Martusinska Posted August 29, 2008 Report Share Posted August 29, 2008 Witam, jestem tu po raz pierwszy i z góry przepraszam administratora, jeśli umieściłam temat w złym dziale, lub jeśli podobna sytuacja była już gdzieś opisana (przejrzałam forum i nie spotkałam się z czymś podobnym, ale oku ludzkiemu może coś umknąć) Mam 22 lata, jestem studentem II roku biologii. W 2002 roku mój narzeczony wyjechał do USA, ma zieloną kartę. Widzimy się na wakacje i święta. W marcu 2007 wyrobiłam sobie wize turystyczną (dostałam na 10 lat). Poleciałam do USA na wakacje ok 2 mce 6.07-25.08. 2007, a potem na święta Bożego narodzenia na ok 2 tygodnie. Zawsze wracałam przed wyznaczonym terminem jaki wbili mi na granicy. Mój narzeczony ukończył szkołe tam i teraz będzie składał papiery na obywatelstwo. Myślimy o tym, aby pobrać się i zacząć wspólne życie w Stanach, bo już nie możemy wytrzymać pożegnań i tego że widzimy się tylko 2 x w roku, a na codzień mamy Gadu-Gadu, telefony, sms-y i skype. Jeśli zdałby egzamin na obywatelstwo i dostałby je, to czy gdybym do niego poleciała, wzielibyśmy ślub to czy mogłabym już legalnie pracować? Bo wiadomo, że z jednej pensji cięzko opłacić czynsz, telefony, auto i samo życie. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
karina Posted August 29, 2008 Report Share Posted August 29, 2008 Od razu nie mozesz pracowac, musisz miec autoryzacje do pracy czyli pozwolenie na prace (EAD - Employment Authorization Document). Od zlozenia dokumentow do urzedu imigracyjnego w ciagu 90 dni powinni wydac ci takie pozwolenie. Jesli w aplikacjach beda bledy badz dopatrza sie czegos - wtedy dostaniesz RFE (zadanie doslania dodatkowych dokumentow) i wtedy nie dostaniesz pozwolenia na prace w ciagu 90 dni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sly6 Posted August 29, 2008 Report Share Posted August 29, 2008 Martusinska jest wiele tematow na ten temat ,nawet jest napisane jakie dokumenty,formularze nalezy skladac itd..Szukaj a znajdziesz te posty ,szukaj w dziale emigracja.. Pamietaj tez o tym ze to co jest napisane teraz za pare miesiecy moze sie zmienic i to nalezy miec na uwadze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
FUGAZI Posted August 29, 2008 Report Share Posted August 29, 2008 Od razu nie mozesz pracowac, musisz miec autoryzacje do pracy czyli pozwolenie na prace (EAD - Employment Authorization Document). Od zlozenia dokumentow do urzedu imigracyjnego w ciagu 90 dni powinni wydac ci takie pozwolenie. Jesli w aplikacjach beda bledy badz dopatrza sie czegos - wtedy dostaniesz RFE (zadanie doslania dodatkowych dokumentow) i wtedy nie dostaniesz pozwolenia na prace w ciagu 90 dni. Czy praca bez autoryzacji ale z opodatkowanycm dochodem, może być zaliczona do tego "czegoś" czego mogą się dopatrzyć? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Martusinska Posted August 29, 2008 Author Report Share Posted August 29, 2008 Właśnie siedze i przeglądam ale wszędzie co innego i nie wiadomo komu wierzyć :] Mam jeszcze jedno pytanie: Jak dostać pozwolenie o pracę nie biorąc ślubu? Dziekuje za zwrócenie uwagi na mój problem Pani Karinie i Panu/i Sly6 Link to comment Share on other sites More sharing options...
sly6 Posted August 29, 2008 Report Share Posted August 29, 2008 Aby pracowac legalnie w USA musisz miec wize pracownicza jesli nie chcesz brac slubu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
karina Posted August 29, 2008 Report Share Posted August 29, 2008 Właśnie siedze i przeglądam ale wszędzie co innego i nie wiadomo komu wierzyć :] Nie sadze zebys widziala jakies inne rzeczy, a przynajmniej nie na tym forum - tutaj pilnujemy aby to co pojawia sie jako odpowiedzi, jesli mowimy o sprawach legalizacji pobytu itp., byly zgodne z prawem. Jesli nie sa - od razu ktos z nas prostuje czyjas odpowiedz. I tym rozni sie to forum od innych, gdzie kazda osoba wie "najlepiej". Mam jeszcze jedno pytanie: Jak dostać pozwolenie o pracę nie biorąc ślubu?Dziekuje za zwrócenie uwagi na mój problem Pani Karinie i Panu/i Sly6 Nie ma takiej mozliwosci zeby dostac pozwolenie na prace bez zlozenia dokumentow o legalizacje pobytu. Sa rozne kategorie aby ubiegac sie o pozwolenie na prace, ale Ciebie one nie dotycza (azyl, uchodzca itp.). Jesli jestes sponsorowana przez prace/pracodawce tez mozesz dostac pozwolenie o prace na pewnym etapie, ale to dlugi proces i bardzo kosztowny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
karina Posted August 29, 2008 Report Share Posted August 29, 2008 Wiza pracownicza tez jest wyjsciem, ale nie dla Ciebie - bo limit wiz sie wyczerpal wiec jedyna opcja to ubieganie sie w kwietniu 2009 o wize H1B i jesli ja dostaniesz - mozliwosc zaczecia pracy w pazdzierniku 2009. Dodam, ze H1B jest ciezko dostac, jest losowanie ktora petycje w ogole urzad wezmie pod uwage (bo petycji jest zwykle 2 razy wiecej niz wiz) plus koszty sa ogromne. Nie wiem czy w ogole jest sens w Twoim przypadku brac pod uwage cos innego niz malzenstwo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nimfa Posted September 4, 2008 Report Share Posted September 4, 2008 Witaj Martusinska, a czemu nie chcesz wziasc slubu skoro nie macie sily juz przezywac tych rozstan i pozegnan? Przyjedz do narzeczonego wez slub, potem malzonek sklada petycje na ciebie i od tego momentu legalnie czekasz na rozpatrzenie patycji. Karina opisywala proces i formy ale zawsze mozecie zwrocic sie na miejscu do urzednika i on powie jakie formy po kolei skladc (I-130, 485, potem czeka was DOL i uzyskanie od nich certyfikatu zebys mogla legalnie pracowac, bo H1B to to dluga, ciezka i niepewna droga ze wzgledu na stosunkowo mala liczbe wiz), moi znajomi sami wypelnili wszystkie formy wedlug informacji z immigration wniesli konieczne oplaty (nie male), przyszla GC i teraz zyja w szczesciu. Glowa do gory jestes w dobraj sytuacji wiec na pewno dacie rade. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sly6 Posted September 4, 2008 Report Share Posted September 4, 2008 Nimfa no cos nie zawsze tak jest ze jak ktos przyjedzie i wezmie slub to dostanie GC i o tym pamietaj .Z tym bywa roznie,poczytaj rozne Fora jak i te i sama zobaczysz ze wielu osobom sie udaje ale nie zawsze tak jest .. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.