Jackie Napisano 23 Listopada 2013 Autor Zgłoś Napisano 23 Listopada 2013 gdzie można dostać pietruszkę-korzeń oraz selera-korzeń? Ja się zaopatruję w ww produkty w Whole Foods, ale zaopatrzenia konkretnego sklepu jest zależne od kupujących, w skrócie - jeśli w twojej okolicy nie ma zbyt wielu chętnych na selera czy pietruszkę, to w sklepach ich nie uświadczysz.
andyopole Napisano 23 Listopada 2013 Zgłoś Napisano 23 Listopada 2013 Ja się zaopatruję w ww produkty w Whole Foods, ale zaopatrzenia konkretnego sklepu jest zależne od kupujących, w skrócie - jeśli w twojej okolicy nie ma zbyt wielu chętnych na selera czy pietruszkę, to w sklepach ich nie uświadczysz. Selera korzen dzis kupilem ale korzenia pietruszki jak tu mieszkam piec lat jeszcze nie trafilem. Jest pasternak mylnie przez wielu Polakow podejrzewany o bycie pitruszka.
Jackie Napisano 23 Listopada 2013 Autor Zgłoś Napisano 23 Listopada 2013 Selera korzen dzis kupilem ale korzenia pietruszki jak tu mieszkam piec lat jeszcze nie trafilem. Jest pasternak mylnie przez wielu Polakow podejrzewany o bycie pitruszka. Odróżniam pasternak od pietruszki Polacy mylą pasternak z korzeniem pietruszki nie tylko w USA, zdarza się to też w Polsce. Wyglądają b. podobnie, ale smakują i pachną inaczej.
tinki Napisano 23 Listopada 2013 Zgłoś Napisano 23 Listopada 2013 Ja dla mojej amerykanskiej rodziny, czesto dla przyjaciol meza (czasami robia sobie maraton gry w pokera) robilam lazanki albo pieczonki. Lazanki w wersji uproszczonej, bez grzybow, ale z polska kielbasa, pokrojona w kostke, makaron i kapusta kiszona. Pieczonki to w gesiarce ukladalam warstwe ziemniakow, warstwe cebuli i warstwe plasterkow z kielbasy i pieklam to w piekarniku. Wszyscy tym sie zajadaja. Ale ty masz problem, bo nie masz polskiego sklepu, gdzie kupisz polska, nasza kielbase. A moze golabki? tak po dwa na kazdego! Wszystkie skladniki dostepne w amerykanskich sklepach. Salatka ziemniaczana jakos im nie przypadla, bo oni tu maja te swoje "potato salad" w roznym wydaniu!
Anubis Napisano 24 Listopada 2013 Zgłoś Napisano 24 Listopada 2013 Gołąbki nie są chyba aż tak bardzo polskie skoro w przeciętnym amerykańskim supermarkiecie można nabyć mrożone firm Stouffers lub Lean Cuisine. "A cabbage roll is a dish consisting of cooked cabbage leaves wrapped around a variety of fillings. It is common to the ethnic cuisines of the Balkans, as well as other parts of Europe such as Finland and Sweden, and the Middle East." - Wikipedia
pelasia Napisano 24 Listopada 2013 Zgłoś Napisano 24 Listopada 2013 Przyprawa? Do kiszenia wystarczy woda sol koper I czosnek. Jak zyje nie uzywalem zadnej przyprawy do kiszenia ogorkow.Mozna w polsce dostac mieszanke i sie sypie lyzke +sol+woda i jest wygodnie. Mozna tez wszystko isobno samemu wsypac. Jak kto woli. To, ze ty nie uzywales nie znaczy, ze nie ma. Mi wygodnie miec paczke dostepna w domu (wystarczy na dlugo) i nie musze biegac do sklepu po koper, bo osobuscie nie lubie i nigdy w domu od tak sobie nie mam.
tinki Napisano 24 Listopada 2013 Zgłoś Napisano 24 Listopada 2013 Gołąbki nie są chyba aż tak bardzo polskie skoro w przeciętnym amerykańskim supermarkiecie można nabyć mrożone firm Stouffers lub Lean Cuisine. "A cabbage roll is a dish consisting of cooked cabbage leaves wrapped around a variety of fillings. It is common to the ethnic cuisines of the Balkans, as well as other parts of Europe such as Finland and Sweden, and the Middle East." - Wikipedia a probowalas tych amerykanskich mrozonych z supermarketu? Ja nie twierdze, ze "golabki" to typowe polskie danie, tak samo jak pierogi, tez nie sa naszym polskim daniem, a jednak wsrod moich znajomych amerykanow wlasnie "golabki" robione wlasnorecznie i " pierogi zawsze im sie kojarza z Polska. Pierogi produkowane przez firmy amerykanskie tez znajdziesz w supermarkecie, ostatnio jakies widzialam w Costco. Pozdrawiam
andyopole Napisano 24 Listopada 2013 Zgłoś Napisano 24 Listopada 2013 Mozna w polsce dostac mieszanke i sie sypie lyzke +sol+woda i jest wygodnie. Mozna tez wszystko isobno samemu wsypac. Jak kto woli. To, ze ty nie uzywales nie znaczy, ze nie ma. Mi wygodnie miec paczke dostepna w domu (wystarczy na dlugo) i nie musze biegac do sklepu po koper, bo osobuscie nie lubie i nigdy w domu od tak sobie nie mam. Jak tak dalej pojdzie to niedlugo kiszone ogorki beda w pastylkach. Po co latac po farmach. Otworzy sie szufladke I schluss... a probowalas tych amerykanskich mrozonych z supermarketu? Ja nie twierdze, ze "golabki" to typowe polskie danie, tak samo jak pierogi, tez nie sa naszym polskim daniem, a jednak wsrod moich znajomych amerykanow wlasnie "golabki" robione wlasnorecznie i " pierogi zawsze im sie kojarza z Polska. Pierogi produkowane przez firmy amerykanskie tez znajdziesz w supermarkecie, ostatnio jakies widzialam w Costco. Pozdrawiam Nawet firmowane polskim imieniem, bodaj Krystyna. Raz kupilem ale slabe, wiecej ciasta nizli farszu.
Anubis Napisano 25 Listopada 2013 Zgłoś Napisano 25 Listopada 2013 Jak tak dalej pojdzie to niedlugo kiszone ogorki beda w pastylkach. Po co latac po farmach. Otworzy sie szufladke I schluss... Nawet firmowane polskim imieniem, bodaj Krystyna. Raz kupilem ale slabe, wiecej ciasta nizli farszu. W lodówkach nowojorskich supermarketów najdziesz pierogi opatrzone polskimi napisami jak "pierogi z kapustą i grzybami, z serem", itp Oczywiście nie można porównać do domowych, ale z konieczności i lenistwa nawet da się zjeść. Jeżeli trafisz na produkt dumnie afiszowany jako "polska kiełbasa" bodajże firmy Hillshire Farms - odpuść. Okropne świństwo.
andyopole Napisano 25 Listopada 2013 Zgłoś Napisano 25 Listopada 2013 W lodówkach nowojorskich supermarketów najdziesz pierogi opatrzone polskimi napisami jak "pierogi z kapustą i grzybami, z serem", itp Oczywiście nie można porównać do domowych, ale z konieczności i lenistwa nawet da się zjeść. Jeżeli trafisz na produkt dumnie afiszowany jako "polska kiełbasa" bodajże firmy Hillshire Farms - odpuść. Okropne świństwo. Do NY mam za daleko. U mnie sa wyroby Alexandry z Chicago. Dobre. A ta pozal sie Boze "polska kielbasa" z hipersupermaketa to rzeczywiscie shit pierwyj sort...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.