mmaarreekk Napisano 17 Czerwca 2013 Zgłoś Napisano 17 Czerwca 2013 Mam jeszcze jedno takie pytanko. Przy wysyłaniu zestawu tj ( I-130, 2x G-325A, G-1145, aktów urodzenia, aktu małżeństwa, tłumaczenia, opłaty, zdjęcia) dokumenty takie jak akty muszą być wysłane w oryginale czy mogą być kopie?
mmaarreekk Napisano 18 Czerwca 2013 Zgłoś Napisano 18 Czerwca 2013 W instrukcji i-130 wspomniane jest coś o wniosku i-751. Ten wniosek tez muszę złożyć? (przepraszam za spam jeśli było już takie pytanie) a jeszcze co do kopii czy oryginałów jak oryginały wyśle to też będzie ok, nie? Aha jeszcze jedno Niektórzy składają i-129f razem z i-130, co to daje?
jkb Napisano 19 Czerwca 2013 Zgłoś Napisano 19 Czerwca 2013 W instrukcji i-130 wspomniane jest coś o wniosku i-751. Ten wniosek tez muszę złożyć? (przepraszam za spam jeśli było już takie pytanie) a jeszcze co do kopii czy oryginałów jak oryginały wyśle to też będzie ok, nie? I-751 dotyczy tylko rezydentów warunkowych. W niespełna dwa lata po otrzymaniu zielonej karty taki rezydent musi wysłać formularz I-751 aby warunkowość swojej rezydentury znieść. Nie ma to nic wspólnego z wysyłaniem I-130. Aha jeszcze jedno Niektórzy składają i-129f razem z i-130, co to daje? Kiedyś taka kombinacja rozpoczynała drogę do uzyskania wizy K3. Obecnie takiej ścieżki nie stosuje się, gdyż czas oczekiwania na wizę w kategorii IR skrócił się i nie różniłby się znacząco od czasu oczekiwania na K3. Teraz gdy I-129F jest wysyłana z I-130, I-129F jest zamykana z urzędu. Nie ma to sensu.
spicyvanilla Napisano 17 Lipca 2013 Zgłoś Napisano 17 Lipca 2013 Powoli zabieram się za kompletowanie dokumentów do AOSu i nie wiem, jak to w końcu jest z formą I-693 (medical). Wiem, że nie muszę mieć ponownego medical w stanach, bo nie minął rok od tego do K-1. Na DS-3025 vaccination worksheet mam zaznaczone incomplete - eligible for waiver, z tego co wyczytałam na VJ jest wypełnione prawidłowo i nie potrzebuję już żadnego szczepienia. Czy zatem mogę wysłać tylko kopię DS-3025 czy jednak konieczne jest wysłanie I-693 (w moim przypadku Part 1,2 i 5 - Part 2 to transkrypcja vaccination worksheet z Polski przez CS w USA)? Z tego, co czytałam na VJ to różnie ludzie robią i dostają RFE albo nie... może mi ktoś to wytłumaczyć? Może ktoś ostatnio wysyłał AOS po K1 i się orientuje?
jkb Napisano 18 Lipca 2013 Zgłoś Napisano 18 Lipca 2013 Wysylasz kopie swojej kopii DS-3025. Jezeli USCISowi nie uda sie znalezc/dopasowac twoich badan, wtedy dostaniesz RFE i musisz robic I-693.
spicyvanilla Napisano 18 Lipca 2013 Zgłoś Napisano 18 Lipca 2013 Ale chodzi Ci o to, że USCIS zgubi cały mój medical z Polski? To się ponoć zdarza, ale ja pytam o coś innego, bo nie zakładam z góry, że zgubi. Niektórzy podobno wysyłają samo DS-3025 i to przechodzi, a niektórzy w takiej samej sytuacji dostają RFE za brak I-693 - ale nie muszą robić całego nowego medical, tylko transkrypcję szczepień u CS, czyli tylko Part 1,2 i 5 formy. Ponoć moża poprosić oficera w POE o kopię swojego medical i w ten sposób zabezpieczyć się przed tym, że USCIS to zgubi. Czy toś tak robił?
Green Visitor Napisano 22 Lipca 2013 Zgłoś Napisano 22 Lipca 2013 witam.chcialam sie upewnic ile teraz trzeba zaplacic za wnioski: I485 - 1070$ ; I-864 - 0$ ; I-130 - 420$ ; I765 - 0 $ ; G-325 0$ .zgadza sie? Witam, Maz niedawno zrobil obywatelstwo. Zaczelismy kompletowac dokumenty. Chce zaznaczyc, ze kilka lat bylam nielegalnie, przyeciala na wizie turystycznej I mam kilka pytan: 1) Chcialam zapytac czy nadal jest tak samo jak pisala ona24? 2) W Formie I-765 pozycja 16 co powinnam wpisac - (a)(9)?? 3) W Formie I-485 Part1. Current USCIS Status - Visitor? W tej samej formie Part2. I am applying.... mam zaznaczyc b. My spouse...? Dziekuje z gory za odpowiedzi.
Green Visitor Napisano 26 Lipca 2013 Zgłoś Napisano 26 Lipca 2013 Ad 1. Laczna kwota to $1490 Ad 2. ( c )( 9 ) jezeli skladane razem z AOS Ad 3. Out of status. W Part 2 opcja "a". W Part 3 wpisujesz na jakiej wizie wlecialas ostatnim razem do USA Witam, Maz niedawno zrobil obywatelstwo. Zaczelismy kompletowac dokumenty. Chce zaznaczyc, ze kilka lat bylam nielegalnie, przylecialam na wizie turystycznej I mam kilka pytan: 1) Chcialam zapytac czy nadal jest tak samo jak pisala ona24? 2) W Formie I-765 pozycja 16 co powinnam wpisac - (a)(9)?? 3) W Formie I-485 Part1. Current USCIS Status - Visitor? W tej samej formie Part2. I am applying.... mam zaznaczyc b. My spouse...? Dziekuje z gory za odpowiedzi. Witam ponownie, Jak widac jestem niezbyt rozeznana jak poruszac sie po forum i teraz nie dziwie sie, ze nikt nie zainteresowal sie moim postem :-) ale dzieki Waszym postom odpowiedzialam sobie na zadane przezemnie wyzej pytania; 1) tak 2) ( c)(9) 3) Part 1. B1B2 overstayed i Part.2 odpowiedz a. Przepraszam za zaklocenia i dziekuje Najbardziej zaangazowanym, ze takie forum istnieje. To jest mega pomocne!!! Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.