Skocz do zawartości

* * * * * 1 głosy

Wiza Turystyczna Pytania

218 odpowiedzi w tym temacie

#201 dalekoodszosy

• Użytkownik
  • 5 Postów:

Napisano 06 marzec 2012 - 19:20

kurs ma 20 godzin lekcyjnych tygodniowo,czy wystarczy wiza turystyczna?podobno tak.Jesli nie dostane wizy do stanow,dokupie bilet z NJ do Toronto i poprostu polece tam 2 tyg wczesniej.
Zaswiadczenia beda naturalnie po angielsku.Czy niskie zarobki wlasne moga byc przeszkoda w uzyskaniu wizy?

AdSense

• Advert

#202 Joanna30

Rezydent FORUM

• Administrator
  • 1754 Postów:

Napisano 06 marzec 2012 - 20:52

Ale jeśli nie dostaniesz wizy do Stanów, to nie będziesz mogła przez Stany w ogóle lecieć.
No chyba, że to NJ to skrót od czegoś innego, a nie od New Jersey.

Co do zarobków... I tak i nie.
Bywały takie sytuacje, że bezrobotni dostawali wizy, a i takie, że ktoś z wielką kasą na koncie nie dostawał.
Na to nie ma reguły.

#203 dalekoodszosy

• Użytkownik
  • 5 Postów:

Napisano 06 marzec 2012 - 22:11

Dziekuje za informacje.NJ to moj skrot od Nowego Jorku naturalnie.Jak to nie bede mogla leciec do Kanady przez NJ,jesli nie wychodze poza teren strefy granicznej lotniska?to chyba jakis zart?nie wydaje mi sie zeby to bylo mozliwe...Gdzie moge to sprawdzic?

#204 sly6

Rezydent FORUM

• Administrator
  • 18786 Postów:

Napisano 06 marzec 2012 - 22:18

nie polecisz przez Nowy Jork nie majac wizy turystycznej lub tez wizy tranzytowej i tyle w temacie
a gdzie mozesz takie cos sprawdzic to na stronach rzadowych oraz Ambasady USA i to nie jest zaden zart a takie sa przepisy
nawet jesli nie wyjdziesz z lotniska bo i tak musisz przejsc odprawe paszportowa .

a skrot NJ to sie odnosi do New Jersey a nie do Nowy Jork :)
"Pay it forward" zycie bedzie lepsze dla wszystkich :)
Jeżeli chcesz coś dostać musisz najpierw sam coś dać..

Uwaga ! Karina Pomaga dobrowolnie-wolontariat i kiedy ma wolny czas na forum-jesli nie mozesz doczekac sie odpowiedzi prosze sie przypomniec grzecznie na pw -cierpliwosc wskazana oraz kultura osobista.dziekuje

#205 kzielu

Rezydent FORUM

• Użytkownik
  • 914 Postów:

Napisano 06 marzec 2012 - 22:26

Wyświetl postUżytkownik dalekoodszosy dnia 06 marzec 2012 - 22:11 napisał

Dziekuje za informacje.NJ to skrot od Nowego Jorku naturalnie.Jak to nie bede mogla leciec do Kanady przez NJ,jesli nie wychodze poza teren strefy granicznej lotniska?to chyba jakis zart?nie wydaje mi sie zeby to bylo mozliwe...Gdzie moge to sprawdzic?

Żaden żart - pierwsze miejsce gdzie się trafia po wylądowaniu samolotem to Immigrations - bez wizy zostaniesz odesłana samolotem do Polski. W US nie ma stref granicznych lotniska, po przejściu immigrations jesteś w stanach. Nikt nie będzie pilnował czy na pewno polecisz dalej...

AdSense

• Advert

#206 dalekoodszosy

• Użytkownik
  • 5 Postów:

Napisano 06 marzec 2012 - 22:34

UFFF,to sie narobilo...niedoczytalam.Dzieki wielkie za informacje.A swoja droga,to ci Amerykanie przesadzaja i to ostro!Pozdrawiam

#207 Joanna30

Rezydent FORUM

• Administrator
  • 1754 Postów:

Napisano 07 marzec 2012 - 08:13

Dlaczego przesadzają?
Tak jest wszędzie, gdzie potrzeba wiz. Żeby stanąć na ichniej ziemi musisz mieć pozwolenie. A takim pozwoleniem jest wiza.
A to, że akurat mówimy o wizie do USA, nie znaczy, że w przypadku wiz w innych krajach jest inaczej.

A bez wizy możesz nie zostać wpuszczona do samolotu. Przynajmniej ja musiałam pokazywać wizę przy odprawie paszportowej, kiedy wylatywałam do Stanów. Linia lotnicza nie zabierze Cię na pokład, żeby za chwilę Cię zabrać z powrotem.

#208 Darek13

• Użytkownik
  • 3 Postów:

Napisano 14 marzec 2012 - 09:41

Witam
Mam pytanie. Podczas wypełniania wniosku co mam wpisać w rubryce "zatrudnienie" gdy jestem na stażu (we wniosku o staż mam wpisaną gwarancję zatrudnienia po jego odbyciu)
Dzięki za odpowiedzi.
Miłego dnia!

#209 sly6

Rezydent FORUM

• Administrator
  • 18786 Postów:

Napisano 14 marzec 2012 - 19:18

wpisz ze pracujesz na rozmowie powiesz co i jak :)

Uwaga ! Karina Pomaga dobrowolnie-wolontariat i kiedy ma wolny czas na forum-jesli nie mozesz doczekac sie odpowiedzi prosze sie przypomniec grzecznie na pw -cierpliwosc wskazana oraz kultura osobista.dziekuje

#210 maibuu

• Użytkownik
  • 15 Postów:

Napisano 26 marzec 2012 - 07:33

Kiedyś sly6 podał link do wniosku DS160 offline, ale niestety nie działa już - czy ma ktoś ściągnięty taki plik do zapoznania się przed wypełnianiem?

#211 sly6

Rezydent FORUM

• Administrator
  • 18786 Postów:

Napisano 26 marzec 2012 - 07:39

tutaj jest przykladowy taki ds 160

http://www.immihelp....application.pdf

przy national number w Polsce to bedzie numer PESEL .

#212 maibuu

• Użytkownik
  • 15 Postów:

Napisano 26 marzec 2012 - 08:04

Jesteś szybszy niż torpeda - dzięki.

Zastanawiam się nad rubryką z SSN - 18 lat temu byłem w USA i na pewno miałem taki numer, ale nie mam jak i gdzie sprawdzić jakie to były cyferki. Wpisanie "nie dotyczy" to trochę naciągane, ale z drugiej strony nie będę przecież zmyślał cyferek.
Co wpisalibyście na moim miejscu?

#213 sly6

Rezydent FORUM

• Administrator
  • 18786 Postów:

Napisano 26 marzec 2012 - 10:42

napewno nie mozesz zmyslic numeru
Mozesz napisac takie zapytanie pod te adresy e-mail jak sie postarac o numer SSN lub zapoznac sie jak go odzyskac

http://polish.poland...sy.gov/ssn.html

http://polish.poland...v/contacts.html

#214 Colette26

• Użytkownik
  • 24 Postów:

Napisano 27 marzec 2012 - 14:16

witam, czesto czytam to forum ale dziś sama mam pytanie- nie znalazłam jeszcze tu odpowiedzi. Być może już taka jest ale jako że mam małe dziecko to nie moge poświęcić wiecej czasu na szukanie :) Ale do rzeczy: Czy przy staraniu sie o wize turystyczną - JA i narzeczony ( wspólne 9 mcz dziecko nie bedzie z nami w ambasadzie) - oboje bedziemy miec jeden numerek? kto powinien wspisac dzieco do wniosku? moze ktoś pomoże? dzieki

#215 Rademedes

Rezydent FORUM

• Administrator
  • 1770 Postów:

Napisano 27 marzec 2012 - 16:31

Kazdy z rodzicow.

Wyświetl postUżytkownik Colette26 dnia 27 marzec 2012 - 14:16 napisał

kto powinien wspisac dzieco do wniosku? moze ktoś pomoże? dzieki

Rademedes

Zanim zadasz pytanie, na które odpowiedziano już tutaj wiele razy, skorzystaj z funkcji szukaj ;-)

#216 Colette26

• Użytkownik
  • 24 Postów:

Napisano 30 marzec 2012 - 08:04

ok. dzieki za info. Ale czy może ktoś wie , czy jako para ( wyjazd z wspólnym dzieckiem) każde z nas będzie rozmawiało osobno z konsulem - tym samym- albo innym? JAk to wygląda w praktyce? może jest ktoś kto starał się już w taki sposób o wize?

#217 sly6

Rezydent FORUM

• Administrator
  • 18786 Postów:

Napisano 30 marzec 2012 - 08:06

od Was zalezy jak bedzie z rozmowa,mozecie razem podejsc majac 1 numerek,mozecie sie osobno sie umowic na rozmowe..
Tutaj macie juz dowolnosc,jak razem to niech 1 zadzwoni i umowi Was na 1 pore.

#218 Kamil198

• Użytkownik
  • 1 Postów:

Napisano 31 marzec 2012 - 22:47

Ja byłem w USA dwa miesiące na wizie turystycznej, wróciłem do Polski na 2 tygodnie i później pojechałem znowu, dostałem bez problemu wjazd na pół roku, jak wróce po tym czasie do Polski to jak myślicie po jakim czasie mogę jechać znowu do USA???????

AdSense

• Advert

#219 sly6

Rezydent FORUM

• Administrator
  • 18786 Postów:

Napisano 31 marzec 2012 - 23:46

a po co bedziesz leciec do USA?co Cie trzyma w Polsce,co robisz takiego ze sobie mozesz tak latac?
na to sie nastaw bo to moze urzednikow zainteresowac ,,i jak nie teraz to pozniej
bo mozesz leciec i na 2 dzien jak i za 5 miesiecy -i mozesz byc cofniety jak wyjdzie ze robisz nielegalnie,Twoje odpowiedzi nie beda sie trzymac kupy i mozna bedzie miec podejrzenie ze latasz pracowac ..

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych