Paweł z wroc Napisano 5 Kwietnia 2009 Zgłoś Napisano 5 Kwietnia 2009 No i w przeciwieństwie do TYN czy TVP p. Elżbieta Wysocka odpowiedziała. Witaj Pawel! Dziekuje za pozdrowienia i mile slowa. Pytasz jak nam sie wiedzie i czy warto tu przyjechac. Otoz na poczatku naszego pobytu w USA bylo ciezko - brak znajomosci jezyka (w Polsce nie uczylam sie angielskiego) ciezka fizyczna praca a w zwiazku z tym niskie zarobki. Cieszylismy sie, ze mieszkamy w miejscowosci, w ktorej jest duzo Polakow, ktorzy nam pomogli. Lecz po wyemitowaniu pierwszych odcinkow "Zielonej karty" stosunki z Polakami (oczywiscie nie wszystkimi) zaczely sie psuc. Nawet Ci, ktorym pomoglismy my, zaczeli odwracac sie od nas i nie tylko zreszta. Przenieslismy sie wiec z Lakewood do sasiedniego miasteczka Brick. Ale i tu spotkalismy sie z zazdroscia, zawiscia itp. Po 4 latach mieszkania w stanie New Jersey bank udzielil nam pozyczki i kupilismy domek z dzialka w stanie Nowy Jork i od 3 lat mieszkamy w miejscowosci Newfield (90 km od slawnego od wczoraj miasta Binghempton). O zyciu tutaj napisze w nastepnym liscie jak napiszesz konkretnie co Cie tutaj interesuje np sport, nauka, praca, kultura, polityka itp. Teraz koncze, poniewaz przygotowuje sie do jutrzejszego powitania mojej corki i wnuczek, ktore na trzy tygodnie przylatuja do nas w odwiedziny. Pozdrawiam Ciebie, Twoich bliskich i forumowiczow. Do milego!
sly6 Napisano 5 Kwietnia 2009 Zgłoś Napisano 5 Kwietnia 2009 I tutaj Pani Elzbieta ma racje,mozna dobrze trafic a mozna tak trafic ze szkoda nawet mowic ..I tutaj nie ma roznicy ze My jestesmy ok wobec tych osob,takie jest zycie czasami nie ktorych osoba (szczescie-nieszczescie trafic na odpowiednie osoby)..
Paweł z wroc Napisano 5 Kwietnia 2009 Zgłoś Napisano 5 Kwietnia 2009 Jako że p. Elżbieta zaprosiła mnie do dalszej konwersacji Czy ma ktoś jeszcze może jakieś pytanie które chciał by jej zadać, bo za jakiś czas chce jej odpisać i zadać parę pytań od siebie
kuba_grd Napisano 5 Kwietnia 2009 Zgłoś Napisano 5 Kwietnia 2009 Mnie ciekawi jak z jezykiem teraz "stoi" p. Elzbieta oraz jej maz W wiadomosci wyslanej do Ciebie napisala Otoz na poczatku naszego pobytu w USA bylo ciezko - brak znajomosci jezyka dlatego ciekaw jestem jak jest teraz i na jakim poziomie moze nauczyc sie jezyka starsza osoba
kubons34 Napisano 6 Kwietnia 2009 Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2009 A czy probowal ktos pisac do p.Adama???
chrzanu Napisano 19 Kwietnia 2009 Zgłoś Napisano 19 Kwietnia 2009 Ma ktos odcinek 6 i 7 zielonej karty?
bigguy Napisano 10 Maja 2009 Zgłoś Napisano 10 Maja 2009 pawel z wroc zapytaj sie Eli co oni teraz robia ???? jakie prace wykonuja ona i jej maz ???? i zapytaj sie czy beda wracac do Polski w przyszlosci czy juz pozostana w usa na stale ???
WsK Napisano 2 Czerwca 2009 Zgłoś Napisano 2 Czerwca 2009 No to ładnie że im sie powodzi, Kiedys zarówno w TVP i na Poloni oglądałem dwukrotnie Zielona Karte i bardzo mi się podobał, Mam Bardzo dużo odcinków na płytach, ale brakuje głownie odcinków 20-30 ma ktoś ?
kuba_grd Napisano 2 Czerwca 2009 Zgłoś Napisano 2 Czerwca 2009 Z odcinkow jak do tej pory to tylko to, co tu wrzucone jest. Mam wielka prosbe. Moglbys te odcinki na neta wrzucic? Na pewno wiele osob byloby wdziecznych Jesli nie to moglbys moze je przegrac na inne plytki, wyslac mi i ja je bym wrzucil. Oczywiscie koszt przesylki i cene plyt bym pokryl
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.