Skocz do zawartości

Formalności Po Ślubie Z Obywatelem Usa

akma

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czy ktoś może mi podpowiedzieć gdzie ja mogę znależć mój A#? Z góry dziękuję.

Jesli wlecialas na turystycznej to raczej go nie masz, wpisujesz "none"

Ty bedziesz dopiero skladac wniosek I-130, prawda?

A# to numer nadawany przez immigration

Jesli bys byla na K1 - narzeczenskiej to mialabys go w paszporcie

jesli wczesniej bys wysylala I-130 i bylby juz zatwierdzony to tez by tam gdzies byl w papierach

• Odpowiedzi 752
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Czy " A#" to to samo nr co "receipt number"? Jak zmienialam status z wizy turystycznej na studencką do dostałam z Immigration receipt nr zaczynający sie od "EAC" dziesięć liczb . Czy to by było to...?

Napisano

NIE

receipt numebr to numer sprawy, dla kazdego skladanego wniosku bedziesz miala inny

A# to twoj numer imigracyjny (zazwyczaj jeden na cale zycie) i bedziesz go maiala dopiero jak ci zatwierdza petycje imigracyjna I-130

zaczyna sie A i ma chyba 9 cyfr

Napisano

witam, ja bym chciala powrocic do sprawy SSN, gdyz naprawde ta sprawa mnie niesamowicie nurtuje. W zeszle wakacje przebywalam w US na wizie J1 (3mc)i zostal mi wtedy przyznany SSN z odpowiednia adnowacja(valid for work only with DHS autohorization) w czerwcu br. wlecialam do US na wizie turystycznej i natej wizie wzielam slub.Nie przywiozlam ze soba tego nr. gdyz przylecialam tu jako turystka i dopiero mielismy zamiar z moim obecnym mezem myslec nad wiza k1( planowalam wrocic do polsci aby podokanczac pewne sprawy) zlozylko sie jednak inaczej i ja tego nr niemam ze soba( pozatym moi rodzice robia remont i wszystko jest w pudlach,mamam moze go odszukac za jakies 3 tyg. a mi zalezy aby teraz wyslac wszystkie dokumeny) moje pytanie jest czy w robryce SSn powinnam wpisac NONE? i na interview wyjasnic okolicznosci.Prosze o pomoc bo ta sprawa spac mi nie daje

Napisano

Numer masz przyznany i zapewne urzednik dopatrzy sie tego w systemie, a wtedy sprawa moze sie opoznic, bo wkoncu cos ukrylas i urzednik moze chciec dociec przyczyn, badz poprostu wyslac ci RFE z prosba o SSN, albo cos takiego. Jak cos masz to nie ukrywaj, zawsze mozesz isc do kazdego SSA biura i poprosic o kopie dokumentu.

Napisano
witam, ja bym chciala powrocic do sprawy SSN, gdyz naprawde ta sprawa mnie niesamowicie nurtuje. W zeszle wakacje przebywalam w US na wizie J1 (3mc)i zostal mi wtedy przyznany SSN z odpowiednia adnowacja(valid for work only with DHS autohorization) w czerwcu br. wlecialam do US na wizie turystycznej i natej wizie wzielam slub.Nie przywiozlam ze soba tego nr. gdyz przylecialam tu jako turystka i dopiero mielismy zamiar z moim obecnym mezem myslec nad wiza k1( planowalam wrocic do polsci aby podokanczac pewne sprawy) zlozylko sie jednak inaczej i ja tego nr niemam ze soba( pozatym moi rodzice robia remont i wszystko jest w pudlach,mamam moze go odszukac za jakies 3 tyg. a mi zalezy aby teraz wyslac wszystkie dokumeny) moje pytanie jest czy w robryce SSn powinnam wpisac NONE? i na interview wyjasnic okolicznosci.Prosze o pomoc bo ta sprawa spac mi nie daje

Nie mozesz napisac NONE bo mumer masz. Zgubilas go i potrzebujesz kopie ale numer bedzie ten sam jest zawsze ten sam na cale zycie

Napisano

Witam, przez ostatnie kilka dni bylam wiernym czytelnikiem forum, poniewaz jestem wlasnie w tracie wypelniania papierow o AOS - wypelniam sama bo na prawnika nas nie stac. Dzieki forum i Waszym podpowiedzia juz praktycznie wszystkie papiery skonczylam - za co dziekuje Wam juz teraz, ale mam jeszcze kilka pytan, na ktore badz nie znalazlam odpowiedzi badz sa one juz przedawnione albo nie dotycza mnie (tak mi sie wydaje). Otoz z grubsza moja sytuacja wyglada tak : przyjechalam na wizie turystycznej i wzielam slub z obywatelem USA, nie pracuje poprostu zajmuje sie domem, chociaz marze juz o tym aby normalnie legalnie pracowac, bo takie siedzenie w domu przytlacza czlowieka - obecnie mieszkamy w CT. Jestem juz po badaniach u immigracyjnego lekarza - w sumie nie bylo najgorzej, w dzieki mamie ktora przy przefaksowala moja karte szczepien, jednak i tak nie uniknelam HPV oraz MMR, na szczescie wynik z testu PPD wyszedl negatywny zarowno tez skorny jak i z krwi, wiec ominelo mnie przeswietlenie pluc (lekarz byl bardzo zawiedziony bo mu kasiorka przeszla kolo nosa, ja za to bylam w niebowzieta :)))) Zeby sobie utrudnic zalatwianie papierkowej roboty w trakcie starania sie o zielona karte nastapi przeprowadzka do innego miasta - ale o to bede sie martwic pozniej - albo jak mozecie mi powiedziec od razu co i jak bede musiala zrobic to bardzo prosze o rade w kwestii zmiany adresu w trakcie trwania AOS... a teraz kilka innych pytan, mianowicie :

1. ktory numer na mojej wizie turystycznej to NONIMMIGRANT VISA NUMBER, ktory wymagany jest w formularzu I-485? (czy jest to numer na czerwono napisany czy moze jest to control number?)

2. w formularzu I-864 w punkcie 23. My current individual annual income is: mam wpisac dochod meza z rozliczenia podatkowego za 2008czy obecny dochod jaki juz zarobil w tym roku? moze glupie pytanie ale juz sie we wszystkim pomalu gubie im dluzej nad tym siedze, a maz jak slyszy o papierach to tez ma juz dosc :)

3. ostatnio udalam sie do pobliskiej agencji ktora m.in.: zajmuje sie wypelnianiem papierow na zielona karte, i dowiedzialam sie iz musze do paierow dolaczyc zaswiadczenie o niekaralnosci i tym samym im zaplacic za to, co oni zalatwiaja przez konsulat polski w NY dla mnie 120$ oraz w miejscowym wydziele bodajze kryminalnym (czy jakos tak - nie wiem) dla mojego meza 80$ = 200$. Z informacji jakie w agencji uzyskalam jezeli tego zaswiadczenia nie dolacze do akt o AOS to moja sprawa moze sie przeciagnac w czasie nawet do 1.5 roku? mam pytanie bo nigdzie na forum nie wyczytalam o zaswiadczeniu o niekaralnosci, zebym musiala dolaczyc je do papierow - czy mozecie mi powiedziec o co w tym wszystkim chodzi? czy poprostu chca mnie naciagnac na jeszcze wieksze koszta? To chyba tyle pytan - jak cos jeszcze mi przyjdzie do glowy to sie odezwe ;)

Pozdrawiam

Napisano

1. ktory numer na mojej wizie turystycznej to NONIMMIGRANT VISA NUMBER, ktory wymagany jest w formularzu I-485? (czy jest to numer na czerwono napisany czy moze jest to control number?

CZERWONY NR

Napisano

A wiec, tydzien temu dostalem GC, a 2 tygodnie temu EAD card. W paszporcie dalej mam wpiete I-94 i teraz zastanawiam sie, czy ja te EAD card i I-94 powinienem sam oddac (w zadnej korespondencji o tym nie wspomnieli), czy nic sie nie martwic i poprostu zatrzymac na pamiatke? Kiedys gdzies wyczytalem, ze podczasz interview zabieraja i EAD, i I-94, wiec stad moje watpliwosci.

Z gory dzieki za odpowiedzi.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...