Skocz do zawartości

Gotowanie po amerykańsku


Jackie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Po prostu pszenna :D Pszenica to "wheat", zazwyczaj kupuje marki King Arthur choc nie wiem, czy ma to jakiekolwiek znaczenie, mysle, ze zwykla maka typu "all-purpose" tez by sie nadala.

  • Odpowiedzi 401
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Po prostu pszenna :D Pszenica to "wheat", zazwyczaj kupuje marki King Arthur choc nie wiem, czy ma to jakiekolwiek znaczenie, mysle, ze zwykla maka typu "all-purpose" tez by sie nadala.

Dobry fachowiec zrobi z kazdej maki regulujac pozostalymi skladnikami...
Napisano

jak zrobic pierogi?????????/

z kaupusta i grzybami???

Nie wiem nic na temat gotowania....

na pewno dasz rade, ten przepis ktorego Nigella uzywa wyglada niezle! Ja robie na samej mace, goracej (!) wodzie i oleju. Jak nigdy sama nie robilas to moze Ci sie przyda kilka uwag, szczegolnie co do mrozenia (no chyba ze bedziesz robic na swiezo, ale to zazwyczaj jest trudne, szczegolnie na Wigilie:)

po ulepieniu ukladasz na talerzyku zeby sie nie stykaly-jesli gotujesz od razu, bez mrozenia, musisz to robic w miare szybko, bo inaczej uschna

jesli mrozisz, pierogi na talerzu wkladasz do zamrazarki, tez zaraz po ulepieniu a jak sie kompletnie zmroza przekladasz do woreczkow

zeby ugotowac, wrzucasz do wrzatku bezposrednio z zamrozenia

czas gotowania po rozmrozeniu zalezy troce od ciasta, my gotujemy po wyplynieciu 5-7min bo moj maz marudzi:P

powodzenia!

Napisano

Dzięki Cerise nomade za wskazówki :) chciałam rownież zrobić moje ulubione ciasto deserowe czyli tiramisu. Nie wiem tylko czym zastąpić tzw śmietanę kremowke która kupowałam w Polsce oraz biszkopty paluszki.

Napisano

Gotowy ser Mascarpone kupisz wszedzie. Biszkopty widzialem w WINCO. Smietane albo w Costco ale tam wielkie opakowania albo w superhipermarketach na mexykanskich stoiskach maja taka podchodzaca pod kremowke smietane..

Napisano

Robilam tiramisu, polecam mascarpone kawowe, mozna kupic w Publixie. Swietne biszkopty ma Walmart - na stoisku z ciastkami poszukaj wloskich produktow typu biscotti, nie pamietam niestety firmy, ale chyba jest tylko jedna. One sa nieco twarde, ale jak je zamoczysz w kawie i alkoholu to beda idealne.

Napisano

..jesli mrozisz, pierogi na talerzu wkladasz do zamrazarki, tez zaraz po ulepieniu a jak sie kompletnie zmroza przekladasz do woreczkow

zeby ugotowac, wrzucasz do wrzatku bezposrednio z zamrozenia

...

Ja najpierw pierogi gotuje, potem rozkladam gdzies do wystygniecia I wysuszenia a potem dopiero mroze. Wg mnie tak jest lepiej...

Napisano

Robilam tiramisu, polecam mascarpone kawowe, mozna kupic w Publixie. Swietne biszkopty ma Walmart - na stoisku z ciastkami poszukaj wloskich produktow typu biscotti, nie pamietam niestety firmy, ale chyba jest tylko jedna. One sa nieco twarde, ale jak je zamoczysz w kawie i alkoholu to beda idealne.

W Oregonie nie mamy zadnego Publixa jak w lepszych metropoliach :) . Walmarty to mamy chyba ze trzy na 1,5 miliona ludzi. :lol:

Napisano

Ha! Mieszkalam w Oregonie wieki temu… o ile dobrze pamietam moja "host family" robila zakupy w Albertsons :) Swietny stan, planuje sie wybrac w podroz sentymentalna w przyszlym roku :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...