Zmijka Napisano 7 Września 2005 Zgłoś Napisano 7 Września 2005 dzieki za odpowiedz Ona wlasnie jest na tej liscie. Dlatego sie z nia skontaktowalam wlasciwie bo inaczej nie zawracalabym sobie glowy. Wypelnic aplikacje moze kazdy w sumie i dolaczyc dokumenty ale licze ze ta osoba z odpoweidnim doswiadczeniem bedzie umiala zrobic to tak ze nie bede musiala ciagle czegos tam dosylac. Poza tym to jesli w miedzy czasie znajde prace to ona pomaga pracodawcy i mnie bez dodatkowych kosztow. No i pare innych uslug oferuje w cenie. Probowalam sama sobie szukac pracy ale na odleglosc to graniczy z cudem. Pozdrawiam
mihu Napisano 7 Września 2005 Zgłoś Napisano 7 Września 2005 Witaj Mirekj Mnie podali w liście również 24 m-ce - to chyba ich standardowa odpowiedź podobno to bardzo zalezy od tego czy aplikacja jest dla nich w 100% kompletna i jasna jeśli potrzebują czegokolwiek to przerywają proces, piszą pismo, czekają i dopiero jak dostaną to to wznawiają rozpatrywanie. To strasznie wszystko wydłuża. Dlatego z tego co wiem to lepiej dłużej aplikację przygotowywać ale być pewnym że wszystko już będą mieli i do niczego się nie przyczepią a jak było w Twoim przypadku, dostałeś już cos wiecej oprócz tego listu potwierdzającego złożenie? pozdro mihu czesc mihujesli mozesz to napisz jaki podali Ci w liscie z amby termin rozpatrywania sprawy, bo np. w moim przypadku - marzec 2004 podali ze ok 24 miesiace dzieki tu jest link do średnich czasów załatwiania spraw w różnych ambasadach w ty Warszawy:http://www.cic.gc.ca/english/department/ti...killed-fed.html ale z tego co wiem to jesli aplikacja jest dobrze przygotowana to ok 2-3 lata pozdro mihu
Zmijka Napisano 7 Września 2005 Zgłoś Napisano 7 Września 2005 napewno tak jest, jak wszsytko jest i sprawa jest jasna to prosze bardzo. Mnie powiedziala ta babka zeby nawet nie zawracac sobie glowy zdawaniem IELTS. Czy jest gdzies w internecie lista dokumentow jakie nalezy zebrac?Czy tak na chlopski rozum: potwierdzenia z pracy, dyplomy, kasa i tyle?
Mirekj Napisano 8 Września 2005 Autor Zgłoś Napisano 8 Września 2005 czesc zmijka no nie wiem - IELTS to podstawowy wymog, jesli nie dasz certyfikatu Interview bedzie ... zapytaj jeszcze tej swojej prawniczki i dowiedz sie cos wiecej, ale wg. mnie to na 100% lepiej dolaczyc od razu, zreszta jak nie dasz, a w *check list* jest to uwzglednione, moga ci zwrocic aplikacje, jako nie kompletna -zastanow sie nad tym, moze cie to kosztowac dodatkowe czekanie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! i jesli prawniczka ci to doradzala, to lepiej sprawdz czy faktycznie jest na tej rzadowej liscie i czy ma aktualne uprawnienia ... jak juz dasz kase to pozamiatane ... pozdrawiam
Mirekj Napisano 8 Września 2005 Autor Zgłoś Napisano 8 Września 2005 czesc mihu nawet nie wiesz jak sie ciesze ze sa ludzie skladajacy w Polsce aplikacje. 1,5 roku temu kiedy ja skladalem wydawalo mi sie ze jestem jedyny z Polski - serio - nikogo nie bylo na necie - to forum sie dopiero teraz rozkrecilo i kilka innych. ja po zlozeniu dostalem list potwierdzajacy, do roku mieli sie odezwac - nie odezwali sie wiec zadzwonilem i na drugi dzien wyslali mi skierowania na badanie itp. - to bylo w kwietniu, wszystko o co prosili juz wyslalem i teraz czekam, a sprawa staje sie bardziej zlozona bo malzonka moja jest w ciazy. Kiedy zlozyles aplikacje i kiedy dostale AOR (Acknowlegment of Receipt) pozdrawiam Mirek
Zmijka Napisano 8 Września 2005 Zgłoś Napisano 8 Września 2005 Hej! No wiec baba stwierdzila zeby sie nie spieszyc bo ja ucze ang i mam mgr filologii ang. Wydaje mi sie jednak, ze jesli ona jako Kanadyjka musiala go zdawac przy swoich egzaminach prawniczych to ja jako obcokrajowiec tym bardziej. Sprawdzalam ta liste rzadowa i ona tam nadal wisi. Moze jednak podejde do tego IELTSa jak najszybciej zanim zlozymy ta aplikacje. Wolalbym zeby wszysko bylo niz liczyc na szczescie... Cheerio
Mirekj Napisano 9 Września 2005 Autor Zgłoś Napisano 9 Września 2005 zmijka, to ze jestes po filologii ang. o niczym nie swiadczy. przyjmij za konieczne to co kaza ci dostarczyc (check list), w wielu przypadkach osoby mieszkajace w anglii, a nie bedace anglikami - mowiace przez wiele lat na co dzien po ang musza dostarczac IELTS. i Ty takze musisz to uczynic. a jesli znasz ang., to ja osobiscie nie widze ZADNEGO problemu - idziesz na egzamin i zdajesz - bedziesz przynajmniej wiedziec ile punktow mozesz sobie doliczyc za jezyk. a jesli Pani mowila ze nie trzeba IELTSa to cos nie tak sa te jej rady - niewazne czy jest kanadyjka czy australijka w tym przypadku. powiem wiecej - jesli jestes po studiach, to powinnas bez problmu sama wypelnic aplikacje i dostarczyc wszystko co trzeba, wystarczy robic to co napisane w instrukcjach - ja wlasnie tak robilem, chociaz nie jestem po filologii ang. nie namawiam Cie za wszelka cene, ale zastanow sie ... pozdrawiam - Mirek ps. jeszcze jedno, masz tutaj link na forum anglojezyczne - mozesz poczytac niektore posty - to jest scisle zwiazane ze skilled worker w wiekszosci - tutaj 90% ludzi wypelnia wlasnorecznie aplikacje http://britishexpats.com/forum/forumdisplay.php?f=33
mihu Napisano 9 Września 2005 Zgłoś Napisano 9 Września 2005 MirekJ No to niezły z Ciebie PIONIER w tej kwestii!!! Ja tym tematem też interesuję się już od około roku ale aplikację udało mi się złożyć dopiero w czerwcu - dość długo ją przygotowywałem, ale pocieszające jest to, że jak ją składałem w ambie to pani w okienku popatrzyła, pokiwała i powiedziała że wszystko dobrze przygotowane - mam więc nadzieję że to pójdzie im sprawnie. U mnie co prawda sytuacja nie "komplikuje" się tak jak u Ciebie (przynajmniej narazie) ale też już czekam na ten wyjazd - teraz to tak jakby w zawieszeniu:-) nie wiem czy przeglądałeś kanadyjskie forum imigracyjne: misc.immigration.canada - to jest dopiero skarbnica wiedzy na ten temat Własciwie wszystkiego tam się można dowiedzieć Pozdrawiam i również cieszę się, że nie jestem sam mihu
Mirekj Napisano 9 Września 2005 Autor Zgłoś Napisano 9 Września 2005 mihu łatwiej będzie z taki linkiem http://britishexpats.com/forum/forumdisplay.php?f=33 to faktycznie skarbnica wiedzy, wiem bo ponad rok studiuje to forum, dla zainteresowanych jest jeszcze strona z czasami rozpatrywania aplikacji z calego swiata www.yogi799.com pozdrawiam
me Napisano 9 Września 2005 Zgłoś Napisano 9 Września 2005 Mirku, czy ten Mirek ze strony yogi799.com to Ty? jeżeli chodzi o egzamin IELTS - jakie są z niego wyniki - konkretne noty czy moze wyniki podawane są procentowo? w przypadku wszelkich dokumentów - czy każda kopia dokumentu musi być poświadczona notarialnie, a następnie tłumaczona przez tłumacza przysięgłego i znów tłumaczenie ma być poswiadczone notarialnie?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.