Skocz do zawartości

Czy Mam Szanse Na Zalegalizowanie Pobytu W Usa?

zajacowa78

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Poczytalam o waiverze, dzieki,myslicie zeby nawet nie probowac czy szukac sensownego prawnika?

Sensowny prawnik prawidłowo przygotuje papiery, gdy masz podstawy by starać sie o waiver. Bez tego nawet najbardziej sensowny prawnik nie pomoże. Tu trzeba wszystko udokumentować, a z pustego nawet prawnik który jest geniuszem nie naleje...

Napisano

No tak, dzieki,nawet nie pomyslam ze moge sobie zaszkodzic i bedzie jeszcze gorzej niz teraz. Nie widze jakis wyjatkowych przeslanek zeby dostac waiver, moj chlop zdrowy jak byk , o dzieciaka dopiero sie staramy a co dopiero zeby nie mowilo po polsku, itd W tej sytuacji bede sie cieszyc tym co mam.

Napisano

zajacowa78 to sadzisz ze dziecko Ci pomoze w dostaniu waiver?jesli tak to mozesz sie przeliczyc.Jesli juz to dziecko musi byc 1 z wielu przeslanek i to mocnych i wiarygodnych aby takie cos dostac.

Napisano

Nie nie sly6, poprostu przeczytalam w poprzednich postach Kariny,ze najmocniejsza przeslanka do otrzymania waivera MOGLOBY byc, jak malzonek aplikanta jest powaznie chory, a najslabsza jak ma sie dzieci i np nie mowia po polsku, no a moj chlop zdrowy, i cale szczescie :) a dzieci nie mamy ,wiec wogole nie widze JAKICHKOLWIEK NAWET NAJSLABSZYCH przeslanek i to chcialam przez swoja odpowiedz powiedziec.

A o o bejbi sie staramy , bo juz chcemy miec:)

Jesli chodzi o waiver to odpuscilam, bardzo dziekuje za pomoc , bo bez was,moglam sie wpakowac w niezle tarapaty.

A jesli chodzi o nas to chyba sprubojemy ubiegac sie o wize stalego pobytu do Kanady. a tymczasem postaram sie jakos zorganizowac moje nielegalne zycie tutaj:)

Do tej pory mieszkalam 3 lata w NY i NJ , teraz jestesmy u chlopaka rodziny w Utah, tu na nielegalna prace nie ma szans, jest bardzo rygorystycznie pod tym wzgledem. Teraz myslimy o powrocie do NY albo o wyjezdzie do San Francisko. Ny i NJ juz troche znam, wiem ze jakas lekka prace (ze wzgledu na te cholerne stawy) z czasem bym znalazla-cashier, data entry, polska agencja. Nie wiem jednak jak to wyglada w kaliforni, a tam z koleji bardziej odpowiadalby mi klimat. Jezeli macie jakies rady to chetnie skorzystam:)

Napisano

Co do Kanady to jesli chodzi o glownego aplikanta to On musi byc na terenie USA min 1 rok legalnie aby mogl zlozyc papiery w USA i musisz sie dowiedzec jak kto by bylo z Toba jakbys byla podczepiona do meza..

Napisano

O Kanade dowiadywalismy sie u Pani Prawnik nr 2, z mojego postu powyzej-ta ktora widzi jaks szanse w ubieganiu sie o waiver bez wyjazdu ze stanow, wiec teraz nie wiem co myslec o tym, co powiedziala o Kanadzie.

Pytac o Kanade bylismy kiedys u niej troche wczesniej, zanim jeszcze pojawil sie temat slubu pomiedzy nami. Wtedy wywarla na nas dobre wrazenie. Powiedziala ze starac sie o Kanade osobno nie ma sensu ,bo przyjmuja tylko malzenstwa, spelniajace dodatkowo jeszcze inne warunki oczywiscie (chyba ze ktos ma unikalny zawod potrzebny akurat w Kanadzie, to moga wziac single), ale jezeli my chcemy probowac osobno. to ona z gory wie ze to potrwa wiele lat i odpowiedz bedzie odmowna i dlatego nie chce tego brac, bo nie widzi szansy.

Wypytala nas o nasze sytuacje: obywatelskie, edukacyjne, jezykowe , zawodowe i stwierdzila ze mamy szanse jako malzenstwo, dostac staly pobyt w Kanadzie za okolo 2lata. Zaznaczyla jednak, ze z Kanada jest tak, ze w roznych okresach zmienia sie tam zapotrzebowanie na rozne zawody ten okrez okolo dwuletni moze sie zmienic na szybciej albo pozniej. Chciala za to 5 tys $ , amerykanskich;)

Napisano

zajacowa78 ta Pani prawnik powinna najpierw przestudiowac strony urzedowe i wtedy by wiedziala ile to moze potrwac (teraz pewnien moj znajomy moze gora czekac 1,5 roku z USA),nastepna sprawa to czy jestes sama czy tez z kims to czekasz tyle samo na wjazd na teren Kanady i nie ma znaczenia to wogole,jedynie ma znaczenie znajomosc jezyka-zawod-doswiadczenie zawodowe a tych unikalnych zawodow troche jest wliczacajac mechanika samochodowego-blacharza :) .

A 5.000 to daj komus potrzebujacemu Ty wez sie za czytanie strony urzedu :

http://www.cic.gc.ca/english/index.asp

Znajdz kogos z terenu Kanady kto sie zna na prawie i On Ci powie czy Ty w Twojej sytuacji powinnas sama-czy z kims skladac papiery .

• 11 miesięcy później...
Napisano

Przepraszam, ze odkopuje temat ale mam pytanie:

Moj znajomy z Rumuni przyplyna do US w 2000r wlasnie na C1D crew visa z pobytem 29dni... zostal w USA do dzis dzien. Wiem, ze w ciagu pobytu na tej wizie pobral sie z obywatelem USA - nie jestem pewien czy wyslal dokumenty do İmmigration w tamtym czasie gdyz niestety malzenstwo nie przetrwalo proby czasu :) I od tamtej pory cierpliwie czeka na zmiene Ustawy Emigracyjnej dla Nielegalnych - mieszka, prowadzi firme, zyje mu sie dobrze ale jednak zawsze pozostaje chec odwiedzenia rodzicow i znajomych bo jakby niebylo 9 lat minelo a 10ty rok za pasem. Doczytalem troszke o sekcji 245(i)... Czy sa jakies przeslanki do zalegalizowania pobytu z terenu USA przy tym rodzaju wizy oraz dacie przyjazdu do USA w 2000r - znajomy ma oczywiscie nazeczona amerykanke z ktora planuja zalozyc rodzine ale co z kwestia zalegalizowania statusu?

Napisano

Sekcji 245 (i) mozna uzyc jako "obrony tylko wtedy kiedy ona obowiazywala. Czyli jesli obowiazywala (ostatni raz od grudnia 2000 do nie pamietam chyba kwietnia 2001) i w tym czasie kto byl nielegalnie w USA i zarejestrowal sie wUSCIS to sekcja jest chroniony natomiast tak ni z gruszki ni z pietruszki nie.

Jesli planuje nastepny ozenek z obywatelka moze ten przetrwa?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...