Skocz do zawartości

czy w ambasadzie wiedzą o moim slubie?

alal5

Rekomendowane odpowiedzi

Na kiedy masz ten termin spotkania? Moim zdaniem mało prawdopodobne żeby zaglądali w papiery jak nie będzie spotkania. Oni mają setki podań tygodniowo o wizy. Ale pewności nie mam.

Jak Karina nic tu nie poradzi to napisz do niej na priv.

• Odpowiedzi 25
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

dziękuję Jacki- troche mi w głowie rozjaśniłaś. Przynajmniej wiem o co sie teraz pytać:) w ogóle nie mogę nigdzie znaleźć odpowiedzi na moje pytania bo jak ktoś wychodzi za mąż za ob. USA to składa podania o green card a nie kombinuje na H2B. chciałam żeby było szybciej...

raz jeszcze dziekuję-tym bardziej że to środek nocy.

no i gdybym mogła prosić o poradę poleconą Karinę...

Niekoniecznie. Mąż Amerykanin w USA to gigantyczne prawdopodobieństwo że chcesz jechać do Stanów na stałe. A skoro na stałe - to załatwiaj sobie wizę imigracyjną, przecież nikt Ci nie robi przeszkód. Tak będzie rozumował konsul. Naturalnie może się zdarzyć że dostaniesz tę wizę pracowniczą. Zastanówcie się tylko co potem powiecie na interview o Zieloną Kartę.

ale skoro i tak bez problemu mogę się ubiegać o zieloną kartę bo wyszłam za mąż to w czym ma przeszkadzać wiza pracownicza? wręcz ich upewni że nie będę tam na ich łasce siedziała tylko sama na siebie zarabiała!czy może się mylę?

ojej idę spać-za dużo tych problemów :cry: jutro z rana ze świerzym umysłem się z tym zmierzę. pozdrawiam Jackie

Niekoniecznie. Mąż Amerykanin w USA to gigantyczne prawdopodobieństwo że chcesz jechać do Stanów na stałe. A skoro na stałe - to załatwiaj sobie wizę imigracyjną, przecież nikt Ci nie robi przeszkód. Tak będzie rozumował konsul. Naturalnie może się zdarzyć że dostaniesz tę wizę pracowniczą. Zastanówcie się tylko co potem powiecie na interview o Zieloną Kartę.

100% racji.

Niech mąż przyleci do Polski i złoży petycję w ambasadzie, dostaniesz wizę imigracyjną w 3 miesiące. Max ma rację, oni bardzo nie lubią jak się ich okłamuje - po co masz robić sobie smrodu?

RACJA.  

Jakim cudem prawnik miałby składać petycję skoro nie było Cię w USA?

JACKIE- TO TY NIE WIESZ? NO PRZECIEZ W USA PRAWNICY WSZYSTKO MOGA (NO CHYBA TYLKO W TYM PRZYPADKU IM NIE WYSZLO, BO NICZEGO NIE ZLOZYL, A PIENIADZE WZIAL). PRAWNIK TO CHYBA "NAJUCZCIWSZY" ZAWOD W AMERYCE.. (MNIE PROSZE NIE LICZYC).

ale skoro i tak bez problemu mogę się ubiegać o zieloną kartę  bo wyszłam za mąż to w czym ma przeszkadzać wiza pracownicza? wręcz ich upewni że nie będę tam na ich łasce siedziała tylko sama na siebie zarabiała!czy może się mylę?  

NO MYLISZ SIE, BO INTENCJE ZE KTOS MAJACY MEZA OBYWATELA BEDZIE W USA NA WIZIE H2B I NIE BEDZIE MIAL ZADNYCH ZAMIAROW ZOSTANIA W USA NA STALE SA CO NAJMNIEJ BARDZO MALO PRAWDOPODOBNE.

ojej idę spać-za dużo tych problemów :cry: jutro z rana ze świerzym umysłem się z tym zmierzę. pozdrawiam Jackie

Nie panikuj, jeszcze nic strasznego się nie stało :)

Może Karina się odezwie (jest prawnikiem imigracyjnym). Moim zdaniem najprościej jednak byłoby gdyby Twój mąż przyjechał do Polski i złożył na Ciebie petycję w ambasadzie. Zaraz po tym mąż może wrócić do USA, nie będzie już w ambasadzie do niczego potrzebny. Za jakieś 2-3 miesiące powinnaś dostać wizę imigracyjną, na lotnisku w Stanach wbiją Ci do paszportu pieczątkę że masz Zieloną Kartę, faktyczną Kartę dostaniesz kilka tygodni później pocztą. I od razu gdy lądujesz w Stanach jesteś rezydentką, nie potrzebujesz żadnych pozwoleń o pracę.

Na spotkanie w sprawie wizy H  nie musisz iść.

JACKIE - SAMA BYM TEGO LEPIEJ NIE UJELA:) DOKLADNIE TAK. ALBO MAZ MOZE SKLADAC PETYCJE W USA, ALE ZANIM DOSTALABYS WIZE IMIGRACYJNA ZAJELOBY TO DO 6 MIESIECY CZASU. DUZA SZYBSZA DROGA JEST DIRECT CONSULAR FILING.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...