Nigella Napisano 13 Grudnia 2013 Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2013 Po prostu pszenna Pszenica to "wheat", zazwyczaj kupuje marki King Arthur choc nie wiem, czy ma to jakiekolwiek znaczenie, mysle, ze zwykla maka typu "all-purpose" tez by sie nadala.
andyopole Napisano 13 Grudnia 2013 Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2013 Po prostu pszenna Pszenica to "wheat", zazwyczaj kupuje marki King Arthur choc nie wiem, czy ma to jakiekolwiek znaczenie, mysle, ze zwykla maka typu "all-purpose" tez by sie nadala.Dobry fachowiec zrobi z kazdej maki regulujac pozostalymi skladnikami...
Cerise nomade Napisano 13 Grudnia 2013 Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2013 jak zrobic pierogi?????????/ z kaupusta i grzybami??? Nie wiem nic na temat gotowania.... na pewno dasz rade, ten przepis ktorego Nigella uzywa wyglada niezle! Ja robie na samej mace, goracej (!) wodzie i oleju. Jak nigdy sama nie robilas to moze Ci sie przyda kilka uwag, szczegolnie co do mrozenia (no chyba ze bedziesz robic na swiezo, ale to zazwyczaj jest trudne, szczegolnie na Wigilie:) po ulepieniu ukladasz na talerzyku zeby sie nie stykaly-jesli gotujesz od razu, bez mrozenia, musisz to robic w miare szybko, bo inaczej uschna jesli mrozisz, pierogi na talerzu wkladasz do zamrazarki, tez zaraz po ulepieniu a jak sie kompletnie zmroza przekladasz do woreczkow zeby ugotowac, wrzucasz do wrzatku bezposrednio z zamrozenia czas gotowania po rozmrozeniu zalezy troce od ciasta, my gotujemy po wyplynieciu 5-7min bo moj maz marudzi:P powodzenia!
Sara Napisano 13 Grudnia 2013 Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2013 Dzięki Cerise nomade za wskazówki chciałam rownież zrobić moje ulubione ciasto deserowe czyli tiramisu. Nie wiem tylko czym zastąpić tzw śmietanę kremowke która kupowałam w Polsce oraz biszkopty paluszki.
andyopole Napisano 13 Grudnia 2013 Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2013 Gotowy ser Mascarpone kupisz wszedzie. Biszkopty widzialem w WINCO. Smietane albo w Costco ale tam wielkie opakowania albo w superhipermarketach na mexykanskich stoiskach maja taka podchodzaca pod kremowke smietane..
Nigella Napisano 13 Grudnia 2013 Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2013 Robilam tiramisu, polecam mascarpone kawowe, mozna kupic w Publixie. Swietne biszkopty ma Walmart - na stoisku z ciastkami poszukaj wloskich produktow typu biscotti, nie pamietam niestety firmy, ale chyba jest tylko jedna. One sa nieco twarde, ale jak je zamoczysz w kawie i alkoholu to beda idealne.
andyopole Napisano 13 Grudnia 2013 Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2013 ..jesli mrozisz, pierogi na talerzu wkladasz do zamrazarki, tez zaraz po ulepieniu a jak sie kompletnie zmroza przekladasz do woreczkow zeby ugotowac, wrzucasz do wrzatku bezposrednio z zamrozenia ... Ja najpierw pierogi gotuje, potem rozkladam gdzies do wystygniecia I wysuszenia a potem dopiero mroze. Wg mnie tak jest lepiej...
andyopole Napisano 13 Grudnia 2013 Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2013 Robilam tiramisu, polecam mascarpone kawowe, mozna kupic w Publixie. Swietne biszkopty ma Walmart - na stoisku z ciastkami poszukaj wloskich produktow typu biscotti, nie pamietam niestety firmy, ale chyba jest tylko jedna. One sa nieco twarde, ale jak je zamoczysz w kawie i alkoholu to beda idealne. W Oregonie nie mamy zadnego Publixa jak w lepszych metropoliach . Walmarty to mamy chyba ze trzy na 1,5 miliona ludzi.
Nigella Napisano 14 Grudnia 2013 Zgłoś Napisano 14 Grudnia 2013 Ha! Mieszkalam w Oregonie wieki temu… o ile dobrze pamietam moja "host family" robila zakupy w Albertsons Swietny stan, planuje sie wybrac w podroz sentymentalna w przyszlym roku
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.