katlia Napisano 27 Marca 2009 Zgłoś Napisano 27 Marca 2009 Na pocieszenie ci powiem ze amerykanie tez maja problemy z emigracja na stale do europy, w tym do polski
Zeelof Napisano 27 Marca 2009 Autor Zgłoś Napisano 27 Marca 2009 Dobra ja i tak będę próbować w końcu musi znaleźć się jakieś wyjście w sam raz dla mnie ;P
Jim Beam Napisano 27 Marca 2009 Zgłoś Napisano 27 Marca 2009 Szykuje sie Reforma Imigracyjna, albo jak kto woli Amnestia dla nielegalnych imigrantow, ktora zmieni prawo imigracyjne calkowicie. Sledze wiadomosci w tej sprawie na biezaco i przewaza opinia, ze debate zaczna jeszcze w tym roku, w okolicach jesieni, wiec prawo moze sie zmienic w 2010 roku i pewnie duzo zasad otrzymania wiz i stalego pobytu sie zmieni. Mozesz podac wiarygodne linki do tych rewelacji? Gdzie te wiadomosci sledzisz? Tylko daruj sobie prosze pseudoprase polonijna typu nowe dzienniki i tym podobne bzdury. Najlepiej linki do stron Kongresu z numerami tekstow projektow ustaw bedacych w dyskusji. Moja osobista opinia: nikt, ale to nikt nie ruszy w obecnej sytuacji gospodarczej sprawy jakiejkolwiek "legalizacji" - opor opinii publicznej jest zbyt duzy, Meksyk sie wali a gros nielegalnych pochodzi z poludnia, Obama naobiecywal cudow, robi glupoty i traci poparcie kazdego dnia, Republikanie chca wrocic do Kongresu i nikt tej sliskiej sprawy nie bedzie ruszal. "Amnestia" byla jednym z tematow przewodnich Demokratow, ale nawet oni widza, ze moga wiecej na tym stracic niz zyskac, bo potencjalna "amnestia" moze nie przejsc przez Kongres a wtedy zamiast zyskac nowych wyborcow straca tylko starych. Jak napisalem powyzej, to moje zdanie, nie musisz sie zgadzac, zreszta moze twoje linki zmienia moje spojrzenie na sprawe, czekam niecierpliwie.
gal Napisano 27 Marca 2009 Zgłoś Napisano 27 Marca 2009 Obys sie tylko nie mylil.Ten pacan dalej obiecuje ,mam nadzieje ze za dwa lata republikanie odzyskaja kongres moze senat bo ten kretyn wykonczy ten kraj tu masz link jak obiecuje hiszpanskojezycznym ze reforma imigracyjna nadchodzi http://www.wnd.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=89463
Jim Beam Napisano 28 Marca 2009 Zgłoś Napisano 28 Marca 2009 Gal, the Messiah Obama obieca kazdemu wszystko. Na szczescie jeszcze nie zostal dyktatorem.
Paper Napisano 28 Marca 2009 Zgłoś Napisano 28 Marca 2009 Mozesz podac wiarygodne linki do tych rewelacji? Gdzie te wiadomosci sledzisz?Tylko daruj sobie prosze pseudoprase polonijna typu nowe dzienniki i tym podobne bzdury. Najlepiej linki do stron Kongresu z numerami tekstow projektow ustaw bedacych w dyskusji. Moja osobista opinia: nikt, ale to nikt nie ruszy w obecnej sytuacji gospodarczej sprawy jakiejkolwiek "legalizacji" - opor opinii publicznej jest zbyt duzy, Meksyk sie wali a gros nielegalnych pochodzi z poludnia, Obama naobiecywal cudow, robi glupoty i traci poparcie kazdego dnia, Republikanie chca wrocic do Kongresu i nikt tej sliskiej sprawy nie bedzie ruszal. "Amnestia" byla jednym z tematow przewodnich Demokratow, ale nawet oni widza, ze moga wiecej na tym stracic niz zyskac, bo potencjalna "amnestia" moze nie przejsc przez Kongres a wtedy zamiast zyskac nowych wyborcow straca tylko starych. Jak napisalem powyzej, to moje zdanie, nie musisz sie zgadzac, zreszta moze twoje linki zmienia moje spojrzenie na sprawe, czekam niecierpliwie. Kurde...nie pamietam gdzie czytalem wiadomosci na temat imigracji i wogole, natomiast moge Cie zapewnic, ze polska prasa, a raczej polonijna prasa, to ostatnia do ktorej zagladam, bo tam wypowiada sie kupa polaczkowych adwokatow imigracyjnych, chcacych wydrzec kase od polskich roboli. Najczesciej, prawie kazdego dnia wpisuje w wyszukiwarce Google haslo pod tytulem np. March 27 2009 Us Immigration News, albo March 27 2009 US Immigration Reform News i wtedy odpala sie kupa linkow do roznych artykulow i komentarzy zewszad, np. The Washington Post (mysle, ze to miarodajne artukuly, bo i gazeta powazna) i jak wspomnialem przewaza opinia, ze rusza jakas debate na jesieni 2009, choc jak na razie, to tylko czytam o czym idacym w zupelnie innym kierunku, np. ostatnio(jakies kilka dni temu Senat w stanie Indiana uchwalil prawo dajace Policji w tym stanie mozliwosc i chyba obowiazek do sprawdzania statusu imigracyjnego zatrzymanych, czyli jak ci cop w Inidianie rutynowo kaze pull-over, dojdzie, ze Jestes nielegalnie, zglosi Twoja kandydature do Immigration...kurde.... Takie to przeboje sie dzieja. Rowniez studentom utrudniaja na kazdym kroku...Choc sam juz nie jestem studentem ale znam kilka osob, ktore bardzo by chcialy, bedac nielegalnie, studiowac, ale niestety, ta mozliwosc nielegalnym tez zamykaja....Podobalo mi sie, co powiedzial ktorys z tych meksykanskich politykow, ze "zawsze mozna powiedziec, ze nie jest dobry czas na reforme imigracyjna, bo jest przed wyborami, albo sa wybory, albo sytuacja ekonomiczna i wogole...ale jesli prezydent Obama nie dotrzyma swoich obietnic w tym wzgledzie i nic nie zrobi w najblizszym czasie, to powroci to ze zdwojona sila i bedzie nie 12 milionow nielegalnych, a 20 milionow i bedzie jeszcze wiekszy problem.... Pozdro
sly6 Napisano 28 Marca 2009 Zgłoś Napisano 28 Marca 2009 Paper to jesli sledzisz tak artykuly to doszukaj sie kiedy byla ostatnia tak duza amnestia -nie mylic z reforma prawa..I jak widzisz nic sie nie zmienilo , a ze prawo bedzie sie zaostrzac to juz wiadomo od pewnego czasu po licznych artykulach na tym forum.
karina Napisano 28 Marca 2009 Zgłoś Napisano 28 Marca 2009 Kurde...nie pamietam gdzie czytalem wiadomosci na temat imigracji i wogole, natomiast moge Cie zapewnic, ze polska prasa, a raczej polonijna prasa, to ostatnia do ktorej zagladam, bo tam wypowiada sie kupa polaczkowych adwokatow imigracyjnych, chcacych wydrzec kase od polskich roboli. najbardziej podobalo mi sie ogloszenie (nie pamietam dokladnie ale bylo w tym stylu): przeslij nam czek lub money order na $250 a my poinformujemy Cie od razu o amnestii. Wyslemy Ci listem expresowym gotowe dokumenty do wypelnienia i dzieki temu bedziesz w kolejce przed innymi. Nie czekaj, pomysl o przyszlosci za jedyne $250. Najczesciej, prawie kazdego dnia wpisuje w wyszukiwarce Google haslo pod tytulem np. March 27 2009 Us Immigration News, albo March 27 2009 US Immigration Reform News i wtedy odpala sie kupa linkow do roznych artykulow i komentarzy zewszad, np. The Washington Post (mysle, ze to miarodajne artukuly, bo i gazeta powazna) i jak wspomnialem przewaza opinia, ze rusza jakas debate na jesieni 2009, choc jak na razie, to tylko czytam o czym idacym w zupelnie innym kierunku, np. ostatnio(jakies kilka dni temu Senat w stanie Indiana uchwalil prawo dajace Policji w tym stanie mozliwosc i chyba obowiazek do sprawdzania statusu imigracyjnego zatrzymanych, czyli jak ci cop w Inidianie rutynowo kaze pull-over, dojdzie, ze Jestes nielegalnie, zglosi Twoja kandydature do Immigration...kurde.... z moich doswiadczen: jesli ktos jedzie na Floryde i jest nielegalnie - przynajmniej 50% ludzi nie wraca. Takie to przeboje sie dzieja. Rowniez studentom utrudniaja na kazdym kroku... zglaszaja od razu do immigration a oni - co trzeba zauwazyc - zaczeli reagowac blyskawicznie (nie w kazdym przypadku, ale w wielu) Choc sam juz nie jestem studentem ale znam kilka osob, ktore bardzo by chcialy, bedac nielegalnie, studiowac, ale niestety, ta mozliwosc nielegalnym tez zamykaja.... to inna sprawa: przedtem szedles, studiowales part time i nikt nie pytal o status, teraz zanim sie zapiszesz musisz dokumentowac status. Choc sa jeszcze szkoly w NY, ktore przyjmuja nielegalnych. Podobalo mi sie, co powiedzial ktorys z tych meksykanskich politykow, ze "zawsze mozna powiedziec, ze nie jest dobry czas na reforme imigracyjna, bo jest przed wyborami, albo sa wybory, albo sytuacja ekonomiczna i wogole...ale jesli prezydent Obama nie dotrzyma swoich obietnic w tym wzgledzie i nic nie zrobi w najblizszym czasie, to powroci to ze zdwojona sila i bedzie nie 12 milionow nielegalnych, a 20 milionow i bedzie jeszcze wiekszy problem.... hm... juz jest 20 milionow. I kazdy o tym wie. Patrzac ile pieniedzy wyplaca sie na pokrycie porodow, pobytow w szpitalu, zasilkow i szkolnictwo dla nielegalnych, oni dobrze wiedza ilu jest nielegalnych. Podobalo mi sie jak Bloomberg powiedzial o NYC: ?Keep in mind little over half the households that file tax returns don?t pay any taxes, and about 30 percent of the households that file get a credit from the government, that?s the Earned Income Tax Credit,? "Charging that it?s ?easy to rile against the rich,? Mayor Bloomberg warned yesterday that the income-tax increases being considered for the wealthiest New Yorkers would drive them from the city. ?One percent of the households that file in this city pay something like 50 percent of the taxes. In the city, that?s something like 40,000 people. If a handful left, any raise would make it revenue neutral,? the billionaire mayor said on his weekly radio show. ?The question is what?s fair. If 1 percent are paying 50 percent of the taxes, you want to make it even more? Anybody below that 1 percent, no taxes?? Pozdro
Paper Napisano 28 Marca 2009 Zgłoś Napisano 28 Marca 2009 wow! absolutny szacunek..... ...a jesli chodzi o przeslanie czeku na $ 250, to pewnie znalazlo sie kilku naiwniakow i wyslalo im czek... Podobnie jak z wyrabianiem miedzynarodowego prawa jazdy lub numeru EIN przez polskie biura podrozy. Zamiast samemu wejsc na Internet, poszukac i wypelnic aplikacje (ten caly smieszny IDL Permit to wydatek okolo $ 35, natomiast Employer Identification Number na oficjalnej stronie IRS jest zupelnie za darmo), polmuzgi pozwalaja sie kasowac cwaniakowatym paniom i panom w agencjach co to "zeby na Ameryce" pozjadali.... PZDR
Rademedes Napisano 29 Marca 2009 Zgłoś Napisano 29 Marca 2009 wiele osob bedac w USA niezaleznie od tego czy sa legalnie czy nielegalnie nie mowi po angielsku wcale i wtedy jesli nie maja nikogo znajomego to sa zdani na "polskie biura i agencje" ja sie nie dziwie ze te agencje potem zeruja na ludziach - widac taka kolej rzeczy mamy tez czasem do czynienia z osobami, ktore nie chca ze zwyklego lenistwa poczytac 2-3 stron informacji o tym jak jakis dokument wyrobic - tych osob mi nawet nie zal, niech placa ;-)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.