowiązkowe ubezpieczenie od odpowiedzialności cywilnej. Ma to zabezpieczyć ich przed ewentualnymi szkodami wyrządzonymi m. in. z ich winy i właśnie z takiego odszkodowania chcę skorzystać, jednak na maile nie odpowiadają więc muszę skontaktować się telefonicznie. Wcześniej jednak chciałem dowiedzieć się, jak to w praktyce wygląda. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi