Skocz do zawartości

Gotowanie po amerykańsku


Jackie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

gdzie można dostać pietruszkę-korzeń oraz selera-korzeń?

Ja się zaopatruję w ww produkty w Whole Foods, ale zaopatrzenia konkretnego sklepu jest zależne od kupujących, w skrócie - jeśli w twojej okolicy nie ma zbyt wielu chętnych na selera czy pietruszkę, to w sklepach ich nie uświadczysz.

  • Odpowiedzi 401
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Ja się zaopatruję w ww produkty w Whole Foods, ale zaopatrzenia konkretnego sklepu jest zależne od kupujących, w skrócie - jeśli w twojej okolicy nie ma zbyt wielu chętnych na selera czy pietruszkę, to w sklepach ich nie uświadczysz.

Selera korzen dzis kupilem ale korzenia pietruszki jak tu mieszkam piec lat jeszcze nie trafilem. Jest pasternak mylnie przez wielu Polakow podejrzewany o bycie pitruszka.

Napisano

Selera korzen dzis kupilem ale korzenia pietruszki jak tu mieszkam piec lat jeszcze nie trafilem. Jest pasternak mylnie przez wielu Polakow podejrzewany o bycie pitruszka.

Odróżniam pasternak od pietruszki :) Polacy mylą pasternak z korzeniem pietruszki nie tylko w USA, zdarza się to też w Polsce. Wyglądają b. podobnie, ale smakują i pachną inaczej.

Napisano

Ja dla mojej amerykanskiej rodziny, czesto dla przyjaciol meza (czasami robia sobie maraton gry w pokera) robilam lazanki albo pieczonki. Lazanki w wersji uproszczonej, bez grzybow, ale z polska kielbasa, pokrojona w kostke, makaron i kapusta kiszona. Pieczonki to w gesiarce ukladalam warstwe ziemniakow, warstwe cebuli i warstwe plasterkow z kielbasy i pieklam to w piekarniku. Wszyscy tym sie zajadaja.

Ale ty masz problem, bo nie masz polskiego sklepu, gdzie kupisz polska, nasza kielbase.

A moze golabki? tak po dwa na kazdego! Wszystkie skladniki dostepne w amerykanskich sklepach.

Salatka ziemniaczana jakos im nie przypadla, bo oni tu maja te swoje "potato salad" w roznym wydaniu!

Napisano

Gołąbki nie są chyba aż tak bardzo polskie skoro w przeciętnym amerykańskim supermarkiecie można nabyć mrożone firm Stouffers lub Lean Cuisine.

"A cabbage roll is a dish consisting of cooked cabbage leaves wrapped around a variety of fillings. It is common to the ethnic cuisines of the Balkans, as well as other parts of Europe such as Finland and Sweden, and the Middle East." - Wikipedia

Napisano

Przyprawa? Do kiszenia wystarczy woda sol koper I czosnek. Jak zyje nie uzywalem zadnej przyprawy do kiszenia ogorkow.

Mozna w polsce dostac mieszanke i sie sypie lyzke +sol+woda i jest wygodnie. Mozna tez wszystko isobno samemu wsypac. Jak kto woli. To, ze ty nie uzywales nie znaczy, ze nie ma. Mi wygodnie miec paczke dostepna w domu (wystarczy na dlugo) i nie musze biegac do sklepu po koper, bo osobuscie nie lubie i nigdy w domu od tak sobie nie mam.
Napisano

Gołąbki nie są chyba aż tak bardzo polskie skoro w przeciętnym amerykańskim supermarkiecie można nabyć mrożone firm Stouffers lub Lean Cuisine.

"A cabbage roll is a dish consisting of cooked cabbage leaves wrapped around a variety of fillings. It is common to the ethnic cuisines of the Balkans, as well as other parts of Europe such as Finland and Sweden, and the Middle East." - Wikipedia

a probowalas tych amerykanskich mrozonych z supermarketu?

Ja nie twierdze, ze "golabki" to typowe polskie danie, tak samo jak pierogi, tez nie sa naszym polskim daniem, a jednak wsrod moich znajomych amerykanow wlasnie "golabki" robione wlasnorecznie i " pierogi zawsze im sie kojarza z Polska.

Pierogi produkowane przez firmy amerykanskie tez znajdziesz w supermarkecie, ostatnio jakies widzialam w Costco.

Pozdrawiam

Napisano

Mozna w polsce dostac mieszanke i sie sypie lyzke +sol+woda i jest wygodnie. Mozna tez wszystko isobno samemu wsypac. Jak kto woli. To, ze ty nie uzywales nie znaczy, ze nie ma. Mi wygodnie miec paczke dostepna w domu (wystarczy na dlugo) i nie musze biegac do sklepu po koper, bo osobuscie nie lubie i nigdy w domu od tak sobie nie mam.

Jak tak dalej pojdzie to niedlugo kiszone ogorki beda w pastylkach. Po co latac po farmach. Otworzy sie szufladke I schluss...

a probowalas tych amerykanskich mrozonych z supermarketu?

Ja nie twierdze, ze "golabki" to typowe polskie danie, tak samo jak pierogi, tez nie sa naszym polskim daniem, a jednak wsrod moich znajomych amerykanow wlasnie "golabki" robione wlasnorecznie i " pierogi zawsze im sie kojarza z Polska.

Pierogi produkowane przez firmy amerykanskie tez znajdziesz w supermarkecie, ostatnio jakies widzialam w Costco.

Pozdrawiam

Nawet firmowane polskim imieniem, bodaj Krystyna. Raz kupilem ale slabe, wiecej ciasta nizli farszu.

Napisano

Jak tak dalej pojdzie to niedlugo kiszone ogorki beda w pastylkach. Po co latac po farmach. Otworzy sie szufladke I schluss...

Nawet firmowane polskim imieniem, bodaj Krystyna. Raz kupilem ale slabe, wiecej ciasta nizli farszu.

W lodówkach nowojorskich supermarketów najdziesz pierogi opatrzone polskimi napisami jak "pierogi z kapustą i grzybami, z serem", itp Oczywiście nie można porównać do domowych, ale z konieczności i lenistwa nawet da się zjeść.

Jeżeli trafisz na produkt dumnie afiszowany jako "polska kiełbasa" bodajże firmy Hillshire Farms - odpuść. Okropne świństwo.

Napisano

W lodówkach nowojorskich supermarketów najdziesz pierogi opatrzone polskimi napisami jak "pierogi z kapustą i grzybami, z serem", itp Oczywiście nie można porównać do domowych, ale z konieczności i lenistwa nawet da się zjeść.

Jeżeli trafisz na produkt dumnie afiszowany jako "polska kiełbasa" bodajże firmy Hillshire Farms - odpuść. Okropne świństwo.

Do NY mam za daleko. U mnie sa wyroby Alexandry z Chicago. Dobre. A ta pozal sie Boze "polska kielbasa" z hipersupermaketa to rzeczywiscie shit pierwyj sort...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...