kzielu Napisano 16 Maja 2019 Zgłoś Napisano 16 Maja 2019 Nie wiem jakiego prawnika masz, ale nie potrzeba zadnych tlumaczen przysieglych (wystarczy zwykle) do aktu slubu z PL i nie potrzeba zadnego uznawania. Slub to slub. FIOA jest bezplatna o ile dobrze pamietam, jedyne koszty ktore musieliscie poniesc to wyslania petycji i pozniej kolejnych USCIS fees. Prawnik to dopiero bedzie potrzebny przy waiverze.
Gość Napisano 16 Maja 2019 Zgłoś Napisano 16 Maja 2019 12 minut temu, Jackie napisał: Patrz wyżej: dokładnie ci napisałam co trzeba zrobić 12 minut temu, Jackie napisał: Patrz wyżej: dokładnie ci napisałam co trzeba zrobić Po prostu nawet jesli nie bedę musiała wydać na dokumenty dziecka, to i tak pozostaną moje dokumenty. Czyli znów jakieś 8000$, zważywszy, że pewne rzeczy (np raport) nie będą tym razem potrzebne.
Xarthisius Napisano 16 Maja 2019 Zgłoś Napisano 16 Maja 2019 Jezeli jestes na etapie wyslanego I-130 to "wszystkie dokumenty + tłumaczenia (takie jak pisze @kzielu), potrzebne do procesu imigracyjnego, i w tym te zwiazane ze slubem, zwazajac na fakt, ze odbyl sie w Polsce i musieli go uznac w USA + (darmowy) raport FOIA..." powinnien Cie wyniesc dokladnie: $535. Cala reszta to jak to ladnie ujelas "obsluga prawna". A Mamusia mowila, zebym zostal prawnikiem albo lekarzem, ja glupi nie posluchalem...
Gość Napisano 16 Maja 2019 Zgłoś Napisano 16 Maja 2019 1 minutę temu, Xarthisius napisał: Jezeli jestes na etapie wyslanego I-130 to "wszystkie dokumenty + tłumaczenia (takie jak pisze @kzielu), potrzebne do procesu imigracyjnego, i w tym te zwiazane ze slubem, zwazajac na fakt, ze odbyl sie w Polsce i musieli go uznac w USA + (darmowy) raport FOIA..." powinnien Cie wyniesc dokladnie: $535. Cala reszta to jak to ladnie ujelas "obsluga prawna". A Mamusia mowila, zebym zostal prawnikiem albo lekarzem, ja glupi nie posluchalem... Tak, wlasnie to mialam na mysli. Zniknela mi jednak gdzies opcja edycji postu i nie moglam tego poprawic.
Gość Napisano 16 Maja 2019 Zgłoś Napisano 16 Maja 2019 15 minut temu, kzielu napisał: Nie wiem jakiego prawnika masz, ale nie potrzeba zadnych tlumaczen przysieglych (wystarczy zwykle) do aktu slubu z PL i nie potrzeba zadnego uznawania. Slub to slub. FIOA jest bezplatna o ile dobrze pamietam, jedyne koszty ktore musieliscie poniesc to wyslania petycji i pozniej kolejnych USCIS fees. Prawnik to dopiero bedzie potrzebny przy waiverze. Chodzilo mi o obsluge prawna przy FOIA, nikt nie zalatwil mi go za darmo, przepraszam, zle sie wyrazilam. Ode mnie oczekiwali tlumaczen przysieglych, tak jak w przypadku mojego zaswiadczenia o niekaralnosci z KRK, i moj maz tez musial miec tlumaczenie przysiegle np swojego aktu urodzenia wraz z apostillą.
Xarthisius Napisano 16 Maja 2019 Zgłoś Napisano 16 Maja 2019 1 minute ago, uszatek1992 said: moj maz tez musial miec tlumaczenie przysiegle np swojego aktu urodzenia wraz z apostillą. Przeciez Twoj Maz jest Amerykaninem z dziada/pradziada, na jaki jezyk ten swoj akt tlumaczyl?
Gość Napisano 16 Maja 2019 Zgłoś Napisano 16 Maja 2019 10 minut temu, Xarthisius napisał: Jezeli jestes na etapie wyslanego I-130 to "wszystkie dokumenty + tłumaczenia (takie jak pisze @kzielu), potrzebne do procesu imigracyjnego, i w tym te zwiazane ze slubem, zwazajac na fakt, ze odbyl sie w Polsce i musieli go uznac w USA + (darmowy) raport FOIA..." powinnien Cie wyniesc dokladnie: $535. Cala reszta to jak to ladnie ujelas "obsluga prawna". A Mamusia mowila, zebym zostal prawnikiem albo lekarzem, ja glupi nie posluchalem... Oprocz wynagrodzenia prawnika, mialam do uiszczenia takie oplaty:
Gość Napisano 16 Maja 2019 Zgłoś Napisano 16 Maja 2019 12 minut temu, Xarthisius napisał: Przeciez Twoj Maz jest Amerykaninem z dziada/pradziada, na jaki jezyk ten swoj akt tlumaczyl? Na polski? Slub byl przeciez w Polsce, podobno jak i rozprawa w sadzie, na ktorej musial zaswiadczyc, ze nie pozostaje obecnie w zadnym zwiazku malzenskim, i co za tym idzie, moze mnie poslubic.
Xarthisius Napisano 16 Maja 2019 Zgłoś Napisano 16 Maja 2019 yup, $535 policzylem tylko do I-130. FOIA tez przed chwila sprawdzilem, moga naliczyc oplaty jezeli ktos ma wiecej niz 100 stron dokumentacji i zajmie to strasznie duzo czasu, ale nie widze zeby to szlo w setki.
Xarthisius Napisano 16 Maja 2019 Zgłoś Napisano 16 Maja 2019 2 minutes ago, uszatek1992 said: Na polski? Slub byl przeciez w Polsce, podobno jak i rozprawa w sadzie, na ktorej musial zaswiadczyc, ze nie pozostaje obecnie w zadnym zwiazku malzenskim, i co za tym idzie, moze w stanie mnie poslubic. OK, o polskich kosztach nie mam wogole pojecia. Mysle, że niezrozumienie (nie tylko moje) wynikało z tego, że podałaś kwotę w $ i błędnie założyłem, że to dotyczy tylko amerykańskiego aspektu tej sprawy.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.