Skocz do zawartości

Mercedes Na Mienie Przesiedlencze?

mezzi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

A jaki to problem kupic i zarejestrowac na kogos a potem "kupic" juz pre owned na siebie? Oplaty w DMV wyniosa chyba taniej niz te $2500? Przypominam: samochod przed wyslaniem do Polski jako mienie przesiedlencze i tak musi byc zarejestrowany na sprowadzajacego (chyba ze sie myle).

• Odpowiedzi 28
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

andyopole nic sie nie myslisz ale wtedy taki samochod nalezy miec jakis czas na siebie ,,o tym mozna poczytac na temat mienia przesiedlenczego...

a co do Merca to juz od czasu kiedy dolar byl taki niski sluchy takie chodzily...

Napisano

andyopole dokladnie. wiesz gdyby nie bylo takiego problemu to szkoda czasu na rejestrowanie tego 20 razy, ale jak trzeba to trzeba, oplaty w mvd wyjda duzo mniej niz 2500$.

Napisano
bylem u dealera i powiedzial ze faktycznie trzeba zaplacic 2500 $ gdy chcesz zabrac nowego merca prosto do polski... ale z pre-owned nie ma zadnego problemu na mienie przesiedlencze.

Jest tu chyba pewne nie zrozumienie tematu, aby samochód wysłać na mienie przesiedleńcze musisz go mieć zarejestrowanego na siebie w Stanach co najmniej pól roku, więc nie jest to już samochód nowy i nikt żadnej kary nie będzie płacił, powiem wprost nie ma możliwości aby zapłacił. Może w salonie powiedziałeś (czy twój znajomy) że chcesz wysłać samochód do Polski, ale nie dopowiedziałeś że będzie to za pół roku.

Reasumując: wysyłka samochodu na mienie przesiedleńcze nie jest wysyłką nowego samochodu prosto z salonu i żadnej kary być nie może, nie ma takiego prawa.

Napisano

david otoz jestes w bledzie. Mercedes ma podpisana specjalna umowe poniewaz modele na rynek amerykanski sa duzo tansze niz europejskie. Wiem jak wyglada procedura wysylania na mienie przesiedlencze. Jesli kupisz nowego mercedesa i jestes jego pierwszym wlascicielem to w polsce zaplacisz kare za przywiezienie go do europy. Jesli jestes pre-owner czyli kolejnym wlascicielem takiej kary nie moga Ci naliczyc bo nie kupiles go nowego. tak to wyglada i tak mowili w kazdym salonie merca w ktorym bylismy jak rowniez tak mowili znajomi ktorzy wysylali do polski.

Napisano
david otoz jestes w bledzie. Mercedes ma podpisana specjalna umowe poniewaz modele na rynek amerykanski sa duzo tansze niz europejskie. Wiem jak wyglada procedura wysylania na mienie przesiedlencze. Jesli kupisz nowego mercedesa i jestes jego pierwszym wlascicielem to w polsce zaplacisz kare za przywiezienie go do europy. Jesli jestes pre-owner czyli kolejnym wlascicielem takiej kary nie moga Ci naliczyc bo nie kupiles go nowego. tak to wyglada i tak mowili w kazdym salonie merca w ktorym bylismy jak rowniez tak mowili znajomi ktorzy wysylali do polski.

To jest niemożliwe, nikt nie moze ci zabronić rozporządzać Twoją włąsnością. Powiedz, komu masz zapłacić tą karę jak przywieziesz Mercedesa do Polski? Komu? Kto pobierze w Europie tą opłatą, tzn tą karę? W Urzędzie Celnym ją pobiorą? W takim razie niech pokażą przepis który nakłada na Ciebie taki obowiązek, i przy okazji pokaż ten przepis dla mnie, gdyż naprawdę nie mogę w to uwierzyć. Taki przepis musiałby być zawart w Ustawie Celnej lub w Ustawie o mnieniu przesiedleńczym, a takiego przepisu w tych ustawach nie ma.

A może firma Mercedes Polska pobierze od Ciebię tą karę? Aby taką opłatę pobierac Mercedes musiałby zawrzeć umowę z rządem polskim. Tylko, ze ty nie masz żadnego obowiązku zawiadamiać firmy Mercedes że masz jej samochód, i firma Mercedes nie ma prawa brać od Ciebie takiej opłaty.

Jeśli to jest prawda co piszesz, proszę dowiedz się na jakiej podstawie pobiorą od Ciebie taką opłatę, niech Ci wskażą odpowiedni przepis, chętnie się ja również z nim zapoznam. Przeciez jak kupujesz Merca w salonie w USA to kupujesz go sobie, będziesz go przecież używał i nikt Cię w salonie nie może zapytać czy zamierzasz go wywieść z USA. W chwili kupna możesz mieć zamiar nim jeżdzić w USA aż się rozsypie, ale Twój zamiar może się zmienić nawet na drugi dzień i nikt nie może mieć do Ciebie o to pretensji.

Według mnie jest to zupełną nieprawdą, a Ci co mówią że to prawda, to niech wskażą odpowiedni przepis który to reguluję - wtedy uwierzę. Naprawdę.

Napisano

david, dla mnie tez to jest absurdalne . pytalem w salonie dlaczego tak sie dzieje - odpowiedzieli mi ze mercedes ma umowe o ochronie rynku europejskiego czy cos takiego i dlatego jest ta kara jako wyrownanie. nikt nie jest w stanie dokladnie Ci powiedziec jak to dziala dlatego sam sie zastanawialem czy nie dac sobie spokoju z mercedesem. ale gosc w salonie zagwarantowal ze jesli chodzi o pre-owned cars nie ma czegos takiego. Karina rowniez mowila ze to samo jej powiedzieli w salonie z tym ze jej powiedzieli, ze ta kara dotyczy wszystkich samochodow po 2002 roku. Ze w polsce sprawdzaja po win number skad samochod pochodzi i wtedy niby placi sie kare. dla mnie to jest absurd. Jednak wiemy wszyscy jak dziala polski urzad celny, to takie male panstwo w panstwie, robia sobie co chca i nikt im w stanie nie jest tego zabronic bez procesowania sie z nimi.

szukam caly czas jakis zapisow na ten temat ale nikt nie jest w stanie mi tego przedstawic, chyba zadzwonie do urzedu celnego w polsce i zapytam czy maja jakies oficjalne info na ten temat, jak sie dowiem - dam znac bo sam jestem zaciekawiony ta sprawa. pozdrowki

Napisano
Ze w polsce sprawdzaja po win number skad samochod pochodzi i wtedy niby placi sie kare. dla mnie to jest absurd. Jednak wiemy wszyscy jak dziala polski urzad celny, to takie male panstwo w panstwie, robia sobie co chca i nikt im w stanie nie jest tego zabronic bez procesowania sie z nimi.

szukam caly czas jakis zapisow na ten temat ale nikt nie jest w stanie mi tego przedstawic, chyba zadzwonie do urzedu celnego w polsce i zapytam czy maja jakies oficjalne info na ten temat, jak sie dowiem - dam znac bo sam jestem zaciekawiony ta sprawa. pozdrowki

Widzisz dla mnie też jest to bardzo dziwne, nie ukrywam, ze też jestem zainteresowany wysłaniem jakiegoś lepszego samochodu do Polski, wprawdzie jeszcze nie w tej chwili ale za jakieś półtora roku, wiec sprawa ta bardzo mnie interesuje.

Mercedes może ma jakąś umowę o ochronie rynku, ale może ona jest podpisana pomiędzy Mercedesem w Europie a Mercedesem w USA, tak pomiędzy dwoma firmami. Zdarzają się takie umowy. Ale żeby taka umowa była obowiązująca na terenie Polski, i żeby ktoś mógł "pobierać" tą karę, to musiałoby to być zapisane w jakieś ustawie. Inaczej nie ma możliwości wyegzekwowania takiej kary.

Daj znać na forum co się dowiedziałeś w Urzędzie Celnym. Jeśli nikt Ci nie będzie w stanie przedstawić podstawy prawnej obowiązującej w Polsce na pobieranie takiej kary to znaczy, ze jej nie ma, i że nie musisz nic nikomu płacić a kara jest tylko wymysłem dealerów

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...