Skocz do zawartości

Wizyta W Ambasadzie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam Wszystkich. Mam Pytanie ;) Słyszalem gdzies ze jest taka możliwośc ze jezeli sie zajdzie na umowione spotkanie z konsulem razem z obywatelem USA to ten moze żądać wydania wizy dla tej osoby i ambasada musi wydac taka wize. Ślyszeliscie cos o takich przypadkach? Czy to nie jest prawda?Pozdrawiam

Napisano

Ambasada nic nie musi. To nie obywatel USA ma przekonac konsula, zeby komus dal wize, a osoba starajaca sie o wize.

Jesli aplikant nie dostal wizy, wtedy obywatel moze starac sie uzyskac wyjasnienia w sprawie i "interweniowac" - chociaz to chyba za duzo powiedziane.

Ja znam osobiscie jeden przypadek, gdzie po interwencji obywatela, osoba, ktorej odmowiono wizy ja dostala. Trwalo to jednak troche i raczej traktowalbym to jako odosobniony przypadek.

Napisano

a gdzies o takim czyms slyszal?faktycznie zdarza sie czasami ze jak sie idzie z obywatelem to moga lecz nie musza wydac komus wize...

Jesli tak by bylo to prawie kazdy by szedl z obywatelem USA po wize i wtedy odsetek odmow bylby ponizej 10% ;)

Napisano
Witam Wszystkich. Mam Pytanie ;) Słyszalem gdzies ze jest taka możliwośc ze jezeli sie zajdzie na umowione spotkanie z konsulem razem z obywatelem USA to ten moze żądać wydania wizy dla tej osoby i ambasada musi wydac taka wize. Ślyszeliscie cos o takich przypadkach? Czy to nie jest prawda?Pozdrawiam

Takie rzeczy "na bank" mozna uslyszec pod polskim kosciolem po sumie. Niewazne czy to Cambridge, Ealing, Jackowo czy Frankfurt.

Napisano

Dobra sprawa z autopsji jak to wyglada jak idzie sie z obywatelm do konsulatu:

Moja babcia nielegalnie byla w stanach pare lat, no i mimo wszystko probowala potem

startowac o wize (promese wizowa) w Polsce, w konsulacie w Krakowie i Warszawie.

Krakow oczywisice ciagle odmowy, a przy ostatniej wizycie powiedzieli jej ze nigdy wizy nie

dostanie. W kazdym badz razie ostatniego roku przyjechala jej corka do Polski i chciala z nia isc

po raz kolejny do ambasady, wypelnilem wnioski, rozmowe umowilem w ambasadzie.

Pojechaly, na miejscu okazalo sie ze urzednicy powiedzieli mojej ciotce (corce babci), ze

moze poczekac na babcie w "poczekalni" (Nie wiem jak to wyglada w warszawie, bo w kraku to

jest takie miejsce do siedzenia i czekanie az cie wywolaja). No i poszly do tej poczekalni, babcia

zostala wezwana, podeszla sama, okazalo sie ze kunsul byl jakis niezby spolszczony no ciotka interweniowala

ze ona zna angielski i niech rozmowa odbedzie sie przez nia. Konsul nie mial problemow.

Przegladali papiery babci, nie sciemnialem w nich pisalem kiedy odmowy i o ile przekroczyla pobyt.

Konsul ktory robil interview, nie wiedzial co zrobic z wnioskiem, z jednej strony czysty przypadek do uwalenia,

z drugiej gada z obywatelka ktora zada wyjasnien czemu mama nie moze jej odwiedzic.

Ostatecznie wezwali kogos wyzszego i obydwaj zaczeli dumac nad wnioskiem, no i ten wyzszy stopniem konsul

tlumaczy mojej ciotce ze w tym roku nie moga dac babci wizy, ale niech sprobuje za rok bo sie jej konczy karencja

dziesiecioletnia, i bedzie mogla probowac.

Tak czy siak odmowa jest, wiec przyprowadzenie obywatela nie za duzo pomaga. Z tym ze w drastycznych przypadkach

mozna probowac wszystkiego.

Napisano

plusem calej sytuacji jest to, ze babcia teraz wie na czym stoi ;-)

pojdzie za rok i zawsze bedzie mogla powiedziec, ze byla rok temu i ze powiedzieli jej ze ma szanse na wize, zreszta czemu mieliby po czasie zakazu nie wpuscic babci ;-)

Napisano
Słyszalem gdzies ze jest taka możliwośc ze jezeli sie zajdzie na umowione spotkanie z konsulem razem z obywatelem USA to ten moze żądać wydania wizy dla tej osoby i ambasada musi wydac taka wize.

ROTFL (:

Napisano

Słuchajcie mam problem. w czwartek mam wizyte umowioną w ambasadzie w czwartek ale brakuje mi zaproszenia bo znajomy zapomnial wyslac i sie nie doczekam. jak lepiej zrobic odwolac wizyte czy jechac bez zaproszenia? jest wogole mozliwosc odwolania wizyty?co mi poradzicie????

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...