happy2504 Napisano 1 Lipca 2010 Zgłoś Napisano 1 Lipca 2010 Jest roznica.I tak jak pisal juz sly6-zaczyna sie to zmieniac.. A Green Card jest potwierdzeniem tego ,ze jest sie rezydentem-stalym mieszkancem USA, a wiec masz mieszkac w USA a nie latac w odwiedziny aby utrzymac status..zdazaly sie przypadki odebrania Green Card. Obywatelstwo-nie liczy sie staz do otrzymania..Musisz tu mieszkac a jezeli nie mieszkasz to po co Ci Green Card?
FUGAZI Napisano 24 Sierpnia 2010 Zgłoś Napisano 24 Sierpnia 2010 Czyli rozumiem, że nie ma różnicy czy ktoś przyleci 1x w roku czy 2x w roku do USA ?? Skoro mieszkanie w Stanach to taki problem to po co w ogóle te całe ceregiele z GC i obywatelstwem? Osobom przygotowującym się do egzaminu i mających iPhona albo iPoda Touch polecam aplikacje pomagające w nauce. Jest ich kilka w App Store.
makdonald Napisano 13 Września 2010 Zgłoś Napisano 13 Września 2010 Czy nikt nie miał ostatnio interview na obywatelstwo ja mialem....chyba 19 lat temu a te plaze w new jersey to w ogole jakies sa ?
FUGAZI Napisano 13 Września 2010 Zgłoś Napisano 13 Września 2010 Czy nikt nie miał ostatnio interview na obywatelstwo Ale w czym problem psze Pana? Tu czy tam rozmowa przebiega tak samo.
renox Napisano 28 Listopada 2010 Zgłoś Napisano 28 Listopada 2010 Mam pytanie.Ile razy razy moge podchodzic do nowego egzaminu na obywatelstwo? Dziekuje za odpowiedz.
rafal723 Napisano 28 Listopada 2010 Zgłoś Napisano 28 Listopada 2010 Ile chcesz. Zobacz wyżej, było już takie pytanie/odpowiedź na nie.
malgoska182 Napisano 1 Grudnia 2010 Zgłoś Napisano 1 Grudnia 2010 Mysle,ze mozesz podchodzic nieograniczona ilosc razy.Mysle,ze nie bedzie takiej koniecznosci.Egzamin na obywatelstwo jest najprostszym egzaminem jaki w zyciu zdawalam(oprocz egzaminu na karte plywacka:) jezeli od kogos slysze ,ze miesiace przygotowan(nauka pytan),kupowanie zestawow po polsku(po co skoro egzamin zdaje sie po angielsku?).Oczywiscie w zaleznosci od wieku.Ale jak czytam na Bazarynce "sprzedam zestaw pytan do egzaminu na obywatelstwo,to mysle"o znowu Polak Polaka (przyszlego Amerykanina) w butelke nabija.Te cale kursy na obywatelstwo to wyludzanie pieniedzy.Idziesz na odciski palcow i dostajesz za darmo zestaw (CD +ksiazka z pytaniami.Czytasz i myslisz(przeciez ja to wszytsko wiem,historia Ameryki byla w Polsce w szkole podstawowej-zarys ,w szkole sredniej) wiec wystarczy przeczytac i zdajesz.Samemu wypelnic aplikacje,wtedy wiesz co napisales(as) .Co do okresu oczekiwania to ja w ciagu 4 miesiecy wyslalam aplikacje,zrobilam odciski palcow,zdalam egzamin,zlozylam przysiege,w ciagu jednego dnia uzyskalam paszport i przylecialam na swieta Bozego Narodzenia do Polski. Pytacie o czas spedzony poza USA przed zlozeniem aplikacji.Przez kilka lat moje pobyty poza USA byly najwyzej 2 tygodniowe .Ostatnio mialam taka sytuacje rodzinna ,ze od pazdziernika 2008 roku wiekszosc czasu spedzam w Polsce. W ciagu roku przed zlozeniem na obywatelstwo w Polsce spedzilam ponad 300 dni , w Stanach 65.Bylo to z przerwami kilkudniowymi na pobyt w USA.Np.polecialam do Polski w pazdzierniku,wrocilam do USA na 5 dni w lutym,polecialam do Polski w lutym wrocilam do Stanow na tydzien w czerwcu.Tak bylo do sierpnia,kiedy przylecialam ,zlozylam dokumenty i zakonczylam proces naturalizacji.Moj maz w 2 miesiace po otrzymaniu obywatelstwa przebywal w Polsce 8 miesiecy.Nie mial zadnych problemow z wlotem do Stanow,wiec chyba ten przepis o rocznym pobycie w USA po zdaniu na obywatelstwo juz nie obowiazuje(tez mielismy watpliwosci,ale ryzykowalismy). Zycze wiec powodzenia przyszlym obywatelom.Podchodzcie do tego na luzie. Mamy przewage nad wieloma obywatelami urodzonymi w Stanach,ze my posiadami wiedze,ktora musimy odswiezyc.Oni by tego egzaminu w zyciu nie zdali(duzy%).
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.