Skocz do zawartości

Problem Polski..., Roger Cohen Zasugerował..

Lukus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
no i powod pojawil sie w GW. Oczywiscie posiadanie niewlasciwej wizy. Co ci fani wiz ucichli nagle?
choć przyjechali tam na koncert, czyli w celu wykonania pracy

Zniesienie wiz by nic nie pomoglo - i tak by musieli sie ubiegac o mozliwosc pracy.

• Odpowiedzi 47
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano
Występ artystyczny na wizie turystycznej to występ niezgodny z prawem. Nawet jeśli za występ nie pobieraliby honorarium, to i tak potrzebowaliby wiz artystycznych. Jeśli wjechaliby na wizach turystycznych, zrobili koncert i wzięli za to pieniądze, to byłaby to praca na czarno, nawet jeśli odprowadziliby od tego podatek w USA. Urzędnik imigracyjny miał więc wszelkie podstawy do cofnięcia ich, po prostu wykonał swoją pracę i nie dopuścił do złamania prawa.

Tu trzeba wspomnieć o jeszcze jednej ważnej kwestii - ruch bezwizowy dotyczy tylko wiz turystycznych. Jeśli obywatel kraju objętego programem bezwizowym chce się udać do USA w celu innym niż turystyczny, np. w celu podjęcia nauki, pracy czy występu artystycznego, musi wcześniej ubiegać się o odpowiednią wizę, studencką, pracowniczą, artystyczną, itp. Ważne, żeby o tym mówić już teraz!

Zniesienie wiz by nic nie pomoglo - i tak by musieli sie ubiegac o mozliwosc pracy.

powiedzcie mi prosze, dlaczego z uporem maniaka rozpatrujecie kwestie wiz jedynie w odniesieniu do ludzi ktorzy chca WYEMIGROWAC do usa? Mi chodzi o sytuacje gdzie chce np pojechac na 2tyg do usa, i trzeba stac za wizami jak w prl za papierem toaletowym.

co innego jesli chodzi o kogos, kto chce wyemigrowac. taka osoba to w kazdym kraju musi przejsc procedury biurokratyczne. Nawet w UE nie mozna sie przeniesc do ktoregos z krajow i ot tak zaczac prace. trzeba polazic, pozdobbywac numery rozne (odpowiednik nip), zameldowania, i inne. Ale jesli ktos jedzie na dlugo/na zawsze , to chyba liczy sie z tym.

Napisano
Mi chodzi o sytuacje gdzie chce np pojechac na 2tyg do usa

Bo za duzo Polakow twierdzi ze jedzie na 2 tyg, a potem zostaje. Klamia, albo po prostu potem decyduja zostac dluzej, ale fakt jest, lamia prawo. Czy to az tak trudno zrozumiec?

Napisano

dla mnie jest to ciężko zrozumieć...gdyż ja che wyjechać na ok 4-6 tyg na wakacje lecz mam wiele problemów z otrzymaniem wizy choć nie mam nic do ukrycia. byłem już w wielu krajach i jakoś zawsze wracałem :)

• 4 tygodnie później...
  • 3 miesiące później...
Napisano

Informacje o braku mozliwosci zmiany statusu w USA w ruchu bezwizowym sa chyba nie do konca prawdziwe, bo ostatnio kolezanka, ktora wleciala na paszporcie niemieckim do USA (kilkukrotnie odmowiono jej wizy do USA w Polsce), po 2 letnim nielegalnym pobycie- oczekiwanie na meza, aby zdal egzamin na obywatelstwo, wczoraj miala interview i przeszla to pomyslnie. Papiery byly wypelnione oczywiscie na paszport niemiecki, a na interview jasno powiedziane, ze wleciala do meza (posiadacza wtedy GC). Interview trwalo kilka minut i obylo sie bezproblemowo.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...