Jackie Napisano 8 Lipca 2008 Autor Zgłoś Napisano 8 Lipca 2008 Przepis na tort - rewelacyjny! Przepis wzięłam z gazety ale ciut go zmodyfikowałam pod polskie podniebienie, bo w oryginale był tak słodki że mordę wykrzywiało. Dla mieszkających poza USA http://www.exploratorium.edu/cooking/conve...asurements.html Hummingbird Cake (Tort "Koliber") - czemu tak się nazywa, nie wiem. Ciasto: - 3 kubki (cups) przesianej mąki tortowej - 3/4 kubka cukru (brązowy lepszy) - 1 łyżeczka do herbaty sody oczyszczonej - 1/2 łyżeczki do herbaty soli - 1 łyżeczka do herbaty cynamonu - 4 duże, dojrzale banany - 1 kubek posiekanego ananasa (w USA można kupić gotowy w puszce, pod nazwą 'crushed pineapple', musi być odsączony) - 1 kubek oleju roślinnego o neutralnym smaku, dobry jest kukurydziany - 2 jajka - półtorej łyżeczki od herbaty esencji waniliowej - 1 kubek posiekanych orzeszków pecans (nie wiem czy jest nazwa polska) Mąkę, cukier, sodę, sól i cynamon mieszamy dokładnie w misce. W drugiej misce mieszamy ze sobą jajka, olej, ananasa, orzechy, esencje waniliową oraz POSIEKANE (nie zmiażdżone) banany. Powinny być to kostki wielkości 1 cm na 1 cm (IMO lepiej pokroić niż siekać). Najlepiej ananasa i banany dodać na samym końcu. Mieszamy wszystko łyżką, tak, żeby banany się nie zmieniły w paćkę. Wsypujemy zawartość pierwszej miski, mieszamy jeszcze raz delikatnie, żeby się składniki dobrze połączyły ale ciasto było wyraźnie "chropowate" od owoców i orzeszków. Ciasto będzie dość gęste. Wkładamy ciasto do 2 tortownic o średnicy 9 cali, uprzednio natłuszczonych i obsypanych mąką. Radzę nie iść na łatwiznę i nie użyć jednej tortownicy, bo po upieczeniu ciasto się fatalnie dzieli na pół. Sprawdzone osobiście Wkładamy tortownice do nagrzanego piekarnika o temp. 350° F. Pieczemy 30-35 minut. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy i wyciągamy ciasto z tortownic. ----------------------------------- Krem: - 1 opakowanie serka Philadelphia (8 oz) - 1/2 kubka masła (1 standardowa laska masła do nabycia w sklepach w USA) - 4 kubki cukru pudru (może być potrzebne trochę więcej) - 1 kubek dobrze odciśniętego, posiekanego ananasa (sok zachować i dodać do niego trochę rumu) - 1 łyżeczka od herbaty esencji waniliowej Masło i serek powinny mieć temp. pokojową. Mikserem łączymy ze sobą masło i serek, dodajemy esencję waniliową oraz cukier puder (nie cały naraz). Masa na początku będzie BARDZO gęsta, potem rzednie. Jak zrobi się zbyt płynna dodać trochę cukru. Jak jest b. gorąco to wsadzić do lodówki na godzinkę i dopiero potem sprawdzić na ile jest gęsta. Na końcu dodać ananasa i wymieszać wszystko łyżką (po dodaniu ananasa nie miksować!). ----------------------------------- Jeden placek ciasta nasączamy (nie za mocno) sokiem z ananasa z odrobiną rumu. Gdy sok dobrze wsiąknie, rozsmarowujemy na placku ok. 3/4 kubka kremu. Nakładamy drugi placek ciasta, również go nasączamy, czekamy aż sok wsiąknie. Smarujemy tort z wierzchu i po bokach pozostałym kremem. Wsadzamy tort do lodówki. Masa powinna stężeć, inaczej krojenie tortu to będzie dramat PYCHA!
Groch Napisano 30 Lipca 2008 Zgłoś Napisano 30 Lipca 2008 Heh odnośnie jedzenia amerykańskiego w Polsce: Dostane gdzieś w Polsce PHILLY CHEESE STEAK'a? Albo może znacie przepis na to cudo? I czy jest możliwość przygotowania w Polskiej kuchni? EDIT: Najlepszy będzie taki zbliżony smakiem do tego z Philly, z tej słynnej knajpki gdzie gwiazdy specjalnie przyjeżdżają. Nie pamiętam nazwy.
Jackie Napisano 30 Lipca 2008 Autor Zgłoś Napisano 30 Lipca 2008 http://philadelphia.about.com/cs/cheeseste...cheesesteak.htm
Groch Napisano 30 Lipca 2008 Zgłoś Napisano 30 Lipca 2008 Jackie narobiłaś mi takiej ochoty, że gdyby nie ta godzina to już bym do sklepu leciał. Cóż jutro walczymy... Dziękuje.
Jackie Napisano 31 Lipca 2008 Autor Zgłoś Napisano 31 Lipca 2008 Jackie narobiłaś mi takiej ochoty, że gdyby nie ta godzina to już bym do sklepu leciał. Osobiście wolę italian beef Ale cheesesteak też może być
Groch Napisano 31 Lipca 2008 Zgłoś Napisano 31 Lipca 2008 Ech dzisiaj już nie dałem rady żeby na zakupy skoczyć. Ale już mi ślinka cieknie jak tylko pomyślę. Może się jutro uda. W każdym razie zdam relację jak mi się uda zrobić. EOT
ewa k Napisano 14 Sierpnia 2008 Zgłoś Napisano 14 Sierpnia 2008 a ja ma inny problem . dzien dobry. w sobote sa urodziny mojego syna 11-ste. zaprosil kilku kolegow i kolezanek i nie wiem jak to bedzie -czy przyjda z nimi rodzice ? -co zrobic do jedzenia / -a jak przyjada tez rodzice to co wypadalo by im podac? sa to pierwsze urodziny w USA i nie bardzo wiem jak je zrobic . nie ma wsrod gosci Polakow (amerykanie ,kubanczycy ,i meksykanie) bardzo prosze o porady doswiadczonych juz osob w przjeciach amerykanskich. Polskie przyjecia sa bardzo rozne od tutejszych i nie chcialabym wypasc smiesznie ,lub zrobic jakas gafe.
gal Napisano 14 Sierpnia 2008 Zgłoś Napisano 14 Sierpnia 2008 jest bardzo roznie,pamietaj ze to twoj dom (rozumiem ze w domu robisz spotkanie urodzinowe) i twoje rules bo to twoje krolestwo tak zrob jak ty uwazasz a goscie z reguly rodzice nie przychodza ale czasem sie tak jakos zrobi ze sa tak ugosc jak ci pasuje mieszkamy w kraju emigrantow i kazdy robi po swojemu swoja droga takie spotkania sa pouczajace dla innych,wlasnie przez to ze sa inne
ewa k Napisano 14 Sierpnia 2008 Zgłoś Napisano 14 Sierpnia 2008 poradz jak Ty bys to zrobila ,jak rodzic zostanie czym go poczestowac? prosze o konkrety!!! oj wymigujesz sie kolezanko od odpowiedzi!!!
gal Napisano 14 Sierpnia 2008 Zgłoś Napisano 14 Sierpnia 2008 nie tylko czasem jest tak ze okolicznosci same pokaza co i jak jesli rodzic wpada tylko aby np odebrac dziecko po imprezie to proponujesz kawalek tortu, ktory zostal kawe i wszystko jesli zapraszasz rodzicow na cala imperze to musisz przygotowac cos wiecej ,ja zawsze robilam jakies buleczki z feta chesse i szpinakiem albo jesli nie chcesz wiele roboty to zapiekanke makaronowa z serami (przynajmniej 4-5 roznych) proste danie do tego jakas salata z roznosciami,mozesz poczestowac lampka wina (kwestia alkoholu serwowanego doroslym na urodzinach mlodziezy zalezy od domu) do tego krakersy i rozne sery przekasek mrowie tylko troche odwagi w inicjatywie,to takie wolne przyklady zalezy jak dlugo trwa calosc,troche owocow warzywa i dip mozesz zrobic rozne nagety kurczakowe, dzieci to lubia,jesli nie mozesz kupic gotowe tylko kwestia czy chcesz sie napracowac czy nie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.