Skocz do zawartości

Obywatelstwo Usa

dareknow0

Rekomendowane odpowiedzi

• 5 tygodni później...

• Odpowiedzi 56
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano
A ja mam takie pytanie. Czy jeśli będąc obywatelem Polski mam na imię Rafał, to czy będąc obywatelem U.S mogę mieć na imię Ralph ?

A na nazwisko Brzeczyszczykiewicz...

Dajcie spokój z takim amerykanizowaniem sie... Juz był taki jeden w "Kochaj Albo Rzuć", który nazwisko z Wrzesień zmienił na September :)

• 1 miesiąc później...
Napisano

witam

W takim razie czy osoby które latają do USA tak aby nie przekroczyć 6m-cy poza USA czyli 2x w roku na tydzien czasu (cały czas mieszkając w Polsce) mogą ubiegać się o obywatelstwo po 3latach ???

Ponieważ znam takie osoby , które twierdzą że jak będa mieszkac w Polsce nie przekraczając pol roku i latać do USA na np. tydzien to wogóle nie bedzie to liczone jakby wyjezdzały z USA.

Czy ktoś cos wie na ten temat ??

Napisano

a niech sobie tak lataja,duzooo ludzi mowi cos,duzo cos tam slyszalo a potem konczy sie to jak w tym np przypadku :

http://www.usa.info.pl/board/index.php?act...ult_type=topics

do tego nalezy pokazac ze sie placilo podatki,ze cos ma sie swojego w USA ,,nastepna sprawa ze moga takiej osobie cofnac GC niz dac obywatelstwo

po 3 latach to jak sie jest malzenstwem z obywatelem USA

bo w innym przypadku to bedzie 5 lat ,nawet po rozwodzie z obywatelem

Napisano
W takim razie czy osoby które latają do USA tak aby nie przekroczyć 6m-cy poza USA czyli 2x w roku na tydzien czasu (cały czas mieszkając w Polsce) mogą ubiegać się o obywatelstwo po 3latach ???

Nie, nie moga. Zreszta po 3 latach to dla malzonkow obywateli, Posiadacze zielonych kart z innych kategorii dopiero po 5 latach.

Ponieważ znam takie osoby , które twierdzą że jak będa mieszkac w Polsce nie przekraczając pol roku i latać do USA na np. tydzien to wogóle nie bedzie to liczone jakby wyjezdzały z USA.

Osoby te bredza, powiedz im zeby ci pokazaly amerykanski paszport jak juz dostana to obywatelstwo.

Napisano

No też mi się wydawało to niemożliwe, żeby mieszkając w Polsce niecałe pól roku lecieć do USA na tydzien potem znowu niecałe pól roku siedzieć w Polsce i znowu na tydzien,po 5 latach mogą mieć przywilej ubiegania się o obywatelstwo!!! Chciałam po prostu się upewnić czy jest to możliwe, bo znam trochę osób które tak latają i są przekonane ze zachowują ciągłość i beda mogły zdawać egzamin :))

Napisano

ok a może mi ktoś powiedzieć dlaczego niektóre osoby latają do USA co pół roku(twierdzą ze tak musza) a niektóre tylko 1x w roku ??? jaka jest w tym różnica??

Napisano

Dobre pytanie a odpowiedz jest tak ze

aby utrzymac GC powinnas przyleciec do USA wlasnie przez taki okres czasu ale powoli i to sie zmienia

sa tacy ze maja na granicy powiedziane ze albo zostaja dluzej w USA,wyrabiaja bialy paszport albo tez niech sie postaraja o wize turystyczna ...Bo GC nie jest wiza turystyczna ,a ze nie ktorym osobom sie udaje to....

http://polish.poland.usembassy.gov/poland-...t_resident.html

http://polish.poland.usembassy.gov/poland-..._residents.html

dlatego tez tak lataja ludzie aby utrzymac ten status

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...