Paweł z wroc Napisano 28 Czerwca 2009 Zgłoś Napisano 28 Czerwca 2009 Mam pytanie czy ma ktoś sprawdzony przepis na te Amerykańskie naleśniki i pączki z dziurką? ps czy do naleśników potrzebna jest jakaś forma?
kara_kc Napisano 23 Lipca 2009 Zgłoś Napisano 23 Lipca 2009 Mam pytanie czy ma ktoś sprawdzony przepis na te Amerykańskie naleśniki i pączki z dziurką? ps czy do naleśników potrzebna jest jakaś forma? Ja znam całkiem niezły przepis na naleśniki: http://southernfood.about.com/od/pancakesa.../r/bl60123b.htm chociaż nigdy nie używam żadnego buttermilk tylko daję zwykłe. wychodzą puszyste i rewalacyjnie smakują z dżemem albo syropem. nie trzeba żadnej formy tylko patelnia. ja smażę bez tłuszczu wylewając na środek patelni 1 filiżankę ciasta. mniam!
Jacob`s Napisano 3 Sierpnia 2009 Zgłoś Napisano 3 Sierpnia 2009 Ciasto z truskawkami i galaretka + pyszna masa:) BISZKOPT: 2 łyżki ciepłej wody 4 całe jajka 1 szklanka cukru-wszystko ubić na sztywno Następnie do szklanki wsypać 2 łyżki mąki ziemniaczanej i dosypać pszennej mąki do pełna, oraz dodać 1 lyżeczkę proszku do pieczenia( ma być pełna szklanka). Ubite jajka i zawartość szklanki razem wymieszać. Piekarnik doprowadzić do 350 F. i w takiej temp. piec przez 30-40 minut. Kupić gotowy krem do tortów o smaku waniliowym-przygotować w/g przepisu i ułożyć na ciasto. Ułożyć na kremie truskawki(te z Kaliforni ktore nie maja smaku tez moga byc) i zalać galaretką. Galaretkę rozpuścić w mniejszej ilości wody niż w przepisie. np. 2 galaretki truskawkowe-w 1/2litrze. Przepis na blaszkę 25x40 wys. 6( w cm). Nie otwierać piekarnika w czasie pieczenia. Ciasto powinno urosnąć conajmniej drugie tyle. Po wyjęciu ciastem rzucić o podłogę. ŻYCZĘ UDANYCH I SMACZNYCH WYPIEKÓW!!! Smacznego. swietne ciasto na gorace dni
KW Napisano 3 Sierpnia 2009 Zgłoś Napisano 3 Sierpnia 2009 Ułożyć na kremie truskawki(te z Kaliforni ktore nie maja smaku tez moga byc)... Mi sie udalo nostatnio zdobyc na "farmers market" lokalne nowojorskie truskawki, takie male i slodkie jak z polskiego ogrodka ale nic z nimi nie upieklam bo "znikly" zanim zdazylam podobna sytuacji z prawdziwymi kwasnymi wisniami czy ktos kiedys spotkal w USA w sprzedazy poziomki?
Jacob`s Napisano 3 Sierpnia 2009 Zgłoś Napisano 3 Sierpnia 2009 czy ktos kiedys spotkal w USA w sprzedazy poziomki? W spedazy nie ale u mojej narzeczonej w ogrodku sa to znaczy byly...]
Bud Light Napisano 24 Sierpnia 2009 Zgłoś Napisano 24 Sierpnia 2009 Co zrobic ze starymi Bananami??? Przepis na Banana Bread!! Pyszny! i Latwy. Skladniki: 1 cup granulated sugar 8 tablespoons to samo co (1 stick) unsalted butter, room temperature 2 large eggs room temperature 3 ripe bananas room temperature 1 tablespoon milk room temperature 1 teaspoon ground cinnamon 2 cups all-purpose flour 1 teaspoon baking powder 1 teaspoon baking soda 1 teaspoon salt Wszystkie skladniki powinny byc w temperaturze pokojowej. Zreszta zawsze jak sie robi ciasta to powinien byc taki warunek. Banany musza byc miekkie bardzo dojrzale moga byc troche przyczernione. Rozgrzej piekarnik do 325 stopni Fahrenheit. Posmaruj maslem 9 x 5 x 3 forme do pieczenia. Ubijaj cukier i masło w dużej misce az jest jasne i puszyste okolo 3-4 minut.. Dalej ubijaj dodawajac jedno jajo po drugim w odstepie 30-60 sekund. Po tym etapie juz nie uzywamy mixera To jest bardzo wazne!!!!! reszte skladnikow mieszamy widelecem lub lyzka!!! W osobnej miseczce zgniesc banany widelcem. ale tyko troche...... zeby zostaly malutkie kawaleczki i laczymy z mlekiem i cynamonem. W innej miseczce wymieszaj widelcem mąkę, proszek do pieczenia baking soda i z sola. Polacz mieszaninę bananów z ubita masa czyli "cukrem maslem i jajem" Potem dodaj suche składniki i wymieszaj , aż mąka prostu znika. Delikatnie. Wlać ciasto do formy i piec 1 godziny do 1 godziny 10 minut, aż wykałaczka zamieszczona w centrum wychodzi czysta. Odstawić do ostygnięcia na ruszt do 15 minut. Wyjmij banana bread z formy odwrócić na ruszt i ostudzić całkowicie przed pokrojeniem…. albo I nie :-)) ... ja nie moge sie doczekac i lubie ukroic takie cieple.. Mozesz jesc z modem z lodami z maslem albo same jest pyszne. PS. To jest pyszny przepis ale ja osobiscie dodaje troche orzechow pecan albo walnuts,,, mozna dodac lyzeczke vanilla extract .....albo wjecej cinnamon.... albo nutmeg.... moze jeden banan extra jak kto lubi .Experiment!!! Moje dzieciaki to uwielbiaja Zycze smacznego.
KW Napisano 25 Sierpnia 2009 Zgłoś Napisano 25 Sierpnia 2009 Co zrobic ze starymi Bananami???Przepis na Banana Bread!! Pyszny! i Latwy. Właśnie mi się miały rozmięknąć i rzeczywiście jest pyszny na ciepło, z zimnym mleczkiem, mmm ja robiłam troszkę inny przepis: olej zamiast masła, z płatkami owsianymi i tylko pół szklanki cukru! no i nie trzeba miksera, wystarczy widelec http://www.wholefoodsmarket.com/recipes/re...p?recipeId=1437 z dodatków dałam rodzynki i orzechy i tylko odrobinę cynamonu
Bud Light Napisano 25 Sierpnia 2009 Zgłoś Napisano 25 Sierpnia 2009 OOO ...wyglada mniam mniam...troche zdrowszy :-)...sprobuje ten przepis za pare dni...dzieki za link :-) Pozdrawiam :-)
sandraa Napisano 6 Listopada 2010 Zgłoś Napisano 6 Listopada 2010 bardzo fajne przepisy, na pewno któryś wypróbuje Ja z kolei mam dla was pare przepisów,co prawda polskich,lecz może natrafi się okazja aby je zrobić. 1. Murzynek (ciasto) *1 eggs *1/4 kostki margaryny (taka jak nasza Kasia) - roztopić i ostudzić (musi być zimna) *3/4 cup of sugar *2,5 cup of flour (pszenna) *1 opakowanie vanilla sugar *1/2 łyżeczki proszku do pieczenia *2 płaskie łyżki sody *1 cup pf milk *2 łyżki kakao Wszystko mieszamy,przekładamy na blachę,pieczemy 45min w 356 F 2. Krówkowe szyszki (idealne dla dzieci,na przyjęcie,jako słodka przekąska) *1/2kg krówek (ciągnących się) lub gotowej masy krówkowej *1/2 kostki margaryny *2 łyżki kakao lub czekolady gorzkiej *torebka prażonego (preparowanego) ryżu Wszystko rozpuszczamy na jednolitą masę,dodajemy ryż i formujemy kulki. 3. Sałatka warstwowa 1) kroimy w kostkę białą część pora 2) 2 puszki kukurydzy 3) 40dag szynki konserwowej lub mielonki 4) sos majonezowo-jogurtowy (na całą sałatkę-duży jogurt naturalny+3 łyżki majonezu) 5) puszka ananasów pokrojonych w kostkę 6) 6 ugotowanych na twardo jajek pokrojonych w kostkę 7) słoik selera (wiórki) konserwowego 8) sos majonezowo-jogurtowy Sałatkę robimy tak jak napisałam warstwami (por na dnie kończąc na sosie na wierzchu), osobom lubiącym kukurydzę na pewno posmakuje, przypominam tylko,aby odcisnąć wodę z kukurydzy,ananasa i selera Pozdrawiam i smacznego
KW Napisano 31 Stycznia 2011 Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2011 polecam pare lokalnych warzyw: sweet potatoes - najlepsze w kawalkach pieczone w piecu - ale z mikrofalowki tez dobre butternut squash - tez z pieca dobry spagetthi squash - taka dynia - piecze sie przekrojony na pol a potem rozdziela widelcem i wychodzi takie fajne zdrowe spagetthi, posypac serem i pychota a z innych lokalnych wyrobow - hummus!!!!! najlepszy taki z czosnkiem, na pieczonym chlebku, albo z krakersami mmmmmmm
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.