Skocz do zawartości

Szanse Na Wizę

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 35
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Słuchajcie, a jak oceniacie moje szanse na wizę w przypadku, w którym na D-156 jako datę wylotu do USA wpisał ostatnie 3 tygodnie września.

Jako student musiałbym wrócić do Polski na rozpoczynający mi się od 1-go października 3 rok studiów na UJ, a do pracy nielegalnej na 3 tyg. przecież i tak się nikomu nie opłaca wyjeżdżać.

Pozostaje jeszcze źródło dochodu. Dorabiam, lecz skromnie. Na podróż jednak pieniądze mieć będę. Czy jeśli powiem, że co roku w wakacje jeżdżę dorobić do wujka w Anglii, który prowadzi tam polski sklep, to czy będę zmuszony okazać na to jakiś dowód?

A więc przez całe wakacje praca, a pod ich koniec turystyczny wypad do USA na ost. 3 tyg.

Proszę o podpowiedzi za które z góry dziękuję.

Napisano

Mozesz to powiedziec o Wujku a czy Ci Konsul uwierzy to juz inna sprawa ,,i nie ma znaczenia nie napiszesz ze lecisz na 3 tygodnie bo sa takie osoby co mialy byc krotko a byly dlugoooo..

Napisano

Pewna jest tylko śmierć;-)

Poza tym dla mnie ta wiza to nie jest sprawa życia i śmierci. Na świecie jest tyle wspaniałych miejsc, do których można polecieć bez wizy, jak choćby i: Rio de Janeiro, Hawana, Meksyk, Wyspy Karaibskie, Malediwy i wiele, wiele innych. Warto jednak spróbować postarać się i o wizę do USA. Bo zakazany owoc zawsze kusi najbardziej;-)

• 3 tygodnie później...
Napisano

Ja mam takie same pytanie do osób doświadczonych...

Rok temu byłam na kursie językowym na wizie studenckiej z uwagi na większą ilość godzin. Wróciłam o czasie, wszystko było jak najbardziej ok.

W tym roku w sierpniu wyjeżdżam (o ile dostanę wizę) na kurs językowy ponownie jednak tym razem muszę ubiegać się o wizę turystyczną.

Jestem na III roku i w czerwcu teoretycznie kończę studia, o ile się obronię... Wydaje mi się to największy mój minus, ale może przesadzam...

Mam już kupione bilety w obie strony. Dostałam zaproszenie ze szkoły potwierdzające, że przyjeżdzam do nich i że mam gdzie spać, że będę się uczyć itd.

Oczywiście za wyjazd płacą rodzice, ale jeśli konsul poprosiłby mnie o pokazanie wyciągów z konta np. to jestem w stanie udowodnić, że stać mnie na taki wyjazd i że na pewno nie zostanę tam pracować nielegalnie....

Nie mam żadnej rodziny w USA, ani nikt nie przebywał tam nielegalnie. Cała moja bliższa rodzina mieszka w Polsce

Myślicie, że mogę mieć jakieś problemy z dostaniem wizy?

Najbardziej martwie się tym, że tracę w lipcu status studenta jeśli się obronię, ale o wizę idę się ubiegać teraz, więc jeszcze studentem jestem...

Napisano

Dla Konsula bedzie sie liczyc to ze jestes studentka teraz oraz to ze konczysz studia a tutaj juz moze byc roznie,czasami osoby dostaja wize a czasami wychodza bez bo nie udowodnily w czasie rozmowy ze wroca i ze maja jakies plany w Polsce po studiach..

Napisano
Dla Konsula bedzie sie liczyc to ze jestes studentka teraz oraz to ze konczysz studia a tutaj juz moze byc roznie,czasami osoby dostaja wize a czasami wychodza bez bo nie udowodnily w czasie rozmowy ze wroca i ze maja jakies plany w Polsce po studiach..

jak patrze to niby na dokumencie nie wpisuje sie daty studiow...

A jeszcze się zastanawiam nad taką rzeczą. Myślałam ewentualnie, że w razie odmowy turystycznej po prostu dopłacić do ilości godzin na wize studencką i wtedy iść się ubiegać o studencka. Po 3 miesiącach np. od ubiegania o turystyczną :/... ale też pewnie by to nic nie zmieniło... mam nadzieję, że uda mi się dostac turystyczna. nie wazne na ile. wazne zeby byla.

Napisano

hej, też jestem w podobnej sytuacji do Joanna.En tzn. jestem studentem ostatniego roku i mam zamiar bronić się w czerwcu. Ubiegam się o wizę turystyczną. Czy podczas rozmowy z konsulem będą potrzebne mi jakieś dokumenty oprócz legitymacji i indeksu. (chodzi mi o jakieś zaświadczenia z dziekanatu o przełożeniu obrony na październik czy coś w tym stylu)

proszę o odp.

pozdrawiam

Napisano

Mozesz takie zaswiadczenie wziasc ale i tak rozmowa pokaze czy wrocisz na czas i masz obrone w tym czasie,nie ktorym osobom sie udaje takie cos.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...