andyopole Napisano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Napisano 13 Czerwca 2009 Witamtak sobie czytam ten wątek, bo moja znajoma przedłużyła pobyt w USA, a teraz chciałaby jechać na work and travel. I tak przez przypadek przypomniałam sobie o mojej sytuacji. Byłam w USA legalnie, wróciłam nawet przed czasem. Ale zostawiłam sobie konto bankowe w USA. Czy to może być jakiś problem? Jak narazie z iego nie korzystałam. Zostawiłam go sobie na zakupy przez ebay czy coś takiego. Zamierzam wrócić do USA na program work nad travel w przyszłym roku. Czy te zostawione konto może być jakimś problemem? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź Posiadanie wlasnych pieniedzy poki co nie jest w USA przestepstwem... Ciekawe co jeszcze mozna wymyslec............???
Rademedes Napisano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Napisano 13 Czerwca 2009 przestepstem nie jest, ale nie wyglada to normalnie, turysta nie potrzebuje konta w amerykanskim banku - od razu pojawia sie podejrzenie o prace (choc pewnie czesto niesluszne) to tak jakby turysci zza wschodniej granicy otwierali w Polsce konta w celach turystycznych :-) tez by to wygladalo dziwnie
sly6 Napisano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Napisano 13 Czerwca 2009 Podobnie kiedys bylo z prawkiem z USA jak znajdowali w bagazu ,bylo duzo pytan i jak ktos zle odpowiadal lub tez nie potrafil uzasadnic wtedy bylo podejrzenie o pracy nielegalnej.I wielu przypadkach urzednik mial racje. Jak mozna przeczytac na forum to zazwyczaj klopoty maja osoby ktore siedza ten max 6 miesieczny pobyt lub tez dluzej i szybko wracaja do USA..
danielgar Napisano 22 Czerwca 2009 Zgłoś Napisano 22 Czerwca 2009 sly6 ma 100% racji , sam jestem tego przykładem.... a co do autora wątku to ciekawi mnie czy dostal vize w dublinie czy nie dostal i teraz moze pracuje w IRL?
berenika Napisano 24 Czerwca 2009 Zgłoś Napisano 24 Czerwca 2009 Witam wszystkich którzy potrafia mi w jakikolwiek sposob pomóc.Mam pytanie poniewaz bylem jakis czas w usa nielegalnie ale to bylo 3 lata temu i teraz chcialbym bardzo tam wrócic i nie wiem czy oni w ambasadzie i na lotnisku w usa sa w stanie w jakikolwiek sposob sprawdzic czy bylem nielegalnie. Pozdrawiam Witam ! Ja bym sie na Twoim miejscu nie wybierała do USA. Napewno Ciebie cofną. Ja przedłuzyłam sobie pobyt w USA tylko 9 dni, kontaktowałam sie z ambasadą w tej sprawie i mi odpowiedzieli, że mogę zostac zawrócona. I tak sie też stało. 19ego maja zostałam zawrócona z lotniska w Miami i teraz mam zakaz wjazdu na 5 lat. Oni wszystko na lotnisku wiedzą, nawet jeśli skłamałeś we wniosku wizowym. Także tu przestroga dla innych : Nie kłamcie POzdrawiam
czasami gosc Napisano 6 Lipca 2009 Zgłoś Napisano 6 Lipca 2009 Witam, Moja sytuacja jest nastepujaca: w latach 1989-91 bedac studentem bylem w USA, z czego ponad rok nielegalnie. I-94 przy wyjezdzie zgubilem, ale Finnair poprosil mnie o wypelnienie nowego. Przez te lata nie wyjezdzalem. Obecnie biore udzial w programie akademickim, ktory wymaga wyjazdu na tydzien na uczelnie amerykanska (bedzie to wiza studencka). Analizuje moja sytuacje i chyba to cienko widze. 18.letni czas powinien w jakis sposob zmazac "moja wine", ale sam fakt wpisania na wniosku pobytu nielegalnego prawdopodobnie mnie zdyskwalifikuje w oczach konsula, jesli mnie w ogole zaprosi. Czy slyszeliscie o podobnych przypadkach i zakonczeniu (happy end, czy tez "na drzewo")? Bede wdzieczny za jakiekolwiek rady. POzd
gal Napisano 6 Lipca 2009 Zgłoś Napisano 6 Lipca 2009 Nie wiadomo jak skrzetnie wtedy odnotowywali zapisy mysle ze nie bardzo skrzetnie jesli wogole to i tak milnelo wiele lat cala sprawa moze okazac sie przedawniona
sly6 Napisano 6 Lipca 2009 Zgłoś Napisano 6 Lipca 2009 jak wpiszesz nie prawde a na granicy wyjdzie ze byles nielegalnie chociaz juz nie masz zakazu to Cie cofna za klamstwo we wniosku wiec czy warto ?wpisz prawde i nie jestes na przegranej pozycji ,co innego jak zaczniesz klamac i pisac nieprawde,wtedy jak zobacza ze cos nie gra wtedy mozesz miec zakaz wjazdu na teren USA ,czy to z wiza czy tez bez wizy w ruchu bezwizowym.
mezzi Napisano 17 Lipca 2009 Zgłoś Napisano 17 Lipca 2009 Ciekawy jestem czy koledze ktory lecial przez dublin sie udalo czy nie? Zna ktos osoby ktore tak samo lecialy do usa? pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.