Skocz do zawartości

Plusy I Minusy Ruchu Bezwizowego

sly6

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Natomiast wracając do wątku wiz, obecnie mamy stosunkowo dobre relacje z administracją amerykańską, naciski ze strony ministra Sikorskiego, premiera Tuska czy prezydenta Komorowskiego (wcześniej Kaczyńskiego) powodują, że amerykańskie MSZ nakazuje swoim dyplomatom na łagodniejsze podejście w trakcie udzielania odpowiedzi na wnioski wizowe

Skad ta wiedza?

"Stosunkowo dobre relacje z administracja amerykanska" ostatnio obserwowac moglismy 17 wrzesnia, gdy Obama poinformowal o zmianie koncepcji tarczy antyrakietowej w Polsce (czytaj - o rezygnacji z jej instalacji).

Polska jest dla amerykanow jedynie pionkiem na szachownicy i im szybciej to sobie Polacy uswiadomia tym lepiej dla nich. To nie Ameryka, Rosja czy jakas Unia uczyni Polske silna, bo silna Polska jest sprzeczna z ich interesami. To Polacy sami musza do tej potegi dojsc ciezka praca wielu pokolen. Tylko tyle i az tyle.

Natomiast co do "naciskow polskiej administracji" w sprawie wiz to jest to widowisko tyle nieskuteczne co zenujace. Bardzo bym chcial zeby polskie rzady przestaly skomlec w moim imieniu. Jak inni maja nas szanowac skoro sami sie nie szanujemy?

Niech panowie Tusk, Komorowski czy Sikorski zajma sie prawdziwymi problemami Polakow, a nie jakimis tam wizami na Floryde. Zwlaszcza ostatnie "wystepy" Komorowskiego, narzekajacego publicznie jakie to pytania o terroryzm i narkotyki zadawano mu przed przyznaniem wizy amerykanskiej, napelnily mnie obrzydzeniem. Trzeba bylo miec honor, nie odpowiadac, o wize sie nie starac i nigdzie nie leciec - jak Obamie bedzie na nas zalezalo to swoj wlasny samolot po Bronka przysle.

Tak to widze.

• Odpowiedzi 150
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
  • 4 miesiące później...
  • 1 rok później...
  • 8 miesięcy później...
Napisano

Jakby np..promesa dawala 100 % wlot do USA to ja jestem za utrzymaniem wiz..:)..przynajmniej czlowiek by mial pewnosc ze wjedzie :)

Napisano

Jestem przeciw-widze tylko jeden plus-mniejsza oplata za wjazd.

Bez sensu bo i tak beda brali pod lupe i nie ma pewnosci ze sie wjedzie- dla mnie lepiej gdy moja siostra dostanie odmowe turystycznej w Polsce.Mniejszy stres i dla mnie i dla niej.

Napisano

Skoro my widzimy same minusy, a przynajmniej spora czesc osob na forum, to dlaczego jest tyle jeczenia o zniesienie tych wiz? Chyba tez bym wolala, zeby moi rodzice dostali odmowe w ambasadzie niz mieliby sie tluc przez ocean i nie zostac wpuszczeni :(

Napisano

Skoro my widzimy same minusy, a przynajmniej spora czesc osob na forum, to dlaczego jest tyle jeczenia o zniesienie tych wiz? Chyba tez bym wolala, zeby moi rodzice dostali odmowe w ambasadzie niz mieliby sie tluc przez ocean i nie zostac wpuszczeni :(

Przyznam szczerze, że nie spotkałem ani jednej osoby, której by zależało na zniesieniu wiz... Wszystkim moim znajomym w Polsce temat wisi.

Napisano

Wsrod moich znajomych to moge na palcach jednej reki policzyc komu zalezy, ale tym razem licze tych, ktorzy wysylaja do mnie maile pelna nadziei i pytan "Wiesz czasem kiedy wizy zostana zniesione?" ... ostatnio zrobilo sie na ten temat jeszcze wiecej halasu, wiec wiecej maili dostaje (tak z 3 na tydzien) od roznych osob

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...