Skocz do zawartości

Formalności Po Ślubie Z Obywatelem Usa

akma

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 752
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Witam

Mam pytanie. Jestem w USA od prawie trzech lat . Przyjechalam na wiezie turystyczniej i po jej wygasnieciu zostalam W Stanach. Teraz jestem po slubie i w procesie przygotowywania papierow do urzedu emigracyjnego. Moje pytanie dotyczy tego czy powinnam przyznac sie ze podczas mojego pobytuw USA prawie 2,5 roku pracowalam nielegalnie. Nie mialam SSN ale dostalam ITIN -(individual taxpayer identification number) i na tej podstawie rozliczalam sie z podatkow. Nie wiem czy w takiej sytuacji powinnam przedstawiac im rowniez moj W2.Prosze o porade kogos kto byl w podobnej sytuacji. Pozdrawiam ,Marlena

Napisano

marla jesli rozliczalas sie sie podatkow to powinnas takie cos zaznaczyc..po 2 wiele razy juz bylo napisane na forum ze nielegalny pobyt jak i praca jest tzw przebaczana jak masz slub z obywatelem oraz legalizujesz pobyt na terenie usa,gorzej by bylo jakbys takie cos zalatwiala po za usa...

Napisano

DZiekuje za Szybko odpowiedz.

Wszystko dzieje sie na terenie Usa > Wiesz na poczatku chcialam ten fakt ukryc bo nie wiedzialam jak to moze byc odebrane przez oficera emi. ale masz racje lepiej sie przedstawic wszystkie papiery.Dziekuje jeszcze raz

Napisano

i dobrze ze to zalatwiasz w usa..pamietaj do dostania gc nie ruszaj sie z usa...bo jak wyjdziesz to szybko nie wrocisz nawet majac meza z obywatelstwem.

Napisano

Do aplikacji na K1 wyczytalem, ze warto jest zrobic dziurki dziurkaczem na papierach i ze jest to mile widziane, czy tak samo w przypadku calego AoS? Mam juz gotowe papiery i zastanawiam sie, czy je dziurawic czy zszyc poszczegolne aplikacje, czy moze zostawic kazda osobno- oczywiscie w poprawnej kolejnosci.

dzieki za pomoc.

Napisano
Do aplikacji na K1 wyczytalem, ze warto jest zrobic dziurki dziurkaczem na papierach i ze jest to mile widziane, czy tak samo w przypadku calego AoS? Mam juz gotowe papiery i zastanawiam sie, czy je dziurawic czy zszyc poszczegolne aplikacje, czy moze zostawic kazda osobno- oczywiscie w poprawnej kolejnosci.

dzieki za pomoc.

A możesz napisać dokładnie jak to wszytko przygotowałeś tzn jakie formy i co dołączyłeś ? i za co płacisz?

dzieki Kasia

Napisano

dzieki za pomoc.

Nie zszywaj! co najwyzej zepnij spinaczami.

Dziurkami tez bym sie nie meczyla, nigdy nie widzialam moich papierow w binderze, zazwyczaj trzymaja je w zwyklych zoltych teczkach

poukladaj jakos logicznie i dodaj cover letter wyliczjay co jest zalaczone, a czek na samej gorze

Napisano

A wiec zalatwilam dzisiaj zmiane info na SSC. Czy cos jeszcze trzeba zrobic, oprocz tego? Czy to juz koniec papierkowej roboty?

(W ogole jestem z siebie taka dumna, bo sama pojechalam, sama znalazlam miejsce, sama zalatwilam, juz nie targalam meza ze soba. W ogole wszystkie papiery na AOS i EAD wypelnialam SAMA, bez niczyjej pomocy (GC przyszla bez interview), teraz sama zmienilam SSC - bomba! Chyba zaloze biuro pomocy imigrantom, haha :])

Napisano

Gratulacje!

Jesli pracujesz to musisz jeszcze uaktualnic I-9.

No i zaloz sobie pudlo i odgladaj na bok wszystkie wspolne papiery "bona fide", za 2 lata ci sie przyda :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...