andyopole Napisano 25 Maja 2009 Zgłoś Napisano 25 Maja 2009 A mam pytanie, czy znając normalny brytyjski angielski, można sie w USA spokojnie dogadac ? Mozna, ale zdarzaja sie czasem smieszne roznice. W USA nie wiedza co to jest "lorry", natomiast doskonale wiedza co to jest "truck". Moja ciocia od malenkosci rezydujaca w USA, znakomicie wladajaca "amerykanskim" ( w domu nie rozmawia sie po polsku), zadzwonila do hotelu w Londynie i chciala porozmawiac z kwaterujacym tam jej synem - nie dogadala sie z recepcja!!! Smialem sie ze trafila zapewne na duzurujacego tam polskiego pracownika, ktory zna tylko, na dodatek slabowato "british english".
sly6 Napisano 25 Maja 2009 Zgłoś Napisano 25 Maja 2009 rafal723 to jest troche tak jak z jezykiem francuskim w Prowincji Quebec,dogadasz sie tam bez przeszkod ale kazdy tam z zyjacych osob pozna ze jestes z po za Quebec-u oraz sa pewne roznice w slowach
rafal723 Napisano 26 Maja 2009 Autor Zgłoś Napisano 26 Maja 2009 O.K. powracamy do treści głównej tematu, proszę podawać materiały do nauki
Joanna30 Napisano 26 Maja 2009 Zgłoś Napisano 26 Maja 2009 Już trochę linków było podanych A Ty w ogóle umiesz język angielski? A amerykański potrzebny Ci, bo chcesz wyjechać do USA, czy w jakimś innym celu? Bo jeśli chcesz wyjechać, to nie musisz się martwić - dogadasz się. PS. Właśnie mi się przypomniało, jak w Londynie spoktałam się z kilkoma swoimi koleżankami... Część była z UK, a część z US. Te z US rozumiałam bez najmniejszych problemów
rafal723 Napisano 26 Maja 2009 Autor Zgłoś Napisano 26 Maja 2009 A te z UK ? Wiem ze troche linków już było, bardzo dziekuje za wszystkie, ale ja szukam jakiejs polskiej strony. Angielski ucze sie w szkole teraz ucze sie Present Perfect. Amerykański potrzebny mi z chęci, ciekawości, i bardzo możliwe ze wyjade do USA
sly6 Napisano 26 Maja 2009 Zgłoś Napisano 26 Maja 2009 Jak sie nauczysz angielskiego to nauka anglo-amerykanskiego nie bedzie dla Ciebie trudna.. Jesli ten angielski nie bylby rozumiany to Kanadyjczycy prawie wszyscy musieli by sie uczyc angloamerykanskiego podobnie Anglicy Felberg: http://www.zumi.pl/302335,Felberg_SJA._Szk...ecin,firma.html http://www.bialystokonline.pl/katalog.php?...90&strona=1
Joanna30 Napisano 26 Maja 2009 Zgłoś Napisano 26 Maja 2009 A te z UK ? Wiem ze troche linków już było, bardzo dziekuje za wszystkie, ale ja szukam jakiejs polskiej strony. Angielski ucze sie w szkole teraz ucze sie Present Perfect. Amerykański potrzebny mi z chęci, ciekawości, i bardzo możliwe ze wyjade do USA A z tymi z UK szło mi dużo, dużo gorzej "Dzięki" ich akcentowi A co do nauczenia się anglo-amerykańskiego, to polecam oglądanie amerykańskich filmów, oglądanie TV, słuchanie muzyki...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.