kayleigh Napisano 23 Kwietnia 2009 Zgłoś Napisano 23 Kwietnia 2009 Witam Mam status rezydenta w UK i chcialabym wyjechac teraz do USA. Zastanawiam sie co mi jest potrzebne - wiza pracownicza, zielona karta czy co? bo jesli bede miec wize pracownicza to musze miec pierw zagwarantowana prace ! Czy ktos moze mi pomoc? Dzieki
sly6 Napisano 23 Kwietnia 2009 Zgłoś Napisano 23 Kwietnia 2009 jak chcesz wyjechac tylko do pracy to wiza pracownicza wystarczy i tak jak piszesz musisz miec najpierw pracodawce aby taka wize dostac http://polish.poland.usembassy.gov/visas/n...niv_h_visa.html http://www.usembassy.org.uk/cons_new/visa/niv/work.html co do mieszkania na stale to musisz zdobyc GC a do tego musisz sie kwalifikowac,o tym poczytasz w dziale emigracja.
andyopole Napisano 24 Kwietnia 2009 Zgłoś Napisano 24 Kwietnia 2009 Wiesz dobrze ze "status rezydenta" zdobyty za pomoca EEA1 jest tylko bajerancko wygladajaca niebieska ksiazeczka ktora nadaje sie tylko do "poszpanowania" pod klubokawiarnia w swojej wiosce. Tak naprawde nie daje ten status zadnego extra przywileju. Wciaz jestes obywatelem Najjasniejszej Rzeczypospolitej i tego nie zmienisz. A wiec wiza turystyczna i praca na czarno lub rozwiazanie podpowiedziane w jednym z poprzednich postow.
Gucio Napisano 30 Kwietnia 2009 Zgłoś Napisano 30 Kwietnia 2009 Dokladnie, status rezydenta UK nic ci nie da w tej sprawie. Status zdobywa sie po 12 miesiacach pracy w UK. Status rezydenta UK to nie jest Brytyjska Zielona Karta (UK Permanent Resident), no chyba ze to wlasnie masz (EEA3 formularz). W sumie nie wiem jak to amerykany traktuja, ale ja posiadajac us zielona karte moglem wjechac np do kanady (kiedy jeszcze nie mozna bylo bez wizy).
Rademedes Napisano 30 Kwietnia 2009 Zgłoś Napisano 30 Kwietnia 2009 ...ja posiadajac us zielona karte moglem wjechac np do kanady (kiedy jeszcze nie mozna bylo bez wizy). do Kanady moga bez wizy udac sie stali rezydenci USA, niestety nie dziala to w druga strone, stali rezydenci Kanady nadal potrzebuja wizy w celu odwiedzenia USA (z wyjatkiem tych, ktorzy posiadaja obywatelstwo kraju, ktory jest wlaczony w program bezwizowy)
Kamildzianka Napisano 30 Kwietnia 2009 Zgłoś Napisano 30 Kwietnia 2009 A mnie ostatnio ktos pytal, kto przebywa obecnie w UK, czy moze starac sie stamtad o wize do USA jako operka na J1?
sly6 Napisano 30 Kwietnia 2009 Zgłoś Napisano 30 Kwietnia 2009 Jak spelni warunki programu to moze takie cos zrobic A jak maja traktowac Ameryknie?jak ktos ma paszport brytyjski to leci bez wizy do USA a jak ma tylko taka karte a kraj jest w programie wizowym to musi taka osoba postarac sie o wize na terenie UK ,tak samo bylo z Kanada kiedys.,
Gucio Napisano 30 Kwietnia 2009 Zgłoś Napisano 30 Kwietnia 2009 No tak, ale jak ktos ma normalna Brytyjska Zielona Karte (nie proof of residency tylko UK Permanent Resident) ?
sly6 Napisano 1 Maja 2009 Zgłoś Napisano 1 Maja 2009 Gucio taka osoba nadal potrzebuje wize do USA i tak tez kiedys bylo z Kanada
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.