Skocz do zawartości

Powrót Do Usa

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam

tak sobie czytam ten wątek, bo moja znajoma przedłużyła pobyt w USA, a teraz chciałaby jechać na work and travel. I tak przez przypadek przypomniałam sobie o mojej sytuacji. Byłam w USA legalnie, wróciłam nawet przed czasem. Ale zostawiłam sobie konto bankowe w USA. Czy to może być jakiś problem?

Jak narazie z iego nie korzystałam. Zostawiłam go sobie na zakupy przez ebay czy coś takiego. Zamierzam wrócić do USA na program work nad travel w przyszłym roku. Czy te zostawione konto może być jakimś problemem?

Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź :)

Posiadanie wlasnych pieniedzy poki co nie jest w USA przestepstwem...

Ciekawe co jeszcze mozna wymyslec............??? :)

• Odpowiedzi 129
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

przestepstem nie jest, ale nie wyglada to normalnie, turysta nie potrzebuje konta w amerykanskim banku - od razu pojawia sie podejrzenie o prace (choc pewnie czesto niesluszne)

to tak jakby turysci zza wschodniej granicy otwierali w Polsce konta w celach turystycznych :-) tez by to wygladalo dziwnie :)

Napisano

Podobnie kiedys bylo z prawkiem z USA jak znajdowali w bagazu ,bylo duzo pytan i jak ktos zle odpowiadal lub tez nie potrafil uzasadnic wtedy bylo podejrzenie o pracy nielegalnej.I wielu przypadkach urzednik mial racje.

Jak mozna przeczytac na forum to zazwyczaj klopoty maja osoby ktore siedza ten max 6 miesieczny pobyt lub tez dluzej i szybko wracaja do USA..

• 2 tygodnie później...
Napisano
Witam wszystkich którzy potrafia mi w jakikolwiek sposob pomóc.

Mam pytanie poniewaz bylem jakis czas w usa nielegalnie ale to bylo 3 lata temu i teraz chcialbym bardzo tam wrócic i nie wiem czy oni w ambasadzie i na lotnisku w usa sa w stanie w jakikolwiek sposob sprawdzic czy bylem nielegalnie.

Pozdrawiam

Witam ! Ja bym sie na Twoim miejscu nie wybierała do USA. Napewno Ciebie cofną. Ja przedłuzyłam sobie pobyt w USA tylko 9 dni, kontaktowałam sie z ambasadą w tej sprawie i mi odpowiedzieli, że mogę zostac zawrócona. I tak sie też stało. 19ego maja zostałam zawrócona z lotniska w Miami i teraz mam zakaz wjazdu na 5 lat. Oni wszystko na lotnisku wiedzą, nawet jeśli skłamałeś we wniosku wizowym. Także tu przestroga dla innych : Nie kłamcie

POzdrawiam

• 2 tygodnie później...
Napisano

Witam,

Moja sytuacja jest nastepujaca: w latach 1989-91 bedac studentem bylem w USA, z czego ponad rok nielegalnie. I-94 przy wyjezdzie zgubilem, ale Finnair poprosil mnie o wypelnienie nowego.

Przez te lata nie wyjezdzalem. Obecnie biore udzial w programie akademickim, ktory wymaga wyjazdu na tydzien na uczelnie amerykanska (bedzie to wiza studencka).

Analizuje moja sytuacje i chyba to cienko widze. 18.letni czas powinien w jakis sposob zmazac "moja wine", ale sam fakt wpisania na wniosku pobytu nielegalnego prawdopodobnie mnie zdyskwalifikuje w oczach konsula, jesli mnie w ogole zaprosi.

Czy slyszeliscie o podobnych przypadkach i zakonczeniu (happy end, czy tez "na drzewo")?

Bede wdzieczny za jakiekolwiek rady.

POzd

Napisano

Nie wiadomo jak skrzetnie wtedy odnotowywali zapisy

mysle ze nie bardzo skrzetnie jesli wogole

to i tak milnelo wiele lat

cala sprawa moze okazac sie przedawniona

Napisano

jak wpiszesz nie prawde a na granicy wyjdzie ze byles nielegalnie chociaz juz nie masz zakazu to Cie cofna za klamstwo we wniosku wiec czy warto ?wpisz prawde i nie jestes na przegranej pozycji ,co innego jak zaczniesz klamac i pisac nieprawde,wtedy jak zobacza ze cos nie gra wtedy mozesz miec zakaz wjazdu na teren USA ,czy to z wiza czy tez bez wizy w ruchu bezwizowym.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Ciekawy jestem czy koledze ktory lecial przez dublin sie udalo czy nie? Zna ktos osoby ktore tak samo lecialy do usa? pozdrawiam :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...