Skocz do zawartości

White Card-sposob na pozostanie w Ameryce?

Isza

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czy ktos wie cos na temat White Card? Tj ogolnie wiem co to jest ale czy jest ktos kto mial z tym bezposrednio do czynienia, ubiegal sie o white card albo ja ma? Czy jest szansa na White Card dla Polaka- w koncu w Polsce nie ma wojny, przesladowan itp...

Poznalam jedna dziewczyne(Rosjanke) ktora dostala white card na podstawie calkowicie zmyslonej historii, i moja przyjaciolka namawia mnie zebysmy tez sprobowaly, ale boje sie ze to by byla tylko strata czasu, pieniedzy i prosta recepta na otrzymanie biletu do ojczyzny.

Napisano
Czy ktos wie cos na temat White Card? Tj ogolnie wiem co to jest ale czy jest ktos kto mial z tym bezposrednio do czynienia, ubiegal sie o white card albo ja ma? Czy jest szansa na White Card dla Polaka- w koncu w Polsce nie ma wojny, przesladowan itp...

Co to jest White Card? Z Twojego opisu brzmi jak coś w rodzaju azylu lub uchodźstwa, czy o to chodzi?

Poznalam jedna dziewczyne(Rosjanke) ktora dostala white card na podstawie calkowicie zmyslonej historii

Ja poznałam czowieka który opowiedział mi tak fantastyczną historię zdobycia GC że wyjścia są takie:

- gość kłamie dla rozrywki i wcale GC nie ma

- gość jest mitomanem i myśli że ma GC ale tak naprawdę jej nie ma :)

- gość posiada kradziona lub podrobioną GC i jest przekonany że sam fakt posiadania plastiku czyni z niego stałego rezydenta

Być możwe w Rosji dzieje się coś co pozwoliło USCIS uwierzyć w historię tej Rosjanki, w przypadku Polski nie licz na azyl polityczny ani religijny. Podobno świadkowie Jehowy mają jakieś szanse. Wprawdzie ostatnio czytałam o przyznaniu azylu... Kanadyjczykowi - z powodu przesladowań na tle orientacji seksualnej :) więc teorerycznie wszystko jest możliwe :)

i moja przyjaciolka namawia mnie zebysmy tez sprobowaly, ale boje sie ze to by byla tylko strata czasu, pieniedzy i prosta recepta na otrzymanie biletu do ojczyzny.

Jak stwierdzą że historia jest wmyślona to masz zakaz starania sie o stały pobyt na zawsze + deportację.

Azyle i wizy religijna są ostatnio brane wnikliwie pod lupę z powodu częstych przekrętów, więc zastanów sie kilka razy zanim zrobisz coś takiego.

Napisano

To co piszesz to ubieganie sie o azyl. Historia znana juz osobom z PA, NJ, NY i Chicago. Scenariusz ten sam: ktos pokazuje ci green card mowiac ze ma dojscia zebys i ty mial taka. Ty sie nabierasz (osoba jest podstawiona i ma placone $1,000 od kazdego naiwnego, ktorego zwerbuje) i rzekomy adwokat (tutaj nie byl to oczywiscie zaden adwokat tylko Rosjanin o imieniu David) wypelnia ci dokumenty o azyl, a ty placisz okolo 12 tysiecy za calosc.

Potem masz odciski, mozesz nawet dostac pozwolenie na prace na rok (zwykle na krocej) i masz interview na ktore David daje ci swojego rzekomego tlumacza. Ty oczywiscie wystepujesz jako swiadek Jehowy, Cygan albo Baptysta.

Po interview dostajesz decyzje, ze sprawa idzie do immigration court. I zwykle wtedy ludzie sie zaczeli zastanawiac co jest grane - ale niestety bylo juz za pozno, bo masz wtedy tylko 2 wyjscia: albo bierzesz dobrowolny wyjazd (masz na to 120 dni) albo sami cie deportuje jesli nadal bedziesz twierdzil, ze jestes Jehowym, ktorzy nie sa wcale przesladowani w Polsce ani w Rosji.

Jesli nie wyjedziesz w ciagu 120 dni - zmienia sie to w deportacje co oznacza, ze moga cie szukac a znalezc jest prosto.

Sprawy o azyl NIE da sie ot tak sobie wycofac. Chyba, ze przed pierwszym interview.

W samym NJ znam ponad setke ludzi, ktorzy dali sie na to nabrac - wszyscy maja dobrowolny wyjazd badz deportacje. Nie znam zadnego Polaka, ktory dostal azyl poltyczny czy religijny od 2002 roku.

U nas jest wolnosc slowa. A za te wymyslona historie grozi ci zakaz ubiegania sie o pobyt staly dozywotnio. Owszem, ludzie z Somalii, z Kuby itd - oni jeszcze moga sie starac o azyl, ale Polacy, Rosjanie ???

Inna wazna rzecz: ta Rosjanka nie mogla miec Zielonej Karty. Wiesz dlaczego? Bo jesli dostajesz azyl to o Zielona Karte mozesz skladac dokumenty po roku od posiadania tego azylu. I poniewaz Zielonych Kart jest malo do rozdania na rok, to teraz dostaja je osoby, ktore mialy zlozone dokumenty o te karte w 2001 roku. Wiec osoby te musialy dostac azyl w 2000 roku badz wczesniej.

Jesli ktos mysli, ze cos jest takie latwe to czemu niby tyle milionow ludzi czeka na amnestie a nie wymysla historyjki? Bo nie chca miec deportacji... i pomysla zanim w cos sie wpakuja. Immigration to nie jest budka z lodami, ze jak ci nie smakuja to kupisz nowe - immigration to jest dosc powazna instytucja z ktora lepiej nie wchodzic w konflikt.

Napisano
P.S. Nie slyszalam zeby jakikolwiek Swiadek Jehowy z naszych krajow dostal azyl w ostatnich latach.

A ja wcale nie twierdzę ze to prawda. Ale wysłu[beeep]ę tu tyle historii - a ta wiadomośc akurat utknęła mi w pamięci ;)

Napisano
P.S. Nie slyszalam zeby jakikolwiek Swiadek Jehowy z naszych krajow dostal azyl w ostatnich latach.

A ja wcale nie twierdzę ze to prawda. Ale wysłu[beeep]ę tu tyle historii - a ta wiadomośc akurat utknęła mi w pamięci ;)

Ja nie twierdze, ze Ty mowisz, ze to prawda, ale dobrze ze o tym wspomnialas, bo wiele osob ostatnio w Chicago dalo sie nabrac temu oszustowi wlasnie przy ubieganiu sie o azyl jako Swiadkowie Jehowy. Moze ktos to przeczyta zanim dac sie zalapac na te 'wyjatkowa' okazje otrzymania Green Card.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...