Skocz do zawartości

Łatwa Praca Po "polskich" Studiach W Usa

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

accounting (ksiegowosc) bylaby bardzo dobrym kierunkiem -- takze wszystkie dziedziny inzynierii i informatyki tez sa przydatne. Odradzam medycyne, bo bardzo trudno nostryfikowac dyplom.

• Odpowiedzi 34
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano
accounting (ksiegowosc) bylaby bardzo dobrym kierunkiem -- takze wszystkie dziedziny inzynierii i informatyki tez sa przydatne. Odradzam medycyne, bo bardzo trudno nostryfikowac dyplom.

Rozpiętość ciut duża - naprawdę sądzicie że ktoś ma w sobie tyle talentów? ;) I może sobie wybierać między księgowością, inżynierią, informatyką oraz medycyną?

Pomijam fakt że jak się czegoś nie lubi to będzie się w tym dobrym, a niektóre zawody wymagają dodatkowych umiejętności, np. lekarz może być genialny w teorii, ale jak nie ma zdolności manualnych to chirurg z niego będzie marny, jak nie lubi dzieci i/lub dzieci go nie lubią to pediatrą nie powinien zostawać itd.

Moja rada: spisz sobie to co lubisz robić, co Cię interesuje i w czym jesteś dobry (lub wydaje Ci się że jesteś dobry). Jak jesteś noga z matematyki to nie pchaj się na kierunki gdzie ważna jest matematyka, bo sobie nie poradzisz. Ew. weź trochę korków i sprawdź czy naprawdę jesteś noga, czasem to kwestia złych nawyków, złych pedagogów itp. Tyczy to nie tylko matematyki, podałam ja jako przykład, bo sama jestem beznadziejna z matmy ;)

Jak już masz spis to zastanów się co mógłbyś studiować, by nie zmarnować kilku lat na uczenie się czegoś, co Cię kompletnie nie interesuje i nie da żadnej przyszłości. Z tego wybierz sobie coś, co będzie mile widziane w USA, skoro już tak Ci zależy na tej Ameryce ;)

Czytałam kiedyś fajny artykuł o absurdalnych, rzadkich zawodach. Rzecz tyczyła GC - wszyscy opisywani w artykule robili naprawdę dziwne rzeczy i na tej podstawie dostali stały pobyt w USA ;) Nie znaczy to że wystarczy robić coś kretyńskiego żeby dostać GC, musi to być jednocześnie poszukiwany zawód. Najczęściej wymagający specjalizacji wysokiego stopnia.

Napisano

Jackie jak zwykle odpowiada sensownie. Ja odpisalam w miarach teoretycznej dyskusji o tym, jakie wyksztalcenie byloby latwo dostosowane do pracy w USA. Tak jak ty, nie wyobrazam sobie ze ktos kto marzy o karierze jako policjant moze ot tak po prostu przekonac sie do ksiegowosci! A medycyna to juz zupelnie inna bajka, wspomnialam to tylko bo ktos inny zasugerowal wyksztalcenie lekarskie. (W ogole medycyna wydaje mi sie najtrudniejsza droga profesjonalna i w Polsce, i tu.)

Napisano
Ale tych dobrych i co sie znaja na tym bo konkurencja np z Indii jest duza ..

Co do tego kraju (Indie) to sprawa ma sie tak, ze przyjezdza duzo osob, wiekszosc ma skonczony ten sam uniwersytet z wyroznieniem jakims dziwnym cudem zdaja niektore panstwowe egzaminy medyczne za pierwszym razem, a potem sie okazuje ze pojecia nie maja w dziedzinie w ktorej rzekomo powinni byc specjalistami - to z doswiadczenia mojej znajomej.

A z mojego (z punktu widzenia wyksztalcenia informatycznego) jest niestety podobnie. Duzo papierow a niewiele w glowie.

Oczywiscie nie generalizujmy, nie wszyscy ;-)

Napisano
Jktos kto marzy o karierze jako policjant

wiesz to nie jest tak że policjant i tylko policjant poprostu jakoś dziwnie mnie ta Ameryka fascynowała i fascynuje a cop to tylko jedna z opcji, podobnie mam z architekturą USA bardzo lubie zagłębiać sie w tajniki tamtejszych budynków, tylko że wiesz jestem w takim wieku co 100 pomysłów a coś wybrać trzeba, może nie głupi pomysł jest pójść na filologie angielską nauczyc sie bardzo dobrze angielskiego i tam jechać, jak szedłem do LO to myślałem że na 100% pójde na amerykanistyke ale troche niepokoi mnie przyszłość po tym kierunku, w sumie taki kierunek to chyba należy traktować jako ciekawostke i poszerzenie wiedzy a nie jakiś poważny plan na przyszłość jak myślicie?

• 5 tygodni później...
Napisano
Co do tego kraju (Indie) to sprawa ma sie tak, ze przyjezdza duzo osob, wiekszosc ma skonczony ten sam uniwersytet z wyroznieniem jakims dziwnym cudem zdaja niektore panstwowe egzaminy medyczne za pierwszym razem, a potem sie okazuje ze pojecia nie maja w dziedzinie w ktorej rzekomo powinni byc specjalistami - to z doswiadczenia mojej znajomej.

A z mojego (z punktu widzenia wyksztalcenia informatycznego) jest niestety podobnie. Duzo papierow a niewiele w glowie.

Oczywiscie nie generalizujmy, nie wszyscy ;-)

przykladem moze byc

customer assistance (outsourcing) w indiach,sprobuj sie dogadac

• 4 miesiące później...
Napisano

Hej właśnie jestem w USA. Mój narzeczony ma skończone bardzo dobre niszowe studia (rok temu w usa gdziekolwiek się nie pytał o pracę to do razu go chcieli zatrudniać), zieloną karte, super doświadczenie z międzynarodowej korporacji z Polski i co? G... Mówcie sobie co chcecie - tutaj JEST kryzys. W bankach pozwalniali po 100 osób nawet w ciągu 1 dnia! On miał nawet problem, żeby znaleźć byle jaką prace!

Na dzień dzisiejszy odradzam przyjazd. Jest naprawdę ciężko. A jak nie masz SS to już w ogóle nie ma o czym mówić!

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...